Cem Şengezer – 01.12.2018
Yılın bitmesine bir ay kaldı ve işlem hacminde rekorlardan uzak seyir devam ediyor. BIST100 işlem hacmi olarak yılın en düşüklerinden uzak, yükseğe yakın olsa da, gösterge olarak yılın ortalaması altında olmasıyla tezatlık sürüyor. Yani düşük değerlere rağmen alım amaçlı hacim artışı göremiyoruz. Son 5 ayda 4 kez 90.000 seviyesi altını görmesini hacim hareketleriyle beraber de değerlendirebiliriz.
Bir canlı mekanizma olarak, şiddetli tepki vereceği sinir uçları vardır. Bu noktalarda da olunmadığını halen düşünebiliriz. Halen, 2017 yılının aylık gelişimi hazım süreci devam etmektedir. Kabaca 6 aylık ortalama civarına sabitlenmiş olmayı da görüyoruz ama hazım süreci gereği buradan aşağı sarkmalar beklenebilir.
Geçmişe bakalım: 2010 yılı hızlı yükseliş ayları göstermişti, 2011 bunun hazmıyla geçti. 2012-2013 yılları da benzer şekilde geçti. Yükselişlerin hazmı zaman alıyor.
Geçen yıl yaşanan hareketin geometrisi gereği, hazım süreci aylık düşüşlere rağmen yumuşak geçmeyebilir. Kasım ayı, ekim ayından bir parça daha iyi geçti. Bu haliyle altı aylık ortalamaya yaklaşıldı. Gösterge geometrisi gereği tekrar uzaklaşma, aşağı yönlü başlayabilir.
Bu varsayımlara, dövizde bitmekte olan baskıyı da ekleyebiliriz. O tarafta yolun sonuna gelindi. Yine: yılbaşından bugüne günlük bazda oluşan geometrik hareketleri özel bir algoritma üzerinden sayısallaştırınca ortaya çıkan değerler de ucuzluğun sınırlarına işaret ediyor.
Olası düşüşde, gelişmeler tekrar 90.000 seviyesi altına çekilmeyi gerektirir. Bu çekilme sırasında göstergelerin eşik değer civarında kalmış olmalarını önemsemeliyiz. Sinir uçlarına yakın kalmasını gözlemek gerekir. Bu durumun oluşması yakından takip edilmelidir.
Buna göre;
Altı aylık ortalama belirleyici faktör: aylık seviyesinden yukarı sarkmalar oldukça sınırlı kalacaktır. Bu da 96.000 üstünde dikkatli olmayı gerektirmektedir.
Yine: altı haftalık ortalamadan pozitif sapmaya düştüğümüzü de hatırlamak gerekir. Gösterge geometrisinde yetersizlikler artıyor. Bir tepki noktası olarak seanslık bazda 2-3 puan arası görülecek negatif kırılımlar önemli prim getirecektir. Dışında kalanların hedefi farklı olacaktır.
İhracat odaklı reçete model yazısı:
http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html