ABD iş piyasası son zamanlarda bazı gerginlik belirtileri gösterdi, reel ücret artışı önemli ölçüde yavaşladı ve JOLTS tarafından ölçüldüğü üzere iş fırsatları düştü, bu da toplam istihdam büyümesinin yavaşlayabileceğinin erken bir göstergesi olabilir.
Bu, özellikle piyasaların Temmuz ayına kadar Federal Rezerv faiz oranlarının yaklaşık % 85’i olasılığını fiyatlandırması nedeniyle, bu zayıf anlatıyı doğrulamak veya bu endişeleri gidermek için yaklaşan verilere daha fazla odaklanmaktadır.
Dolar düşünüldüğünde, büyük resim hala olumlu görünüyor. Açıkçası, şu anda ABD para birimi orijin olarak güçlü ve Euro/yen gibi diğer büyük para birimlerine kıyasla özel bir güvenlik ve yüksek faiz oranları karışımı sunar.
Korona virüsü için aşı geliştirmesi 2020 ‘nin sonunu bulacağı ve Çin ‘in giderek daha izole olması (uçuşların iptali, turist sayısında olası düşüş vs.) global büyümeyi yavaşlatabilir.
Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur
BİST 100 grafiği 119.140 puan ile kapanarak yükseliş (%-0.59) yükselişle devam etti. Hacim olarak, bunun yanında piyasalardaki gelişmelere paralel hareket edildiğini görmekteyiz.
İlgili grafikten, yükseliş trendi devam etmektedir ve mevcut çizgide desteği arttırdığı söylenebilir. Bu hafta al odaklı bir iç piyasa gördüğümüzü belirtebiliriz.
Osilatörler(göstergeler): Momentum ‘un olumsuz bir şekilde 10956 ‘dan 2334 ‘e indiğini görmekteyiz. Bunun yanında EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun 3135 ‘e inerek halen pozitif devam ettiğini saptıyoruz. Stokastik(stoch) çizgisi ortalamadan yukarıda %35 seviyesinde devam ediyor. Aroon ise %50 seviyesinde ortalama stabilite sağlamış bulunuyor. SMMA(mavi) çizgisi de hafif bir nötr çizgiyi doğruluyor.
İlk destek noktaları 116.500 – 117.600 kademe aralığının destek olduğunu fark etmekteyiz. Böylece, beklentilerin al bulacağı bir dolgun hacim ile direnç noktaları test edilmeye namzettir.
Direnç seviyeleri ise, 120.250 – 121.750 olarak tanımlanabilir. Aroon “up” yukarılarda daha uzun süre bulunursa direnç daha kolay aşılabilecektir.
Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur
SASA hissesi, %3.95 yükseliş ile 8.15 fiyatından yükselen bir çizgide devam etti. Hacim ise ortalamanın hemen üstünde ve al ekseninde gerçekleşmektedir.
İlgili grafikten görüldüğü üzere, bu yükseliş trendinde al sinyalleri baskın ve belirgin olarak kendilerini gösterdiler.
Osilatörler (göstergeler): Momentum ( Mom ) 0.21 seviyesinde pozitif bulunmaktadır. Bunun yanında EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun 0.14 seviyesinde ile %60 ‘a yakın bir düşüş gözlemliyoruz. Stokastik (stoch) çizgisi %22 kademesinden ortalamanın altında devam ediyor. Aroon göstergesinde; Aroon up çizgisi % 7.14 olması olumsuz sinyalleri güçlendirmektedir. SMMA indikatörü (mavi ve sarı kalın çizgeler), genel formasyona uygun ve fakat osilatörler ile uyumsuz çizgide bulunmaktadır.
Destek seviyelerinin, 7.86 – 7.94 TRY kademelerinde güçlü bir duruş sergilemektedir. SASA hissesinde volatilite arttı, fakat al sinyalleri tekrar alınmaya başladı. Risk yüksek, kazanma fırsatı artıyor.
Direnç kademeleri; 8.26 – 8,38 TRY seviyelerinde denilebilir. Bu kademeler indikatörlerin(göstergelerin) desteğinden güç kazandı.
Hisse Senedi Takipçisi ‘nden SASA ‘nın rayting ve hareketli ortalamalar rayting ‘inin sırasıyla “al” ve “güçlü al” sinyalinde bulunduklarını gözlemlemekteyiz.
Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur
KRDMD hissesi, 2.82 ile yükseliş trendinde düzeltmeye gitti. Endeks, momentum kaybederken KRDMD ‘de fiyatlanma yaşanıyor.
Grafikte, formasyon olarak aşırı alım çizgisine girdiği görülmektedir. Yeşil sinyaller, güçlenmiş olarak devam etmektedir.
Osilatörler(göstergeler): Momentum(mom) 0.17 ‘den düştüğü çizgiden devam etmektedir. Bunun yanında EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun (0.10) puandan % 80 ‘lik bir düşüşte bulunduğunu görmekteyiz. Stokastik( stoch ) çizgisi %25‘e inerek yetersiz ve fiyatı etkileyemeyecek seviyede devam ediyor. Aroon ise, Aroon up çizgisinin %50 ortalamadan devam etmektedir. MACD çizgisinin sat / nötr sinyalde olduğunu görmekteyiz.
Destek seviyelerinin, 2.70 – 2.72 TRY seviyelerinde olabileceği anlaşılmaktadır. Ancak osilatörlerde netlik sinyalleri azalırsa, stop-loss(zararı durdur) 2.66 olarak belirtilebilir.
Direnç noktaları ise; 2,96 – 3,04 aralığı olarak belirtilebilir.
Hisse Senedi Takipçisi ‘nden genel anlamda osilatörlerin olumlu olduğunu, bunun yanında rayting ve hareketli ortalamalar rayting ‘inin sırasıyla “al” ve “güçlü al” sinyalinde bulunduklarını gözlemlemekteyiz.
Hisse Senedi Takipçisi, TradingView ‘den sağlanmaktadır
Hisse senedi piyasasında sanayi endeksinin olumlu ve trend çizgisinde desteğin güçlendiği bir kademe aralığına girdiğini belirtmiştik. Yukarıda, Hisse Senedi Takipçisi ‘nde görülebileceği üzere genel anlamda osilatörler daha az netlik ifade etmektedir. Çok olumlu olan 2 hafta önceki senaryoların yerine tecrit olmuş bir Çin ‘in gündeme gelmesi ne KRDMD ‘ye ne de SASA ‘ya orta ve uzun vadede yardımcı olacaktır.
Sonuç itibariyle, JOLTS ile ölçüldüğü üzere iş fırsatlarının düşmesi, toplam istihdama yönelik olumsuz bir göstergesi olabilir ve beklentiler ile hisse senedi satışları artabilir. Dış piyasalar ve küreselleşmeye de olumsuz yansıyabileceğinden bir sonraki rakamlar daha önem arz etmektedir.
Son olarak, özellikle küçük yatırımcının, yatırım platformlarında fikir alış-verişi yapmaları önem arz etmektedir. Grafikler ve ekonomik rakamlar ile gerçekleşen detaylı bir takip, “yatırımcı kimliği nasıl oluşturulur?” sorusuna verilecek en temel cevaptır. Piyasa okur-yazarlığını da arttırabilmek ancak gündemin ve rakamların ve karmaşık bağımsız değişkenlerin anlamlandırılması ile uzun zamanda gerçekleşir.
Okan ÖZDEMİR