Bitcoin: Daha güçlü tepki için daha zayıf hamleye ihtiyaç
Piyasada farklı masalarda benzer varlıklar işlem görmeye devam ediyor ve bitcoin gerçeği de ayrı düşünülemez.
Geçmişte 3 misli prim yapan bitcoin için döngü çalışmaya devam ediyor ve düşüş eğilimini haziran yazımızdan bu yana da koruyor. Baskı halinin ortalamalar üzerinden okunabilmesi daha duru görüş için gereklidir.
Ortalamaya dönüş kanunları işliyor ve aşırı yükselişlerin maliyetini bir taraf öderken, aşırı düşüşlerden faydalananlar da olacaktır. Fayda zarar hesabını farklı kural kitapları üzerinden değerlendirenlerin mücadelesi işlem hacmi ve miktarında derinlik üretirken aracılar için yeni komisyon kanalları da inovatif şekilde gelişmektedir.
Piyasanın aşırı iyimser veya aşırı korku hali içinde olması da aslında derinliği büyütmenin bir başka yöntemi olarak görülebilir. Medyada görülen ” bir süredir tutunmaya çalıştığı seviyeler korunamadı” benzeri ifadeler aslında piyasa gerçeklerinden uzak dolgu malzemesi tadında ifadelerden hoşlandığımızı göstermektedir: sözlü ifadelere dayalı hikaye dinlemeyi seviyoruz çünkü arz-talep dengesi bu şekilde işlemektedir.
Halbuki tutunmayı sağlamayan seviyenin de, geçilen seviyenin de tek başına anlamı yoktur. Bir süreliğine veya ilk kez, geçici olarak denenmiş olma hali zamansal boyuttan bağımsız kaldığı sürece piyasa gerçeğini değil temenniye dayalı gerçekleri ifade etmeyi sağlar: bir seviyenin ne sıklıkta, kaç dönem veya toplamdaki payı üzerinden sayısal ifadelerle tanımlanabilmek geleceğe ışık tutar.
Mesela, 1 eylüle kadar nerede olduğuna bakıp, bu tarihten sonraki kırılmayı “heyecan verici” habermiş gibi sunmak istiyorsak daha fazla sayısal bilgiye ihtiyaç vardır. Bunun da zamanla olacağını düşünebiliriz.
Korku arttıkça işlem yapma isteği azalıyor, aracılık gelirleri düşüyor, bunu kaybı frenlemenin yolu da komisyon ücretlerini düşürmekten geçiyor. Bir başka deyişle daha akılcı adımlar atmaktan uzak bir ekosistem içindeyiz. Mevcut sistemi oyunu güzelleştirmek adına kalkındırmaktan uzağız: temmuz ayına göre düşen ağustos hacmi bundan sonra da olmayacağı anlamına gelmez.
Matematik üzerinden piyasa verilerini konuşturursak: baz etkisi yükselişi frenliyor
– piyasa kaldıracı geçmiş veriler üzerinden belirlenir: bunun 2 temel parametresi vardır
– ikinin en önemlisi olarak görülebilecek baz etkisi piyasa gücü sinyali zayıflamaya devam ediyor
– bu sinyal gücü haftalar öncesine veya yaz aylarına göre daha zayıftır
– bu zayıflık risk iştahının daha da frenlenmesine sebep olur
– diğer parametre olan yıpratma/kalkındırma parametresi de sayısal olarak negatif kalma eğiliminde
– baz etkisini yıpratacak olan parametrenin de pozitif değer alamaması zayıf tepkileri daha da zayıflatmaktadır.