BJKAS: Çin’de ekonomi daha normal

ekonomiye bir moral sağladı. Talep zayıflığı, gayrimenkul sektöründeki kriz ve yerel yönetimlerin korkunç borcuyla karşı karşıya olan Çin ekonomisi için bir rahatlama sağladı.

Ulusal İstatistik Bürosu (NIS) tarafından cumartesi günü yayınlanan verilere göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) geçen ay yıllık bazda %0,7 artarak Ocak ayındaki %0,8’lik düşüşün ardından yükseldi. Analistler yıllık bazda %0,3’lük bir artış bekliyordu.

Üretici fiyat endeksi (ÜFE) ise Şubat ayında yıllık bazda %2,7 gerileyerek, bir önceki ay %2,5 düşüş yaşadıktan sonra geriledi. Analistler %2,5’lik bir düşüş bekliyordu.

Ekonomik takvim ve Dolar Endeksi gibi yaygın olarak kullanılan veriler, yatırımcıların bilinçli kararlar almalarına yardımcı olabilir çünkü önemli ekonomik olayların ve verilerin zamanlamasını belirler. Dolar Endeksi, doların diğer para birimleri karşısındaki performansını hassas bir şekilde ölçer ve bireyler için portföy çeşitlendirmesinde kullanılabilir. Bu konular sıkça tartışılır çünkü yatırımcıların stratejilerini geliştirmelerine ve risklerini yönetmelerine önemli katkı sağlar.

Grafik TradingView’den

BJKAS 77.5 TL seviyesinde yüzde 4.66 yükselerek devam etmektedir. Ichimoku dönüş hattı (Tenkan-sen) ile temel çizgi (Kijun-sen) arasındaki ilişki, yukarı yönlü bir eğilimi işaret ediyor gibi görünüyor. Ancak, bulut (Kumo) hattı üzerinde kırılma olup olmadığına dikkat edilmelidir. Gösterge, genel olarak alım fırsatları sunabilir.

Hacim Ağırlıklı Ortalama Fiyat (VWAP): Güncel fiyatın hacim ağırlıklı ortalama fiyatın üstünde olması, alıcıların hakim olduğunu gösterebilir. Ancak, hacmin fiyata göre düşük olması, dikkat edilmesi gereken bir nokta olabilir.

Üstel Hareketli Ortalama (EMA) ve Basit Hareketli Ortalama (SMA): Her iki gösterge de yükseliş eğilimi göstermektedir. Özellikle 10 günlük EMA ve SMA, güçlü bir yukarı yönlü eğilim olduğu sanrısını vermektedir. Ancak her şey yatırımcı psikolojisinde bitmektedir. 92 TL direnci ve 63 TL desteği önem taşımaktadır.

Sonuç itibariyle, Çin, bu hafta ekonomi politikalarındaki ayarlamaları bu yıl artıracağını duyurdu ve hükümetin 2024 için yaklaşık %5 büyüme hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Uzmanlara göre, Uygur zulmü bir yana Çin boykot edilmek isteniyor ancak çip, telefon ve araç üretiminde öncü durumu nedeniyle boykot bile edilemiyor. Gerçekten Güneyinde Tayvan Kuzeyinde Uygur büyük bir kültür soykırımı yapan bu ulus soykırım ve üretimde İsrail ile yarışıyor. Çin hükümeti, 2024 yılı için yaklaşık %5 büyüme hedefine ulaşmak için ekonomi politikalarını ayarlamayı planlıyor.

Okan Özdemir