Borsa endeksinde yeni dalgalanmalar

Cem Şengezer – 24.11.2018

Borsa endeksi bir piyasa göstergesi olarak güçlenmeye başlarken dalgalanmaları da beraberinde getirmektedir. Yılbaşından bugüne en dip noktalarına yakın ama hareketlerin geometrisi olumlu veriler sunuyor. Dövizde oluşan baskı beklentimizi de önceki haftalardan buraya aktarabiliriz.

Yılbaşından bugüne günlük bazda oluşan geometrik hareketleri özel bir algoritma üzerinden sayısallaştırınca ortaya çıkan değerler, ucuzluğa işaret ediyor.

Sadece bu yıl yaşanan hareketlere baktığımızda dahi görülen olumlu günlük bazda işaretleri belirtelim:

– mayıs ayında yaşanan ufak kıpırdanma sonrası temmuz, ağustos, ekim aylarında görülen aşağı yönlü derin kırılımların benzeri kasım ayı günlerinde de devam etti

– bu kırılımların, enerji birikimi açısından olumlu olduğunu tekrar belirtelim. Kırılımın geometrisi geleceği belirler

– bu geometriye soru sorma şekli, algoritmik bakış, erken aşamada veya zamanlama açısından karar vermeyi sağlarki bu da primden alınan payı belirler

Ekim ayı son günleri yaşanan kırılımların getirdiği geometrik hareket enerji birikimine izin vermemiş de olsa yukarı yönlü tepkiler devam etti ve biten hafta için bu tepkiye sert düzeltme geldi.

Bu düzeltmenin sebebini ekim ayı sonunda “birikmeyen enerji” olarak görebiliriz.

Düşüşte aradığımız enerji birikimine karşılık yükselişte neler oldu ? Bu sorunun cevabı da “artık enerji” üretimi hakkında fikir verecektir. O halde sorabiliriz: kasım ayı ilk günlerinde görülen yükseliş ne getirmiştir, ne götürmüştür ? Öyleya: 5000 puanlık yukarı hareketin bir anlamı da o  ana dek oluşmuş eğilimden kopma isteği de olabilir. Kasım başında oluşan bu hareket enerjiyi söndüren şekilde gerçekleşmiştir. Yani öncü göstergelerin kayıp yaşamasına sebep olmuştur. Bu kaybın sonucudur ki son hafta düşüşü geldi.

Bu düşüş de tekrar 90.000 seviyesine çekilmeyi gerektirdi. Bu çekilme sırasında göstergelerin eşik değer civarında kalmış olmalarını önemsemeliyiz.

Buna göre;

Seanslık bazda primli seyirler oluşması, göstergelerdeki enerji yetersizliğiyle birleşince aşağı eğilimi tekrar hatırlatmaktadır. Bir tepki noktası olarak seanslık bazda 2-3 puan arası görülecek kırılımlar önemli prim getirecektir. Bunun dışındakileri çok kısa vadeli fırsatlar olarak görmek gerekir

İhracat odaklı reçete model yazısı:

http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html

Cem Şengezer’i Twitterda takip etmek için: https://twitter.com/for_a_few_quant