Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, “Coronavirüs’e karşı savaşta ekonomik paketleri olumlu buldu.
Üç kamu bankasının reel sektöre hem de vatandaşımıza yönelik destek sağladıklarını, özel bankaların da bu yönde destek açıklamalarıyla topyekün mücadeleye katıldıklarını söyledi.
Moody’s, Avrupalı şirketlerin gelirlerindeki azalış nedeniyle kar paylarında kesintiye gitmesinin beklendiğini açıkladı. ABD ‘de Ticaret Bakanlığı verilerine göre konut satışları % 4.4 düşüş gösterdi.
Analistler, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının ekonomik etkilerini hafifletmek amacıyla dün ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sınırsız varlık alımı programı açıklamasının, piyasalarda risk iştahını görece artırdığını kaydetti. ABD’de yeni konut satışları Şubat’ta geriledi, koronavirüs salgınının etkisiyle satışların sonraki aylarda daha fazla düşmesi bekleniyor.
Türkiye ekonomisi, reel sektörümüz bu süreci en az zararla atlatacaksa, bunu bankaların ve finans kuruluşlarının desteği ile sağlanacaktır. Birçok yorumcu kriz kelimesini kullanmaktan çekiniyor, çünkü kriz fırsattır doktrinini benimseyen ve istismar edecek çevreler bulunmaktadır.
Tüm bu gelişmeler ışığında beklentiler 3 haftalık bir aradan sonra olumlu bir gün ile kapanış buldu. Beklentilerin yapılandığını söylemek için erken fakat Pazartesi günü borsada hafif sinyaller alınmıştı ve Nikkei hafif bir yükseliş ile öncülük etti.
Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur
BİST 100 grafiği, 89.286 (% 5.98) puan ile haftanın ikinci gününü kapattı. Hacim yurtdışına paralel olarak güçlü al yönünde gerçekleşti. Önceki yazımızda “endeksin bu denli düştükten sonra düzeltme beklentilerinin, piyasalarda ortak bir beklenti olarak yer almaya” başladığını belirtmiştik.
Grafikten görülebileceği gibi, Borsa İstanbul dışında, ABD SP500 (SPX), Almanya DAX (DEU30), Japonya Nikkei (NI225) ‘nin birçok endeks ile birlikte pozitif olarak devam ettiği/kapanış gösterdiği belirtilebilir.
Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur
SASA hissesi, 5.46 (%9.86) fiyatında olumlu kapattı fakat yükseliş trendine girdiğini söylemek/kutlamak için erken olduğu savunulabilir. Hacim, al yönünde yeşil mumlar oluştursa da yetersiz ve bir formasyon oluşturmadığı sürece geçici olabilir.
İlgili grafikten görüldüğü üzere, olumlu bir formasyon ve büyük bir resim oluşmadı.tepki alışı çok geç geldi ve finansal paket ile beklentiler yapılandıktan sonra gerçekleşti. “6 ayın en düşük seviyelerinden aşağılara destek bulamadan inmesinin” daha düşük fiyatların gündemde olabileceğini belirtmiştik. Neyse ki, bu durum makro anlamda ve iç piyasalarda beklentilerin oluşmaya başlaması ile ertelendi veya tamamen düzeldi. Sonraki 1 ay beklentilerin orta vadede geçerliliğini sınamak için önemli bir zaman dilimi olacaktır.
Osilatörler (göstergeler): Momentum (mom), –1.64 seviyesine ve EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun -3.08‘e düşmüş olduğunu gözlemliyoruz.
Stokastik (stoch) çizgisi %4.95 kademesinden oldukça dipte devam ediyor. Aroon up çizgisinin %0 ile orijin noktasına indiğini ve fiyata aşırı olumsuz etki ettiğini anlamaktayız. MACD, -1.03 ile netlik ve fiyat bazında olumlu sinyaller veriyor.
Destek seviyeleri, 5.30 – 5.32 TRY kademelerinde olup volatilite artmıştır.
Direnç kademeleri için halen bir işaret olmamakla birlikte formasyondan 5.60 – 5. 66 olabileceği söylenebilir.
