Bitcoin geometriye uygun davrandı

Şubat ayı başında 10.000 seviyeleri üstünü test eden bitcoin (BTCUSD)için kötümser olduğumuzu belirtmiştik. Yaklaşık %50 düşmüşken açıklama yapmak zor değildir. Bizim için zor değildir: tutarlı kaldığımız çizgide, model gereği yazmaya devam ediyoruz.

Koruma mekanizması olarak çalıştığı düşünülen pek çok varlığa dayalı mekanizma bozulma gösterirken kripto para da etkileniyorsa genel durum gerçekten ciddi demektir. Varlık transferinde önemli gelişmelerin önü açılmış demektir. Bir başka deyişle, dalgalanmalar, bir üst vitese geçerek devam edecek görünmektedir.

Aylık bazda neler olmuş?
2012 yılından 2017 yılına dek geçen sürede görüyoruz ki, yatay gelişen piyasada dalgalanmanın düşük kalması bir göstergeleri kuvvetlendirmiştir. Kuvvetlenen göstergelerin belli eşik üzerine çıkması ve buna karşılık kripto parada görülen negatif değişim uyumsuzluk yaratmıştır. Bu pozitif uyumsuzluk sonucunda önemli kazançlar görüldü. 2013 yılında 1.100 $ seviyesi görülürken geleceğe yönelik beklenti oluşmaya da başladı: göstergelerin çok hızlı değer kazanması, gelecekte de benzer yükselişler olabileceğini göstermiştir.

Tempo gelişmeleri üzerine kurduğumuz model sonucu olarak, değişimlerin yönünü önemsiyoruz. Modelin en önemli parametrelerindendir.

Performansı dağılımı
Basit ifadeyle de bakabiliriz: 6 dönemlik ve 48 dönemlik ortalamalar arası ilişki gelecekte olacakları hakkında fikir vermektedir. Ortalamaların yakınsaması yükseliş işareti taşırken, tersi durum düşüşlere yaramaktadır: 2016 öncesi durum bu türden idi. Yakınsayan ortalamalara karşılık göstergelerin ortalamaları birbirini yukarı yönlü keserek yükseliş işareti vermiş oldular. Gelecekte daha güçlü gelişecek piyasanın oluşmasıyla ilgili öncü işaretleri taşıyor oldular. O dönem, 2016 öncesi, yaşanan hareketler bunu gerektiriyordu.

Göstergelerdeki kesişmeler, performansı belirliyor
Önemli zirvelerden biri 2017de görüldü. En yüksek seviye (20.000 civarI) sonrası düşüş görülürken, göstergeler halen güçlü idi. Yani düşüşün bir döngü olarak görülmesi ve tekrar yükseliş olabileceğine işaret etmiştir. Sonraki zirve 2019da görülürken gösterge kayıpları da devam etmiştir. Gösterge değerlerinde değişim negatife dönmüştür.

Bundan sonraki gelişmeler de değer kaybının devam edeceği yönündedir. Bunun detayına ileride değineceğiz.

Varlık sınıfları  üzerine ticari işlem yaparken klasik çözümlerden daha iyisi vardır, fırsatı keşfedici grafik bakış için faydalı vaka eğitimleri: https://www.paraborsa.net/iletisim/

Reel ekonomide yavaşlama ve gerileme döneminde, sürdürülebilir büyüme ölçekli kalmayı düşünen firmalar için nakit üretip büyüme odaklı ticari yatırım ve pazar keşfi vaka çalışması:  http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html