ABD Başkanı Trump ile Çin Devlet Başkan Yardımcısı Liu He, Beyaz Saray’da, ABD-Çin birinci faz ticaret anlaşmasına imza attı. ABD’de endekslerde yükselişler gözlemlendi. Dow Jones rekor kırmış oldu. ABD dolaylı yoldan Çin ile ilişkilerin globalleşmeye zarar verdiğini kabul etmiş diye savunulabilir.
Borsa İstanbul A.Ş Multimedyada, uzun vadede borsanın, yatırımcısına altın ve dolardan daha fazla kazandırdığı belirtildi. Uzun vadeli yatırım altın kumbarasında 18 yılda 100 bin lira, döviz ve mevduat faizlerinden oluşan kumbarada 75 bin lira ve borsada değerlendirilen paranın 170 bin lira birikmiş olacağı savunuldu. Ayrıca, altın ve döviz kadar ekonomimize ve sermayemize dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.
Borsa İstanbul’daki tarıma dayalı ilk varant olan pamuğa dayalı varantlar, bugün Borsa İstanbul’da düzenlenen gong töreni sonrası işlem görmeye başladı. Pamuk varantları pamuk fiyatlarının dalgalanmasına yönelik bir koruma enstrümanıdır ve piyasaları daha temkinli ve global yapacaktır.
Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur
BİST 100 grafiği 123.556 puan ile kapanarak yükseliş (%0.76) yükselişle devam etti. Hacim olarak dolgun olduğunu, bunun yanında dış piyasalardaki pozitif gelişmelere paralel hareket edildiğini görmekteyiz.
İlgili grafikten, yükseliş trendinin ilk 3. silsilesini gerçekleştiğini ve mevcut çizgide desteği arttırdığı söylenebilir. Bu hafta al odaklı bir iç piyasa gördüğümüzü belirtebiliriz.
Osilatörler(göstergeler): Momentum ‘un güçlü bir şekilde yükselerek 6565 seviyesinden 10956 ‘ya yükseldiğini seyrettiğini görmekteyiz. Bunun yanında EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun 5341 seviyelerinden 8161 ‘e yükseldiğini pozitif devam ettiğini saptıyoruz. Stokastik(stoch) çizgisi ortalamadan yukarıda %95 seviyesinde devam ediyor. Aroon ise %100 ile tavan seviyede stabilite sağlamış bulunuyor. SMMA(mavi) çizgisi de yükselişi doğruluyor.
İlk destek noktaları 122.500 – 122.600 kademe aralığının destek olduğunu fark etmekteyiz. Böylece, beklentilerin al bulacağı bir dolgun hacim ile direnç noktaları test edilmeye namzettir.
Direnç seviyeleri ise, 124.250 – 125.750 olarak tanımlanabilir. Aroon “up” yukarılarda daha uzun süre bulunursa direnç daha kolay aşılabilecektir.
Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur
SASA hissesi ise %0.62 düşüşle 8.01 fiyatından bugün durağan bir çizgide devam etti. Hacim ise ortalamanın hemen altında ve sat ekseninde gerçekleşmektedir.
İlgili grafikten görüldüğü üzere, bu yükseliş trendinde al sinyalleri baskın ve belirgin olarak kendilerini gösterdiler.
Osilatörler (göstergeler): Momentum ( Mom ) 0.31 ile olumlu bulunmaktadır. Bunun yanında EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun (0.43) kademesinde bulunduğunu gözlemliyoruz. Stokastik (stoch) çizgisi %58 kademesinden ortalama devam ediyor. Aroon göstergesinde; Aroon up çizgisinin % 64 olması hafif olumlu sinyalleri güçlendirmektedir. SMMA çizgisi (mavi ve sarı kalın çizgeler), genel formasyona ve tabloya uygun ve netlik arttırıcı konumda bulunmaktadırlar.
Destek seviyelerinin, 7.80 – 7.94 TRY kademelerinde güçlü bir duruş sergilemektedir. SASA hissesinde volatilite azaldı, ve al sinyalleri yükseliyor.
Direnç kademeleri; 8.20 – 8,38 TRY seviyelerinde denilebilir. Bu kademeler indikatörlerin(göstergelerin) desteğinden güç kazandı ve aşağı yönlü kısa pozisyonlar ön plana daha çok çıktı.
Hisse Senedi Takipçisi ‘nden SASA ‘nın rayting ve hareketli ortalamalar rayting ‘inin sırasıyla “al” ve “güçlü al” sinyalinde bulunduklarını gözlemlemekteyiz.
Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur
KRDMD hissesi 3.13 ile yükseliş trendine devam etti. Endeks, büyük bir momentum ile paralel bir fiyatlanma yaşanıyor. Gün içinde al fırsatı vermedi.
Grafikte, formasyon olarak Gann kutusunun üçüncü bir karesel çizgiye girdiği görülmektedir. Yeşil sinyaller, güçlenmiş olarak devam etmektedir.
Osilatörler(göstergeler): Momentum(mom) 0.35 ‘ten 0.51 çizgisine yükseldi. Bunun yanında EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun (0.40) puandan % 20 ‘lik olumlu bir puanlanma kazandı. Stokastik( stoch ) çizgisi %96 ‘dan % 85 ‘e inerek devam ediyor. Aroon ise Aroon up çizgisi %71 olması ile ortalamanın üzerinde seyretmektedir. MACD çizgisinin al/ nötr sinyalde olduğunu görmekteyiz.
Destek seviyelerinin, 2.90 – 2.96 TRY seviyelerinde olabileceği anlaşılmaktadır. Ancak osilatörlerde netlik sinyalleri azalırsa, stop-loss(zararı durdur) 2.86 olarak belirtilebilir.
Direnç noktaları ise; 3,26 – 3,34 aralığı olarak belirtilebilir. Önceki bulunan direnci test etti.
Hisse Senedi Takipçisi ‘nden genel anlamda osilatörlerin olumlu olduğunu, bunun yanında rayting ve hareketli ortalamalar rayting ‘inin sırasıyla “al” ve “güçlü al” sinyalinde bulunduklarını gözlemlemekteyiz.
Hisse Senedi Takipçisi, TradingView ‘den sağlanmaktadır
Hisse senedi piyasasında sanayi endeksinin olumlu ve trend çizgisinde desteğin güçlendiği bir kademe aralığına girdiğini belirtmiştik. Yukarıda, Hisse Senedi Takipçisi ‘nde görülebileceği üzere genel anlamda osilatörlerin olumlu sinyal vermekte oldukları ve son 3 ayda olumlu bir yönde yukarı meyilli olduklarını saptayabiliriz.
Sonuç itibariyle, BIST 100 endeksi, tarihi rekor seviyesini 122.925 ‘e taşıdı. Hisse senetleri ise % 0.85 ‘ya yakın oranda değer kazandı. Bankacılık endeksi, finansal kiralama ve sanayi hisseleri bunlardan sadece birkaçı denilebilir. Dış piyasalar ve toplu küreselleşme ülkelerin yararına gelişim gösteriyor.
Son olarak, özellikle küçük yatırımcının, yatırım platformlarında fikir alış-verişi yapmalarının ve gündemi grafikler ve ekonomik rakamlar üzerinden detayla takip etmelerinin yatırımcı kimliğine katkısı üzerinde durulabilir. Piyasa okur-yazarlığını da arttırabilmek ancak gündemin ve rakamların ve karmaşık bağımsız değişkenlerin anlamlandırılması ile uzun zamanda gerçekleşir.
Okan ÖZDEMİR