Yaşar Erdinç – 30.04.2018
Borsa, dolar ve altında bu haftaya ilişkin olarak neler bekleyebiliriz? Konuya girmeden önce bazı ön bilgileri vermekte fayda var.
- Geçen hafta cuma günü, ABD’nin ilk çeyrek büyüme verileri açıklandı. Yüzde 2 büyüme beklenirken, %2.3 oldu. İlk çeyrekte tüketim harcamalarının büyümesi düşük olsa da, Son üç yıldaki en yüksek tüketim harcaması büyümesiydi. Büyüme verisi, ABD ekonomisinin sağlıklı toparlanmasını işaret ediyor. ABD borsa endeksleri cuma gününü artıda kapattılar.
- Bugün saat 15:30’da çekirdek PCE açıklanacak ve yıllık bazda %1.9 olması bekleniyor. Aslında önceki veri 51.6 olsa da baz etkisi nedeniyle bu tür bir sıçrama olacak ve verinin açıklandığı saatlerde hem dolarda, hem de DXY endeksinde dalgalanma olacaktır. fakat beklentilerden çok farklı bir veri olmadığı sürece, dalgalanma geçici olacaktır.
- Çarşamba akşamı FED toplantısı var. Bu yıl iki faiz artışı daha bekleniyor. Fakat son zamanlarda ABD faizleri bir tane de Aralık ayında faiz artışı olabileceğine dair fiyatlama yapıyordu. Ama faizlerde geçen hafta bir miktar geri çekilme oldu ve ABD 10 yıllık tahvillerinin faizi yeniden %3’ün altına geriledi. ABD endeksleri de bu nedenle rahattı. Ama yine de, bunu kısa vadeli bir düzeltme olarak görüyorum ve önümüzdeki günlerde yeniden yukarı yönlü baskı olacağını düşünüyorum.
- ABD’de ve bizde Mart bilanço dönemi başladı. Bilançolarda yüksek kâr büyümeleri bekleniyor. Bunlar açıklandıkça borsalarda ani dalgalar oluşturabilir.
- İçeriye dönecek olursak bugün TCMB’nin enflasyon raporu açıklanacak. Perşembe günü de Nisan ayı enflasyonunu öğreneceğiz. Enflasyondaki yukarı yönlü baskı kurlardaki artış ile birlikte ivmelenmişti. nisan ayında enflasyonun 1.50-1.60 olması bekleniyor ama 1.80 civarında da gelebilir. Bu durum piyasalar için negatif bir haber olsa da, Maliye Bakanlığının ÖTV’ler üzerinde bir çalışması varmış. Akaryakıt ve dayanıklı tüketim mallarında ÖTV indirimi düşünülüyor. Maliye’nin bu indirimler sonrasında, 10-12 milyar TL arasında bir vergi kaybı olacak. Fakat, ÖTV indirimleri ciddi anlamda soğumaya başlayan ekonomiye bir süre daha (en azından seçime kadar) bir canlılık getirebilir. Öte yandan bu indirimler enflasyon üzerinde de olumlu etki yapacaktır. Yapılan hesaplamalara göre, enflasyonu 0.3 puan ile 0.6 puan arasında düşürücü etki yapması bekleniyor. Bu durum borsa için olumlu olacaktır. Hem ekonomideki canlanma beklentisi, hem de enflasyonun aşağı yönlü baskılanması en azından kısa vadede faizleri bir miktar aşağı çekerek, dolar üzerinde baskı oluşturabilir ve borsa üzerinde olumlu etki yapabilir.