BİST100: GSRAY ve BJKAS teknik analiz ve yorumu: Bu hafta borsa destek seviyesine yönelecek mi?

Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında ise, bir önceki yıla göre yüzde 21,22 artışla Bulgaristan ilk sırada yer aldı. Sıralamada yüzde 18,06 artışla Gürcistan ikinci, yüzde 42,40 artışla da Rusya Federasyonu üçüncü oldu. Korona virüsünün epidemik boyutundan korunmak için daha çok önlemler almamız gerektiğini ortaya koyuyor. Bununla birlikte Çin ‘in izole olması gelişmekte olan ve bir turizm ülkesi olan Türkiye için de olumlu denilebilir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) yapılan açıklamaya göre, imalat sanayisinde faaliyet gösteren iş yerleri tarafından Şubat ayı İktisadi Yönelim Anketi’ne verilen yanıtlar toplulaştırılarak değerlendirildi. Anket sonuçlarına göre, imalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı, Şubatta bir önceki aya göre 0,5 puan artarak yüzde 76’ya ulaştı. Bu borsanın düşüşünde destek noktalarını sıkılaştıracak bir beklenti oluşturabilir.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur

BİST 100 grafiği, 114.789 (% -1.75) puan ile haftanın ilk gününü kapattı. Hacim son üç seansta ortalama altında satış olarak gerçekleşti. Osilatörler ise düzeltmeye gitti ve bazıları halen düzeltme bekliyor. Borsa İstanbul önce dolara, sonra altına karşı yenildi denilebilir.

Yukarıda bulunan grafikten, SMMA çizgilerinin cep oluşturduklarını ve yeniden bir düzeltmeye kadar inişin hafif devam edebileceği veya destek noktalarına yönelecekleri söylenebilir.

En çok işlem gören fiyatları gösteren hayati bir araç olan hacim profiline baktığımızda, işlem hacmini fiyat ölçeğinde bir histogram olarak grafikte saptayabiliyoruz. Hacim profili aracı, en çok işlem gerçekleşen fiyat aralığının 114.100 ile 114.600 aralığında olduğunu gösteriyor.

Osilatörler (göstergeler / indikatörler): Momentum, artıda iken (1549) maalesef -3552 ‘ye düşmüş bulunuyor. Bunun yanında, EWO(Eliot Wave Osilatör) ‘nun -2569 olduğunu ve artı değerden eksiye düştüğünü görmekteyiz.

Diğer önemli indikatör ise şöyle özetlenebilir: Stokastik(stoch) çizgisi %22 ‘ye düşerek diğer osilatörler arasında yer almaktadır. Aroon indikatöründe, Aroon up çizgisi, %14 ile ortalamanın çok altında bulunmaktadır. MACD, 874 üzerinde iken -358 ile dibe vurmuş olarak yer alıyor. SMMA(mavi ve sarı) çizgisi yeterli netlikte ve belirli bir süre 115 bin altında sat/tut olarak sinyal vermektedir.

Destek kademeleri, güçlü şekilde 113.200 – 113.450 aralığında yer aldı. Global volatilite, corona virüsü ve İran‘da deprem, salgın görülmesi de, destek kademelerinin test edilmesinde temel etkenler denilebilir.

Direnç seviyeleri ise, 115.400 – 115.800 olarak tanımlanabilir.

Grafik, TradingView tarafından sağlanmıştır

BJKAS hissesi, %2.37 yükselişle 3.02 TL ‘den fiyat bularak, yükseliş trendine destek seviyesinde devam ediyor. Hacim, son 6 ayda ortalama üzerinde olmakla birlikte kademelerde dolgunluk istenen seviyede.

İlgili grafikten görüldüğü üzere, osilatörler hafif düzeltmeye aldı. Momentum, EWO, Aroon up olumlu osilatörler iken Stoch yetersiz bir seviyede ve hızla düşüyor.

Osilatörler(göstergeler): Momentum, 0.36 ‘dan 0.42 ‘ye yükseldi. Bunun yanında, EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun 0.21 çizgisinden 0.43 ‘e yükseldiği fark ediliyor. Stokastik(stoch) çizgisi %62 ‘den %50 ‘ye (bu osilatörde %80 ve üzeri fiyat performans için etkili) düştü.

