İran, acem diyarının düşüşünün planlanması
ABD, İran ‘ın generalini Irak ‘ta infaz ederek bölgeyi kavimler göçüne mi çevirmeyi planlamakta yoksa bu da terör ile gerçek bir mücadele mi sorunsalı uzmanlar tarafından sorgulanmaktadır. Fakat İran ‘ın dış politikasının genellikle kendi hatalarının bir modeli olduğunu belirtebiliriz.
Irak ile savaşarak ve bölgede yeterince iş birliği yapamayarak kendini açmaza alan bir İran mevcut diyen birçok yorumcu bulunmaktadır. İran ‘nın düşmesi demek Türkiye ‘ye tehdittir.
İran ‘da ekonomik kriz olsa da bir rejim, bir düzen ve bir disiplin bulunmaktadır. Hatta Avrupa ‘nın da Doğu Roma ve Batı Roma gibi ikiye bölünmesi demek. Olası bir olumsuz değişkenin tüm boyutlara etki etmesi borsalara çok olumsuz etkisi olabilir. İran ile ABD ‘nin diplomatik ve ekonomik savaşı Başkan Trump‘ın azline engel koyacak ve kırmızı alarm ile ABD tekrar savaş konumuna geçecektir. Trump için en iyi olan durum İran ile olası bir savaştır. Bu da maalesef gerçekleşecek gözükmektedir.
Türkiye’nin Libya ‘ya asker göndermesi
Asker göndermemesi durumunda bölgede istikrarsızlık daha uzun süre devam edebilir. Fakat esas sorun bu ülkelerin politik olarak yeterince anlaşacak medeniyete ulaşamaması ve polarize olmasıdır. Bu sebeple, etkili Türk askeri gücü köklü reformlar gereken yozlaşmış bir “açmaza” ve bölgede kökleşmiş bir silah lordları oluşumuna yeterli müdahaleyi yapamayacaktır. Uzun sürede savaş ekonomisi ülkenin sosyal ve sağlık harcamalarına dolayısıyla BIST ‘e olumsuz etki yapabilir. Fakat bazı yorumcular ise savaşın ve polarizasyonun çabucak bitmesi yolunda askeri gücü gerekli görmektedirler.
Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur
BİST 100 grafiği 113.684 puan ile kapanarak düşüşe ara vererek (%1.94) çizgisinde seyretti. Hacim düşüşte ve sat ağırlıklı olduğunu, bunun yanında iç/dış piyasalardaki duruma uygun hareket edildiğini görmekteyiz.
İlgili grafikten, düzeltmenin netliğinin arttığını ve mevcut çizgide desteği arttıracağı söylenebilir. Bu hafta işlem günleri beklenenden daha az belirsiz geçtiğini sezgisel olarak fark etmekteyiz.
Osilatörler(göstergeler): Momentum hafif düşerek 3084 seviyesinde olumlu ve stabil seyrediyor. Bunun yanında EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun 4900 seviyelerinde pozitif devam ettiğini saptıyoruz. Stokastik(stoch) çizgisi ortalamadan yukarıda %82 seviyesinde devam ediyor. Aroon ise %92 ile tavana yakın istenen seviyede stabilite vaat ediyor.
İlk destek noktaları 109.500 – 111.800 ve momentum destek verdiği sürece destek yukarılara çekilecektir. SMMA(mavi) çizgisi de bunu doğruluyor. Böylece, beklentilerin al bulacağı bir dolgun hacim ile direnç noktaları test edilmeye namzettir.
Direnç seviyeleri ise, 115.250 – 116.750 olarak tanımlanabilir. Aroon “up” yukarılarda daha uzun süre bulunursa direnç daha kolay aşılabilecektir.
Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur
SASA hissesi ise %2.03 yükselişle 7.74 fiyatından yükseliş trendine devam etti. Hacim ise ortalamanın altında ve sat ekseninde gerçekleşmektedir.
İlgili grafikten görüldüğü üzere, bu yükseliş trendinde fazla aşağılara çekilmeden, nötr sinyaller baskın ve belirgin olarak kendilerini gösterdiler.
Osilatörler(göstergeler): Momentum (0.21), çizgisine devam ederek stabil bulunmaktadır. Bunun yanında EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun da yükseldiği noktayı koruduğunu (0.64) gözlemliyoruz. Stokastik(stoch) çizgisi %77 kademesinden ortalama ile tavan arasında stabil olarak devam ediyor. Aroon ise Aroon up çizgisinin % 92 olması ve neredeyse tavanda bulunması sebebiyle pozitif sinyalleri güçlendirmektedir. SMMA çizgisi mavi ve sarı olanlar, genel formasyona ve tabloya uygun ve netlik arttırıcı konumda bulunmaktadırlar.
