ABD Merkez Banaksı (Fed) politika faizinde 50 baz puanlık indirime gitti. Fed politika faizini 1,75-1,50 aralığından 1,00-1,25 aralığına çekti Fed, aşkın rezervlere uygulanan faizi de 50 baz puan indirerek 1,50’ye indirdi.
Fed’den yapılan açıklamada kararın oybirliği ile alındığı ifade edilirken, “Fed gelişmeleri yakından izliyor ve genişlemeyi desteklemek için uygun politikayı sürdürecek” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, “Koronavirüsü ABD ekonomisi için gelişen riskler oluşturduğu vurgulanırken virüs riskleri nedeniyle faiz indirimine gidildiği belirtildi.
Faiz kararının ardından ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, “Koronavirüs, ABD ekonomisini etkileyecek, Fed doğru karar verdi derken ABD Başkanı Donald Trump ise,” Fed daha fazla gevşemeli” yorumunu yaptı.
Konuyla ilgili olarak bazı yorumcular korona virüsünün etkilerini önden yüklemeli telafi etmek adına bunun gerçekleştiğini ifade etti. Fakat, Nisan ya da Haziran’daki toplantı döneminde Fed’in tekrar bir faiz indirimi yapıp yapmayacağı henüz söylentilerden ibaret.
Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur
SASA hissesi, 9.12 (%3.4) fiyatından yükseliş ile düzeltmeye doğru devam ediyor. Hacim, ortalama altında olsa da al ağırlıklı talepkar bir dolgunluk ile gerçekleşti.
İlgili grafikten görüldüğü üzere, formasyon kritik bir zeminde yer almaktadır. Bu hafta kapanış ve 9.50 seviye üzeri önem taşıyor.
Osilatörler (göstergeler): Momentum (mom) –1.03 seviyesine yükselerek pozitif bulunmaktadır. Bunun yanında, EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun 0.17 ‘e düşse de pozitif olduğunu gözlemliyoruz.
Stokastik (stoch) çizgisi %37 kademesinden oldukça vasat olarak devam ediyor. Aroon up çizgisinin %7 ‘e düşmüş bulunduğunu ve bu hafta bu osilatörün düzeltme imkanının zor olduğunu görmekteyiz. MACD, 0.17 ile netlik ve fiyat bazında olumlu sinyaller veriyor. SMMA indikatörü (mavi ve sarı kalın çizgeler), tam da fiyat ile kesiştiğinden ve fiyatın bu osilatörden yüksek olması gerektiğinden ihtimam ile takip edilmelidir.
Destek seviyelerinin, 8.96 – 9.04 TRY kademelerinde şekillenmektedir. SASA hissesinde volatilite azaldı, boğa piyasası kalen 3.3 ‘lerde ve olumluya işaret etmektedir.
Direnç kademeleri; 9.22 – 9.32 TRY seviyelerinde denilebilir. Direnç kırmak için bu hafta çok erken denilebilir fakat 9.50 seviyesine kadar yükselmesi güveni ve momentumun netliğini artıracaktır.
Hisse Senedi Takipçisi ‘nden SASA ‘nın rayting ve hareketli ortalamalar rayting ‘inin sırasıyla “al” ve “güçlü al” sinyalinde bulunduklarını gözlemlemekteyiz.
Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur
KRDMD hissesi, 2.79 TL ile (%4.1) haftanın ikinci gününü yükselişle kapattı. KRDMD ‘de endeksin olumlu havasıyla tekrar bir düzeltme olduğu anlaşılmaktadır.
Grafikte, formasyon olarak omuz – baş paternlerine işaret ederken, SMMA çizgisine bu hisse de de ayrı önem vermemiz söz konusu olmalıdır. Önceki dönemlerde fiyat hep bu osilatörün üstünde bulunduğunda yükseliş trendi gerçekleşmektedir.
Osilatörler (göstergeler): Momentum (mom) -0.07 ‘e düştü. Bunun yanında EWO (Eliot Wave Osilatör) puanının (-0.15) fiyata dair istenen düzeyde olmadığı anlaşılmaktadır.
Stokastik (stoch) çizgisi %45‘e düşerek yetersiz ve etkisiz devam ettiğini saptıyoruz. Aroon osilatörü, Aroon up çizgisinin %21 ile kendi çizgisi olan aroon down ‘dan çok aşağılarda yer alması olumsuz bir tablo arz ediyor. MACD çizgisinin -0.03 puanı ile daha da gerilemiş bulunduğunu belirtebiliriz.
Destek seviyelerinin, 2.72 – 2.74 TRY seviyelerinde olabileceği anlaşılmaktadır. Stop-loss(zararı durdur) seviyesi, 2.66 olarak belirtilebilir.
Direnç noktaları ise; 2,84 – 2,90 aralığı olarak belirtilebilir. Osilatörler halen tam olarak düzeltme gerçekleştiremedi ve direnç kırılması zor denilebilir.
Hisse Senedi Takipçisi ‘nden genel anlamda osilatörlerin olumlu olduğunu, bunun yanında rayting ve hareketli ortalamalar rayting‘inin sırasıyla “al” ve “güçlü al” sinyalinde bulunduklarını gözlemlemekteyiz.
Hisse Senedi Takipçisi, TradingView ‘den sağlanmaktadır
Hisse senedi piyasasında, Hisse Senedi Takipçisi ‘nde görülebileceği üzere, genel anlamda “çöküş sonrası toparlanma” sendromu görülmektedir. Aşırı satım durumu sonrası kademelerin kolay dolabileceği unutulmamalıdır.
ABD koronavirüsünü fırsata çevirirse ve Suriye konusunda BM 5 daimi üyesi olumlu bir görüş ve eylem planı ortaya koyarak Türkiye ‘yi de dahil ederlerse dünya barışı için iyi olacaktır. Ticaret güveni talep ederken yatırım likiditeyi ve büyüme beklentilerini talep eder. FED ‘in ileride tekrar faiz indirebilmesi / bu beklentilerin oluşması ve piyasalarda dolarizasyona gidilmesi olumlu yansıyacaktır.
Son olarak, özellikle küçük yatırımcının, yatırım platformlarında yatırımcı kimliğini ortaya koyması ve geliştirmeleri takip etmesi önem arz etmektedir. Gündemin metin üzerinden takip edilmesi yanında; finansal grafikler, güncel ekonomik rakamlar ve akıllı telefon üzerinden anlık bildirimlerle detayla takip edilmesini sağlayan yatırım platformları da destek olarak seçilebilir.
Okan ÖZDEMİR