Bizim Ttoptan Hisse Yorumu
ENDEKSİN ÜZERİNDE GETİRİ Yükselme Potansiyeli: %20
Yatay ciro, güçlü brüt kar marjı…
Bizim Toptan 2Ç14’te 559 milyon TL ciro elde ederek geçen yıla göre yatay performans sergiledi. 2Ç14’te 3 yeni mağaza açan ve 1 mağazanın yerini değiştiren Bizim Toptan’ın toplam mağaza sayısı 158’e, toplam satış alanı ise geçen yıla göre %17 büyüyerek 163 bin m2’ye ulaştı. Gıdada kredi kartlarına getirilen taksit yasağı satışların büyümesinde önemli bir engel oldu.
Mayıs’ın ortasında kurumsal kredi kartlarına taksit yasağının kaldırılması ve Haziran ayında Ramazan etkisiyle talebin artması satışlarda canlanma sağlasa da; LFL satışlardaki %5,4’lük küçülmeyle mağaza alanındaki büyümeye rağmen, ciro hafif de olsa geçen yılki seviyesinin altında kaldı.
Ana kategori satışları ikinci çeyrekte %3,5 büyüme gösterirken, tütün grubu satışları %11,1 geriledi. Karlılığı düşük olan tütün grubunun toplam satışlardaki payının 2014’ün ilk yarısı sonunda %20 seviyelerine gerilemesini ürün karması açısından olumlu buluyoruz. Ürün karmasındaki iyileşmenin yanısıra HoReCa ve Kurumsal müşterilerde penetrasyonun artmasıyla müşteri karması da iyileşti. Bu gelişmelerin sonucunda, brüt kar marjı 1,0 puan yükselerek %9,6’lık güçlü bir performans ortaya koydu.
FAVÖK, geçen yıla göre %3,4’lük artışla 17,4 milyon TL’ye yükseldi. FAVÖK marjındaki iyileşme ise 10 bp ile sınırlı kaldı ve FAVÖK marjı %3,1 oldu. Pazarlama ve Satış giderlerindeki %17,Genel Yönetim giderlerindeki %9 ve vadeli alımlardankaynaklanan gidereler ile vadeli satışlardan kaynaklanan
gelirlerin negatif netindeki %13’lük artış, brüt kar marjındaki iyileşmenin FAVÖK marjı üzerindeki etkisini sınırlandırdı. Net dönem karı 2Ç14’te %17,1 gerileyerek 5,3 milyon TL oldu.Faaliyet gider marjındaki kötüleşme ve geçen yıl kaydedilen sigara stok karının bu yıl olmamasının yanısıra, faiz giderlerinin %93 artışla 1,9 milyon TL’ye ulaşması net dönem karındaki gerilemenin temel nedeni oldu.
Beklentilerimiz…
Yönetimdeki değişiklikle birlikte geçtiğimiz yılda uygulanan fiyat yatırımlarıyla pazar payı büyütme stratejisinin aksine, bu yıl karlılık odaklı hedefler belirleyen Bizim Toptan’ın brüt karlılık performansını başarılı buluyoruz. Toplam büyüklüğü 18 milyar dolar olduğu tahmin edilen HoReCa pazarında organize toptancıların toplam pazar payının %3 seviyelerinde olması, bu alanda ciddi bir büyüme potansiyeline işaret ediyor. Şirket’in karlılığına pozitif etki eden HoReCa ve Kurumsal satışların toplam satışlardaki payının yükselmesiyle, önümüzdeki dönemlerde de güçlü operasyonel
karlılık marjlarının korunması muhtemeldir. Ciro tarafında ise,kurumsal kredi kartlarına getirilen taksit yasağının Mayıs ortasında kaldırılmasıyla, yılın ikinci yarısında kredi kartı düzenlemesinin satış hacmi üzerindeki olumsuz etkisinin daha sınırlı olmasını bekliyoruz.
Şok franchise’larının muhtemel etkileri…
Bizim Toptan Temmuz ayında, Şok’un Dia ismiyle faaliyet gösteren 196 franchising mağazasının franchise haklarını, tüm hak ve hukukları ile 30 milyon TL artı KDV karşılığında satın almıştı. Şirket, yıl sonuna kadar franchise sisteminden 40 – 45 milyon TL gelir elde etmeyi hedefliyor. Bu bağlamda, satın almanın Şirket’in satış gelirlerini bir miktar canlandıracaktır. Diğer taraftan; franchise sisteminin personel giderleri, mağazaların kira giderleri ve franchise anlaşmasıyla ilgili pazarlama giderleri nedeniyle ilk etapta oluşacak sınırlı zarar nedeniyle, FAVÖK marjına %0,15-%0,20’lik negatif etkide bulunmasını bekliyoruz.
Satın alma öncesinde, Bizim Toptan’ın bu mağazalara bir satışı bulunmuyordu. Bizim Toptan, yılın son 5 ayı için franchise mağazalarında satılan ürünlerin %45-50’sını kendisi tedarik etmeyi hedefliyor. Anlaşmaya göre Bizim Toptan’ın tedarik oranı %80’e kadar çıkabilmesi hedeflenmektedir ve Şirket yönetimi bu orana 2018’e kadar ulaşacağını öngörmektedir. Yönetimin diğer hedefleri arasında; mağaza sayısının 2015’te 300, 2018’de 600 olması ve tüm projeksiyonların sonunda da gelirlerin 2015’te 200 milyon TL, 2018’de 800 milyon TL’ye ulaşması bulunuyor.
Bizim Toptan’a dahil olan franchise mağazalarının 91’i kiranın kontratlarının Bizim Toptan tarafından üzerinde olduğu COFO, 105’i de kira kontratlarının bayi üzerinde olduğu FOFO sistemiyle çalışıyor. COFO mağazalarının 2016 yılında FOFO mağazalara dönüşmesi planlanıyor. Bizim Toptan, 2Ç14’te cirodaki yatay performansına karşın brüt karlılık açısından güçlü bir performans ortaya koydu.
Modelimizde kullandığımız risksiz getiri oranındaki 0,5 puanlık yükselişe rağmen, Temmuz’da satın alınan ve Ağustos’tan itibaren gelir tablosuna dahil olan Şok Mağazalarını modelimize eklememizin etkisiyle ciro tahminlerimizi iyileştirdik. “Şok” etkisini modelimize eklerken ihtiyatlı davrandığımızı belirtmekte fayda görüyoruz. Buna göre; BMD Model Portföyümüzde yer alan BIZIM hisse senetleri için 22.05.2014 tarihli raporumuzda 21,10 TL olarak belirlemiş olduğumuz hedef fiyatımızı 21,65 TL olarak yukarı yönlü güncelliyor ve “Endekse Paralel Getiri” önerimizi “Endeks Üzerinde Getiri” olarak değiştiriyoruz.
Raporun tamamı için tıklayın.
TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!