Aydın Eroğlu – 24.10.2013
Yaşanan endeks hareketleri, BIST’in tekniklerini çok güzel ifade ediyor. Bayram sonrası oluşmuş olan ve dünkü beklenti yazımda da (bayram öncesinde de gap uyarısını yapmıştım) dikkat çektiğim gap’ler nedeniyle realizeler yaşanıyor. Benim yaptığım uyarılarımı da bu detayları kaçırmadan anlamaya çalışınız. Yıl sonuna kadar endeksin daha yüksek seviyelere doğru hareket etmesini beklediğimi bir çok kez yazdım. Ama bu beklentim, arada oluşan teknikler nedeniyle düzeltmelerin yaşanmasına mani olmaz!
Ayrıca hep dikkat çekiyorum; işler iyi olduğu için iyi olan bir piyasa yok. Likidite yani dolaşımda çok para olduğu için iyi bir piyasa var! ABD için kötü veri geldikçe, FED tahvil alımı azaltımını daha geç başlatır düşüncesi ile sermaye hareketlenmelerini görüyoruz. Ancak bu durumun geçici ve sıcak para hareketleri nedeniyle de riskli olduğunun bilinmesini isterim. Esas olan bilanço gelişmeleri olacaktır.
İşte bu nedenle de endeks ve bankalardaki olası gap boşluklarının riskine dikkat çekmeme rağmen, endeksten bağımsız hisselerin yine de yükselebileceğine dikkat çekiyorum. Nitekim dikkat edilirse gelişmeler tam da buna paralel oluyor.
Artan kurlar nedeniyle ihracata yönelik sektörlerin bilanço karlarının artmasını bekliyorum. Bu nedenle bu kapsamdaki hisselerde bilanço kaynaklı çok ciddi toparlanma ya da yükselişler görmeye devam edeceğimiz düşüncesindeyim.
Yıl sonu yaklaşıyor. Genelde yıl sonuna doğru ve yeni yılın ilk çeyreği içerisinde iyi bilanço, temettü beklentili hisseler ve yüksek bedelsiz potansiyelli hisselerde hareketlenmeler başlar. Bu günlerde de bunun yansımalarını görmeye başladık. Önümüzdeki dönem özellikle yüksek bedelsiz potansiyelli hisselerde yine benzer yükselişlerin süreceği görüşündeyim. Ancak yeni yılın ilk çeyreği bitmeden yaşanabilecek bu yükselişlere bakarak, devamında da aynı şekilde yükseliş sürer beklentisine kapılmak her zaman doğru olmaz. Bunun böyle olmadığını da birçok kez gördük. Zamanı geldiğinde satmasını bilmek çok önemlidir!
ECB Bankalar İçin Uyardı!
ECB (Avrupa Merkez Bankası) başkanı Mario Draghi, stres testinden geçemeyecek bankalar için uyarılarda bulundu. Bu durumda olan bankaları sınıfta bırakabileceklerine dikkat çekti. Demek ki önümüzdeki dönemde yine bu konular gündeme gelebilir. Ama ben bu denetimlerin daha sonraki dönemler için yararlı olduğunu ve ekonomilerin daha sağlıklı bir yapıya kavuşması için gerekli olan düzenlemeler olduğunu düşünüyorum.
BIST Ve Endeksler
BISt ve dünya borsaları için kısmi realizeler gördük. Bu durum yukarı-aşağı zikzaklarla sürebilir. Ben önümüzdeki dönemi BIST tekniğine bağlı kalmadan, hisse bazlı düşünerek takip etmek gerektiği görüşündeyim. Yükselişler bizleri yanıltmasın. Ama aynı şekilde yaşanan kar realizeleri de genel gidiş bozulacak mı korkusuna kapılmamıza da neden olmasın. Bunlar sağlıklı bir piyasanın teknik hareketleridir.
Bayram öncesi 76.234 kapanmış olan BIST’in, bayram sonrası açılışında en düşük 77.856’yı görerek açılmasından dolayı arada önemli bir gap boşluğu oluşmuştu. Gelecek 9 aylık bilançolar ile birlikte bu gap’lerin hemen mi yoksa daha sonra mı dolacağını göreceğiz. Ben çok fazla ötelenmeden kapanmasını daha sağlıklı bir teknik gelişme olarak göreceğim. Ama ne olacağını piyasa gösterecek.
Sitemizle yeni tanışan yatırımcıların ”Sitenin İşlevi ve Kullanım Özellikleri” kısmını muhakkak okumalarını tavsiye diyorum. Özellikle ”Destek-Direnç Tablosu” çok iyi anlaşılmalıdır. Bu tablo teknik beklentiler konusunda sizlere yardımcı olacaktır.
Bugün Garanti Bankası ile bankaların bilançoları da gelmeye başlıyor. Banka bilançolarındaki gelişmeler BIST için çok önemli olacaktır. Ben bu dönem banka bilançolarında kur ve faiz artışları nedeniyle azalan karlılık görmeyi bekliyorum.
NOT: Yazı 08:52’de borsaanalizci.com’da yayınlanmıştır.
Saygılarımla
www.aydineroglu.com – www.borsaanalizci.com