Destek seviyelerinin, 7.50 – 7.54 TRY kademelerinde güçlü bir duruş sergilemektedir. SASA hissesinde volatilite azaldı, ve kar olasılığı da yükseliyor. Bu hafta yükselme trendindeki duraksama son buldu. Şu anda gündemi takip etmek temel değişken.
Direnç kademeleri; 7.90 – 7,98 TRY seviyelerinden kademe aralığında denilebilir. Bu kademeler indikatörlerin(göstergelerin) desteğinden güç kazandı ve aşağı yönlü kısa pozisyonlar ön plana daha çok çıktı.
Hisse Senedi Takipçisi ‘nden SASA ‘nın rayting ve hareketli ortalamalar rayting ‘inin sırasıyla “al” ve “güçlü al” sinyalinde bulunduklarını gözlemlemekteyiz.
Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur
KRDMD hissesi 2,69 ile yükseliş trendine devam etti. Borsa İstanbul ‘un yükselişi yeterli güç kazandıramadı. Gün içinde al fırsatı vermedi.
Grafikte, formasyon olumlu oluşum içerisinde bulunmaktadır. Yeşil sinyaller, güçlenmiş olarak devam etmektedir.
Osilatörler(göstergeler): Momentum 0.13 ‘e düştükten sonra dahi fiyat ve hacim yükseldi. Bunun yanında EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun (0.20) yükseldiği noktada, hisse daha güçlü bir kademe aralığı kazandı. Stokastik(stoch) çizgisi %83 ile stabil ve yüksek seviyede olarak devam ediyor. Osilatörler sınırın üzerine çıkarlarsa fiyatta tavana yönelme an meselesi olacaktır. Aroon ise istenen seviyede bulunmaktadır, “up” çizgisi %92 seviyesinde “down” çizgisindeki makas aralığı fazla olduğundan netlik ve trend yukarıları göstermektedir.
Destek seviyelerinin, 2.40 – 2.56 TRY seviyelerinde olabileceği anlaşılmaktadır. Ancak osilatörlerde netlik sinyalleri azalırsa, stop-loss(zararı durdur) 2.26 olarak belirtilebilir.
Direnç noktaları ise 2,76 – 2,84 aralığı olarak belirtilebilir. Hisse Senedi Takipçisi ‘nden genel anlamda osilatörlerin olumlu olduğunu, bunun yanında rayting ve hareketli ortalamalar rayting ‘inin sırasıyla “al” ve “güçlü al” sinyalinde bulunduklarını gözlemlemekteyiz.
Takipçi, TradingView ‘den sağlanmaktadır
Hisse senedi piyasasında sanayi endeksinin olumlu ve trend çizgisinde desteğin güçlendiği bir kademe aralığına girdiğini belirtebiliriz. Yukarıda, Hisse Senedi Takipçisi ‘nde görülebileceği üzere genel anlamda osilatörlerin olumlu sinyal vermekte oldukları anlaşılmaktadır.
Sonuç itibariyle, bölgede bir savaşın daha Türkiye ‘ye ve Avrupa ‘ya kavimler göçü yaşatabileceğinden endişelenen bir kıta ile karşı karşıyayız. Bunun piyasalara ve global piyasalara etkisi negatif olacaktır. Libya ‘ya asker gönderme tezkeresinden sonra, 3.7 milyon Kürt, Arap, Türkmen, Acem, Süryani mülteci nüfusuna sahip Türkiye ‘nin yeni bir göç dalgasını kardıramayacağı çeşitli kulislerde konuşulmaktadır.
Son olarak, özellikle küçük yatırımcının, yatırım platformlarında fikir alış-verişi yapmalarının ve gündemi grafik ve ekonomik rakamlar üzerinden detayla takip edebilecekleri savunulabilir. İçgörü kazanımı; ancak küçük yatırımcıların müdahil olabilecekleri ve piyasa okur-yazarlığını da arttırabilecekleri boyutlarda sağlanabilir. Az da olsa sürekli piyasa ve gündem etkisi altında kalmak, ancak o zaman formasyon ve indikatörlerin anlaşılmasını ve netliğini arttıracaktır.
Okan ÖZDEMİR