Diğer sık kullanılan osilatörlerden: Aroon up çizgisi,  % 92 ‘den %85 ‘e hafif geriledi. MACD 0.07 iken 0.10 ‘a yükseldi ve olumlu bulunuyor. SMMA çizgisi düzeltme gerçekleşti ve haftanın son işlem gününe kadar fiyatın altında yer alırsa, BJKAS için bu çok iyi olacak.

Destek seviyelerinin, 2.92 – 2.98 TRY kademelerinde fiyat bulmaktadır. BJKAS hissesinde üst kademeler daha önceden belirttiğimiz gibi aniden alıcı buldu.

Direnç kademeleri; 3.43 – 3,56 TRY seviyelerinde yer buluyor.  Yukarı yönlü pozisyonlar hızlı şekilde sağlandı.

Hisse Senedi Takipçisi ‘nden BJKAS hisse senedinin rayting ve hareketli ortalamalar rayting başlıklarının sırasıyla “al” ve “güçlü al” sinyalinde bulunduğunu gözlemlemekteyiz.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur

GSRAY hissesi, önceki hafta 4.30 TL ile zirveler ile kapatırken, daha sonra 3.00 ‘a kadar inerek destek noktalarını test etmişti. Bu hafta, osilatörlerin ve kolay dolan kademeler ile aşırı alım bölgesine girerek %20 değer kazanarak seansı 3.60 TRY ile kapattı. Bu seansta hacim, yeşil mum ile birlikte güçlü al sinyalleri vurguladı.

Grafikte, çizgi aralığı olumlu oluşum içerisinde bulunmaktadır. Osilatörler, daha güçlü olarak devam etmektedir.

Osilatörler(göstergeler): Momentum 1.40 ‘a yükselmiş bulunuyor. Bunun yanında EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun 0.96 (anlamlı farklılık oluştu) seviyesinde daha güçlü olduğunu gözlemliyoruz. Stokastik(stoch) çizgisi maalesef %59 (% 80 sınırın üzeri pozitif) ‘da anlaşılıyor. Aroon up ‘ın % 100 ‘den düşerek %85 ‘e ulaştı. MACD osilatörüne gelirsek, 0.16 iken yeterli yükselerek 0.22 al sinyali vermektedir.

Destek seviyelerinin, 3.58 – 3.80 TRY seviyelerinde olduğu anlaşılmaktadır. Sinyaller farklı değerler ulaşırsa, stop-loss(zararı durdur) 3.40 olarak belirtilebilir.

Direnç noktaları ise 4,10 – 4,16 aralığı olarak belirtilebilir.

Hisse Senedi Takipçisi ‘nden genel anlamda osilatörlerin olumlu olduğunu, bunun yanında rayting ve hareketli ortalamalar rayting ‘inin sırasıyla “al” ve “güçlü al” sinyalinde bulunduklarını gözlemlemekteyiz.

Hisse Senedi Takipçisi, TradingView tarafından sağlanmıştır

Hisse senedi piyasasında spor endeksinin daha boğa piyasası duruldu mu ve tehlike çanları başladı mı? Bunu bu haftanın iç piyasaları ve politik söylemleri belirleyecek.

Yukarıda bulunan, Hisse Senedi Takipçisi ‘nden anlaşılabileceği gibi, spor endeksi fiyat/hacim, likidite olarak diğer hisse senetlerinin endeksinden bir adım daha önde oldukları savunulabilir.

GSRAY ve BJKAS spor hisse senetleri iç ve dış piyasa koşullarından önceki hafta eksi ile kapattı. Fakat ligde şampiyonluk ve dolayısıyla sponsorluk ve fonlama sağlama konusunda ilerlemesi ile beklentiler pozitif olarak devam etmektedir.

Son olarak, özellikle küçük yatırımcının, yatırım platformlarında fikir alış-verişi yapmaları önem arz etmektedir. Grafikler ve ekonomik rakamlar ile gerçekleşen detaylı bir takip, “yatırımcı kimliği nasıl oluşturulur?” sorusuna verilecek en temel cevaptır. Piyasa okur-yazarlığını da arttırabilmek ancak gündemin ve rakamların ve karmaşık bağımsız değişkenlerin anlamlandırılması ile uzun zamanda gerçekleşir.

Okan ÖZDEMİR