BİST100, SASA ve KRDMD detaylı teknik grafik analizi: Satış vergisi ve Japon ekonomisinin küçülmesi

Hükümetin satış vergilerini artırma kararı nedeniyle Japon ekonomisi 2019’un dördüncü çeyreğinde % 1,6 küçüldü. Bu düşüş, pazarların % 1,0 oranında beklediği düşüşten çok daha büyük bir düşüş.

Bu arada ekonomistler, ortaya çıkan Corona virüsü tehdidi nedeniyle ekonominin 2020’nin başlarında toparlanacağından şüpheleniyor ve veriler, hükümeti ve para otoritelerini ekonomiyi destekleyecek önlemler almak için daha fazla baskı yapacak.

Açıklanan para ve mali desteğin en son karışımı 2020 yılında Japon Yeni’nin yönünü de etkileyebilir.

Herhangi bir olası destekleyici önlem, yen’in bir finansman para birimi olarak çekiciliğini artıracaktır, bu da para biriminin şu anda yen lehine olmayan yerli ve uluslararası yatırımcıların duyarlılığına karşı oldukça savunmasız kalacağı anlamına gelmektedir.

Japon GSYİH’sındaki düşüş, dördüncü çeyrekte özel tüketimde% 3’lük bir düşüşten kaynaklandı. Ekim 2019’da ülkenin satış vergisi oranındaki artıştan sonra tüketim% 8’den% 10’a düştü.

GSYİH verileri, ekonomideki zayıflığın, üçüncü çeyrekte% 0,5’lik bir genişlemenin ardından dördüncü çeyrekte% 3,7 daralan ticari yatırımlarda da belirgin olduğunu ortaya koymuştur.

Ancak yen tahmini için, yerel verilerin veya olayların, para yatırımcılarının Corona virüsünün yayılması ve küresel ekonomik büyüme üzerindeki etkisi ile ilgili endişeleri hissettikleri için tutarlı kaldığı için herhangi bir etkisi yok gibi görünüyor.

Çin’deki Corona virüsünün endişelerine rağmen, borsada devam eden yükseliş, Japon yeninin yükselişine yol açmıyor. Yen’in yükselmesini ancak piyasalar Corona virüsünün gelişmelerine daha olumsuz bir tepki gösterirse bekleriz.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur 

BİST 100 grafiği, %-1.01 kayıpla 119.574 puan ile seansı kapattı. Hacim olarak, hafif dolgun ve satış endeksli hareket edildiğini görmekteyiz.

İlgili grafikten, düşüş trendi devam etmektedir ve mevcut çizgide destek tekrar test edilmektedir. Bu hafta sat odaklı bir iç piyasa gördüğümüzü belirtebiliriz.

Osilatörler(göstergeler / indikatörler): Momentum ‘un olumsuz bir şekilde 2562 ‘ye indiğini görmekteyiz. Bunun yanında, EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun 759 ‘a indiğini fakat, halen pozitif devam ettiğini saptıyoruz. Stokastik(stoch) çizgisi ortalamadan yukarıda %50 seviyesinde (yetersiz) devam ediyor. Aroon osilatörüne gelirsek,  %42 seviyesinde ortalama stabilite sağlamış bulunuyor. MACD çizgisi 742 yetersiz stabilitede devam ediyor. SMMA(mavi / sarı çizgiler) indikatörü ise, düzeltme ve al arasında tam doğrulanmış değil.

İlk destek noktaları 118.400 – 118.600 kademe aralığının önemli birer nokta olduğunu saptıyoruz. Böylece, destek noktalarının tekrar tekrar test edilmesinin momentumu azalttığını da hesaba katmalıyız.

Direnç seviyeleri ise, 120.350 – 121.450 olarak tanımlanabilir. Aroon “up”, sarı çizgi mavi çizginin altında bulunduğundan sonraki iki seans dikkatle takip edilerek analiz edilmelidir.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur 

SASA hissesi, 10.15 (%-1.65) fiyatından hafif düşüş ile yükseliş trendinde geriledi. Hacim, ortalamada ve hafif sat ekseninde gerçekleşti.

İlgili grafikten görüldüğü üzere, bu yükseliş trendinde al/güçlü al sinyalleri halen baskın ve etkili olduğu anlaşılmaktadır.

Osilatörler (göstergeler): Momentum ( mom ) 1.94 seviyesine yükselerek pozitif bulunmaktadır. Bunun yanında, EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun 1.03 ‘ten 1.66 ‘ya yükselerek pozitif olduğunu gözlemliyoruz. Stokastik (stoch) çizgisi %84 kademesinden oldukça olumlu olarak devam ediyor. Aroon göstergesinde; Aroon up çizgisi %78 ‘e düşerek düzeltme sinyallerini güçlendirmektedir. MACD, 0.47 ile olumlu bir fiyat desteğinde belirginleşiyor. SMMA indikatörü (mavi ve sarı kalın çizgeler), genel formasyona uygun olup fiyat / hacim profilinin halen güçlenebileceği anlamına geliyor.

