Bölgesel enerji denkleminde yeni dönem

1990’da Libya’nın günlük petrol üretimi 1.4 milyon varile yakındı. Muammer Kaddafi’nin 2011’de öldürülmesi ve Libya’nın karışıklığa sürüklenmesinden önce günlük üretim 2 milyon varile çıkmıştı. Sonrasında Libya’daki üretim 500 bin varilin altına indi, 1990’da Irak’ın petrol üretimi 2 milyon varildi. 1. Körfez Savaşı sonrasında 500 bine düştü. Sonrasında 2000’lerin başlarında 2.5 milyon varile çıkmıştı. Sonra 2. Körfez Savaşı ve Saddam Hüseyin idam edildi. Petrol üretimi 1 milyona geriledi. Suriye İç Savaşı öncesi günlük petrol üretimi 343 bin varildi. 2014’den beri üretim 20 ile 30 bin varil bandında. Hem Kaddafi’nin, hem Hüseyin’in in petrol üretimi hedefleri günlük üretimi iki katına çıkarmaktı. Libya’da 46 ile 50 milyar varil petrol rezervi olduğu, Irak’ta ise 145 milyar varil petrol rezervi olduğu öngörülmekte.

Irak ve Libya’nın büyük kargaşa yaşadığı dönemde dünya petrol piyasasından 3 milyon varil çekildi. Buna karşılık küresel ölçekte petrol arzı sıkıntıya girmedi. Hatta, büyük bir hızla artmaya devam eden petrol tüketimi güçlü bir arz artışı ile karşılandı. Küresel petrol ihracatının 2023 sonu itibariyle yüzde 16.3’ünü karşılayan Suudi Arabistan 210 milyar doları aşan ihracat geliri ile ilk sırada. Rusya, Ukrayna Savaşı’na rağmen, ihracatın yüzde 9.1’ini karşılıyor ve 117.2 milyar dolar ihracat geliri elde ediyor. ABD ise, 2016 yılı başında Kongre’nin 40 yıllık ihracat yasağını kaldırması sonrasında, 7 yılda tarihi bir ihracat ve gelir sıçraması yakalamış ve Rusya’yla aynı düzeye gelmiş durumda. Günün sonunda, küresel enerji oyunu kimin rakibini nasıl oyun dışı, saf dışı bırakacağı kurgusu üzerine kurulu. Küresel petrol arzı ve ihracatında oyunda kalmak için çok yönlü strateji yürütmek gerekiyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!