Kanada doları, Ekim ayı perakende satış verilerinin ardından tüketicileri kötümser duygularda bıraktı ve Kanada Merkez Bankası’nın bir sonraki adımını sabırsızlıkla bekletmesine neden olan geçen Cuma günü baskı altına girdi.
Perakende satışlar Ekim ayında % 0,5 düştü, İstatistik Kanada Kurumu, Cuma günü piyasaların % 0,2’lik kazanç aradığını açıkladı. GSYİH hesaplamasının önemli bir bileşeni olan % -1.4’lük düşüş hacim sanıldığından daha büyüktü.
Daha da kötüsü, İstatistik Kanada Eylül satış büyümesi için önceki % 0.2 tahminlerini % -0.1’e revize etti.
Bu, perakende satışların son altı ayın beşinde küçüldüğü anlamına geliyor.
Perakende satışlardaki zayıflık genişledi ve 11 alt sektörden 8’i Ekim ayında düştü. Aylık gayri safi yurtiçi hasıladaki üç ana bileşenin (imalat, toptan ve perakende ticaret) geçen hafta düştüğü ve bu da ilk çeyreğin başlangıcının Kanada doları için endişe verici olacağı anlamına geliyor.
Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur
BİST 100 grafiği 112.175 puan ile kapanarak yükselişe devam (%0.9) çizgisinde seyretti. Hacim hafif, iki kat daha fazla dolgun. Al ağırlıklı olduğunu ve iç/dış piyasalardaki duruma uygun hareket edildiğini görmekteyiz.
İlgili grafikten, düzeltmenin netliğinin arttığını ve mevcut çizgide desteği arttıracağı söylenebilir. Bu hafta işlem günleri beklenenden daha az belirsiz geçtiğini sezgisel olarak fark etmekteyiz.
Osilatörler(göstergeler): Momentum oldukça olumlu ve stabil seyrediyor. Bunun yanında EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun pozitif devam ettiğini saptıyoruz. Stokastik(stoch) çizgisi ortalama sınırdan az yukarıda devam ediyor. Aroon ise istenen seviyede stabil ve umut vadeden bir gösterge olarak süregelmektedir.
Destek kademeleri, sıçrayış beklentilerini 115000 puanında oluşturdu. Böylece, beklentilerin al bulacağı bir dolgun hacim ile direnç noktaları test edilmeye namzettir.
İlk destek noktaları 108.500 – 109.800 ve momentum destek verdiği sürece destek yukarılara çekilecektir. SMMA(mavi) çizgisi de bunu doğruluyor.
Direnç seviyeleri ise, 114.250 – 115.750 olarak tanımlanabilir. Aroon “up” yukarılarda olursa direnç daha kolay aşılabilecektir.
Bu ay başlangıcında psikolojik direnç olarak 115.000 puanının belirgin olacağını söyleyebiliriz.
Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur
SASA hissesi ise %3.72 yükselişle 7.80 fiyatından yükseliş trendine devam etti. Hacim ise ortalamadan yüksek ve al ekseninde gerçekleşmektedir.
İlgili grafikten görüldüğü üzere, bu yükseliş trendinde düşüş trendden vasat, yükseliş trendin altında fakat yeşil sinyaller baskın ve belirgin kılmaktadır.
Osilatörler(göstergeler): Momentum, hafif düştükten sonra yükseldi. Bunun yanında EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun yükseldiği noktayı koruduğunu gözlemliyoruz. Stokastik(stoch) çizgisi stabil olarak devam ediyor. Sınırın üzerine çıkarsa fiyatta tavana yönelme olasılığı artmış olacaktır. Aroon ise istenen seviyede fakat düzeltme oluşabilir.
Destek seviyelerinin, 7.60 – 7.64 TRY kademelerinde fiyat bulmaktadır. SASA hissesinde volatilite daha düşük, ve kar olasılığı da yükseliyor. Bu hafta yükselme trendindeki duraksama son buldu. Olumlu beklentiler güç kazandı.
Direnç kademeleri; 8.10 – 8,28 TRY seviyelerinden kademe aralığında denilebilir. Bu kademeler indikatörlerin(göstergelerin) desteğinden güç kazandı ve aşağı yönlü kısa pozisyonlar ön plana daha çok çıktı.
Hisse Senedi Takipçisi ‘nden SASA ‘nın rayting ve hareketli ortalamalar rayting ‘inin sırasıyla “al” ve “güçlü al” sinyalinde bulunduklarını gözlemlemekteyiz.
Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur
KRDMD hissesi 2,55 ile olduğu yerde/kademede kaldı. Borsa İstanbul ‘un yükselişi yeterli güç kazandıramadı. Gün içinde al fırsatı vermedi.
Grafikte, formasyon olumlu oluşum içerisinde bulunmaktadır. Yeşil sinyaller, nötr olarak devam etmektedir.
Osilatörler(göstergeler): Momentum hafif düştükten sonra yükseldi. Bunun yanında EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun yükseldiği noktadan hafif düşerek destek seviyesini aşağı çekti. Stokastik(stoch) çizgisi stabil olarak devam ediyor. Sınırın üzerine çıkarsa fiyatta tavana yönelme olasılığı artmış olacaktır. Aroon ise istenen seviyede bulunmaktadır, “up” çizgisi “down” çizgisinden yüksektedir.
Destek seviyelerinin, 2.30 – 2.36 TRY seviyelerinde olabileceği anlaşılmaktadır. Ancak osilatörlerde netlik sinyalleri azalırsa, stop-loss(zararı durdur) 2.26 olarak belirtilebilir.
Direnç noktaları ise 2,64 – 2,74 aralığı olarak belirtilebilir. Hisse Senedi Takipçisi ‘nden genel anlamda osilatörlerin olumlu olduğunu, bunun yanında rayting ve hareketli ortalamalar rayting ‘inin sırasıyla “al” ve “güçlü al” sinyalinde bulunduklarını gözlemlemekteyiz.
Takipçi, TradingView ‘den sağlanmaktadır
Hisse senedi piyasasında spor endeksinin olumlu ve trend çizgisinde desteğin güçlendiği bir kademe aralığına girdiğini belirtebiliriz. Yukarıda, Hisse Senedi Takipçisi ‘nde görülebileceği üzere genel anlamda osilatörlerin olumlu sinyal vermekte oldukları anlaşılmaktadır.
Sonuç itibariyle, ABD ‘de endekler yükselişle açılsa da, ABD dayanıklı mal siparişlerinde 6 ayın en büyük düşüşünün etkisi bu hafta olumsuz yansıyabilir. Ekonomik veri cephesinden Kanada da, yatırımcıların Pazartesi günü Kanada GSYİH raporunun olumsuz olduğunu öğrenmesiyle olumlu beklentileri azalttı. Kanada Doları’nı dibe çekebilecek hayal kırıklığı yaratan rakamlar, Noel tatilini sırasında ekonomiye bir güç kazandıracak gibi değil.
Son olarak, özellikle küçük yatırımcının, gündeme göre ve bazı öncül senaryolara dair stratejilerle ve piyasa teknik analizleri ile hareket etmeleri ve canlı veri ile istatistiki ve sezgisel olarak takip edebileceği online platformlarda fikir alış-verişi yapmalarının daha yararlı olacağına inanmaktayım. Böylelikle gündemi grafik üzerinden kuş bakışı takip edebilecekleri ve içgörü kazanacakları kitleye daha kolay erişim sağlayabilirken, özgelişimlerini ve piyasa okur-yazarlığını da arttırabilirler.
Okan ÖZDEMİR