Destek seviyelerinin, 9.96 – 10.04 TRY kademelerinde şekillenmektedir. SASA hissesinde volatilite arttı, fakat al sinyalleri tekrar alınmaya başladı. Risk yüksek, kazanma fırsatı artıyor.

Direnç kademeleri; 10.46 – 10.58 TRY seviyelerinde denilebilir. Bu seviyeler SMMA ‘nın çok aşağı seviyede bulunmasından dolayı, geçerli bir yükselişten ileri sürülebiliyor.

Hisse Senedi Takipçisi ‘nden SASA ‘nın rayting ve hareketli ortalamalar rayting ‘inin sırasıyla “al” ve “güçlü al” sinyalinde bulunduklarını gözlemlemekteyiz.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur

KRDMD hissesi, 2.86 TL ile (%-3.7) haftanın ikinci gününü kapattı. Endeks, gerilerken KRDMD ‘de endeksten daha fazla bir gerileme olduğu anlaşılmaktadır.

Grafikte, formasyon olarak satış çizgisine girildiği görülmektedir. Yeşil sinyaller, azalarak devam etmektedir.

Osilatörler(göstergeler): Momentum(mom) 0.06 ‘ya yarı yarıya düştü. Bunun yanında EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun (0.03) puandan bulunduğunu görmekteyiz. Stokastik( stoch ) çizgisi %63‘e yükselerek yeterli fakat çok da etkili olmayan bir seviyede devam ettiğini saptıyoruz. Aroon osilatörü, Aroon up çizgisinin %50 ‘ye inmesi ile ortalamadan devam etmektedir. MACD çizgisinin 0.03 puanı ile gerilemiş bulunuyor. SMMA çizgisi bu hafta önem arz ediyor, fiyat SMMA altına inerse düşüş trendi yaşanabilir.

Destek seviyelerinin, 2.68 – 2.72 TRY seviyelerinde olabileceği anlaşılmaktadır. Stop-loss(zararı durdur) seviyesi, 2.64 olarak belirtilebilir.

Direnç noktaları ise; 2,94 – 2,98 aralığı olarak belirtilebilir. Osilatörler halen yeterli güçte ve kararlılıkta değil.

Hisse Senedi Takipçisi ‘nden genel anlamda osilatörlerin olumlu olduğunu, bunun yanında rayting ve hareketli ortalamalar rayting ‘inin sırasıyla “sat” ve “sat” sinyalinde bulunduklarını gözlemlemekteyiz. Önceki hafta ‘nın sinyallerini yenilediler, bu da olumsuz bir haber.

Hisse Senedi Takipçisi, TradingView ‘den sağlanmaktadır 

Hisse senedi piyasasında, yukarıdaki, Hisse Senedi Takipçisi ‘nde görülebileceği üzere, genel anlamda Borsa İstanbul ‘a paralel bir takip gerçekleştiği ifade edilebilir.

Osilatorler ve gündem yakından takip edilmelidir. Bu sebeple, Borsa İstanbul ‘un ağırtop hisse senetleri KRDMD ve SASA ‘ya uzun vadede dış piyasalardaki ekonomik gelişmeler ve küresel durgunluk senaryoları daha çok yön verecek olduğu daha çok savunulmaya başlanmıştır.

Sonuç itibariyle, Japonya’nın Çin ile güçlü ticari bağları olduğu ve bu nedenle Corona virüsü nedeniyle Çin ekonomisindeki yavaşlamanın Japon ekonomisine gölge düşüreceği göz önüne alındığında, Japon yeni güvenli liman para birimlerinde ön planda olmayabilir. Ayrıca, Japonya Merkez Bankası’nın açıklayabileceği daha fazla finansal teşvik Japon yenini zayıflatacaktır. Japon yeninin güvenli limandan çıkması İsviçre kronunu ve doları daha çok teşvik edebilir, bu da ulusal hisse senetlerine olumsuz yansıyabilir

Diğer bir bakış açısı, ABD ekonomisi doğrudan Çin ile bağlantılı olmadığından, ABD doları yatırımcılar için güvenli bir sığınak olarak açık bir seçimdir, bu nedenle yakın vadede yen’in toparlanmasına bahis yapmak olası değildir. Doların seçilmesi yükselmesi ve likiditesi artan dolara Merkez Bankamızın daha az müdahale etmesi anlamına gelir. Kaçınılmaz dolar yükselişi ulusal sanayimizi ve iç piyasadaki hisse senetlerimizin değerini düşürebilir.

Son olarak, özellikle küçük yatırımcının, yatırım platformlarında fikir alış-verişi yapmaları önem arz etmektedir. Grafikler ve ekonomik rakamlar ile gerçekleşen detaylı bir takip, “yatırımcı kimliği nasıl oluşturulur?” sorusuna verilecek en temel cevaptır. Piyasa okur-yazarlığını da arttırabilmek ancak gündemin ve rakamların ve karmaşık bağımsız değişkenlerin anlamlandırılması ile uzun zamanda gerçekleşir.

Okan ÖZDEMİR