BIZIM: Yeni normale uyum
Değişen algılar varlık sınıflarındaki hareketleri de etkiliyor. BİZİM Toptan da benzer şekilde davranıyor. Belli dönem sıkışmaların getirdiği algoritma anlamında enerji birikimi sonucu döngüsel hareketlerin yapı değiştirdiğini görmekteyiz. Oluşacak yapıyı belirleyen geçmişin kırılımları, formasyonları olmaktadır. Bazı sektör davranışları zamansal olarak kısa soluklu olurken, bazılarında zamana yayılan hareketler görmekteyiz. Zaman içindeki davranış şekli geleceği belirlemektedir. Bunun için de farklı zaman çerçevelerinden bakarak, farklı yatırımcı tipi için yaklaşımları ortaya çıkarmak gereklidir.
Aylık bakış: gürültü etkisi azalıyor
Tarihsel bakışa en yakın dönem olarak görülebilir. Algoritmaların zayıf değerler alarak tetik mekanizmasını devre dışı bıraktığı dönemlerde gürültü fazladır. Tarihsel çerçeveden bakınca da benzer durumdayız. Çerçevenin sol yarısı gürültü yoğun geçerken, sağ yarısında azalma vardır. Bir başka deyişle temiz sinyalleri çerçevenin 2. yarısında daha baskın görmekteyiz. İki parçayı birlikte değerlendirince, gürültü etkisinin genel içindeki rolünün giderek zayıfladığını görmekteyiz. Bu azalan eğilim hisse için algoritmik anlamda pozitif etki üretmektedir.
Haftalık bakış: daha gürültülü ama daha canlı
Son 5 yılı tablosunda bir arayışın oluşmaya başladığını haftalık zaman çerçevesi üzerinden görmekteyiz. Her ne kadar algoritmaların bozunum yaşamasına sebep olan gürültülerin zamana yayıldığını görüyor olsak da durum çok da kötü değildir. Bazı gürültü yapıları daha yumuşak formasyonda olduğu için olumsuz etkisi nispeten düşüktür ve hesaplamalardan çıktıkça ana eğilim daha güçlü seyir gösterecektir. Ocak haftalarında bu gürültünün halen hesaplarda olduğunu görüyorsak dalgalanma devam edecek demektir. Zaman çerçevesinin başlangıç dönem değerlerinin gürültü içermesi sonucu ocak ayı dalgalı ama hazırlık arayışında geçmeye adaydır.
Günlük bakış: azalan gürültü ve artan sıkışma
Haftalık görünümde kendini gösteren arayışın son 1 yıla etkisini artan şekilde hissediyoruz. Yılın ilk dönemi gürültü payı düşük ama pozitif dalgalanması yüksek geçerken, ikinci dönemde gürültü payı yüksek ve pozitif dalgalanmasını az görmekteyiz. Bakışımız burada günlük bazda olduğu için gelecek değerlendirmede zaman çerçevesinden hızlı değişme de görebiliriz, yavaş değişim de olabilir. Her iki durumda da hesaplardan çıkan ve giren değerlerin değiştiğini göreceğiz. Ocak ayı ortasına doğru negatif etki yapan gürültünün zaman çerçevesinde ilk yarıya düşmesi sonucu olumluya hazırlık güçlenebilecektir.