Hisse Senedi Takipçisi ‘nden SASA ‘nın rayting ve hareketli ortalamalar rayting ‘inin sırasıyla “sat” ve “güçlü sat” sinyalinde bulunduklarını gözlemlemekteyiz.
Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur
KRDMD hissesi, 1.94 TL ile (%7.18) ile yükseliş gerçekleştirdi. KRDMD ekonomi paketiyle daha az dalgalı ve olumsuz olacaktır. Fakat formasyon olarak çok olumsuz bir duruma geldi. Borsada düzeltme ve yükseliş trendi olursa, KRDMD ‘nin de bundan yararlanacağı sonucuna şu andaki formasyon ve tepki ile tüme varım yapılabilir.
Grafikte, regresyon trendine baktığımızda olası bir dalgalanmanın azaldığı ancak fiyatlanmanın endekse birçok indikatörün benzer çizgide hareket ettiğinin işaretini veriyor. Endeks ile bu denli yükselmesi öngörülemediğinden, indikatörlerde netlik azalmış olabilir. Sonraki haftaya kadar fiyat/gösterge puanlamasına iyi bakılmalıdır.
Osilatörler (göstergeler): Momentum (mom) -0.31 ‘a ve EWO (Eliot Wave Osilatör) puanının -0.65 ‘e düştüğü anlaşılmaktadır.
Stokastik (stoch) çizgisi %16 ‘da negatif etkide devam etmektedir. Aroon osilatörü, Aroon up çizgisinin dipte olup MACD çizgisinin -0.25 puanında konumlandığını gözlemlemekteyiz.
Destek seviyelerinin, 1.90 – 1.92 TRY seviyelerinde olabileceği anlaşılmaktadır. Stop-loss(zararı durdur) seviyesi, 1.82 olarak belirtilebilir.
Direnç noktaları ise; 2,20 – 2,30 aralığı olarak belirtilebilir. Fakat bu ancak makro değişkenlere ve olumlu beklentilerin yapılanmasının takibine bağlıdır.
Hisse Senedi Takipçisi ‘nden genel anlamda osilatörlerin olumsuz olduğunu, bunun yanında rayting ve hareketli ortalamalar rayting‘inin sırasıyla “sat” ve “güçlü sat” sinyalinde bulunduklarını gözlemlemekteyiz.
Hisse Senedi Takipçisi, TradingView ‘den sağlanmaktadır
Hisse senedi piyasası, Hisse Senedi Takipçisi ‘nde görülebileceği üzere, Borsa İstanbul ‘un yurt dışı piyasalarla hareket ettiğini ve henüz tepki alışı silsilesinin ve istenen büyük resmin oluşmadığı anlaşılmaktadır. Nitekim birçok orta ve uzun vadeli yatırımcı şu anda 1 sene beklediği fiyatların altında bir fiyatlanma ile karşılaştığından alış gerçekleştirmemektedir.
Dış Piyasalara bakıldığında Fed ‘in faiz indirimi, sınırsız dolarizasyonu ve Avrupa ‘nın ve Türkiye ‘nin ekonomik kurtarma paketleri olumlu ve destekli bir risk iştahı oluşturmuş oldu. Eğer tepki alımı sonrasında ani bir düşüş yaşanırsa bu daha çok dalgalanma ve güven eksikliği demektir. Krizi fırsat olarak değerlendirmek ne etiktir, ne orta ve uzun vadede şirketlere veya global ekonomiye olumlu yansıyacaktır. Böyle bir salgını borçlarını ödeyebilecek şirketlerin erteleyerek değerlendirmesi ekosistemi tahrip eder ve kendi şirketlerinin satışlarını düşürür.
Son olarak, yatırım platformlarında fikir paylaşımlarında bulunmak içgörüyü ve sezgiyi artıracaktır. Grafikler, gündem ve ekonomik rakamlar ile gerçekleşen detaylı bir takip, “yatırımcı kimliği nasıl oluşturulur?” sorusuna verilecek en temel cevaptır. Piyasa okur-yazarlığı ve kriz durumunda günlük al/sat, açığa satış yap durumundan kaçınmak gibi değerli bilgiler böylelikle öğrenilebilecektir.
Okan ÖZDEMİR