BİST100, DOHOL Ve PETKM: ABD‘de ISM Endeksi Ve Türkiye‘de Elektrikli Otomobil Prototipi

Türkiye yerli arabada yüzde yüz lisans ve imalat hakkı ile yerini alma noktasında önemli bir vizyon üstlendi. Bu 2022 ‘ye dair sanayi ve teknoloji şirketlerine olan beklentileri arttırdı. Binlerce parçadan oluşan otomobil birçok yan sanayinin gelişmesinde rol oynayabilir. Borsada DOHOL ve PETKM ‘de bundan nasiplenebilir.

ABD ‘de ise Ana odak noktası Cuma günü yakından izlenecek olan ISM İmalat PMI olacak, ancak Salı günü TÜFE de önemli olacak.

ISM PMI Ağustos ayından bu yana imalat sektöründe bir daralmaya işaret ediyor ve fikir birliği beklentileri Aralık ayında 50’nin altında ardışık beşinci rakam. Bununla birlikte, PMI’nın 48.1’den 49.0’a hafif yükselmesi bekleniyor ve bu da endüstriyel faaliyetin azalmasının hızında bir yavaşlama olduğunu gösteriyor.

Beklenmedik herhangi bir zayıflık, ABD ekonomisi için yeni endişeler yaratabilir ve ABD – Çin “ilk aşama” anlaşmasının iyi bir anlaşma haline gelmemesiyle iyileşme hızından şüphe uyandırabilir. Bununla birlikte, tüketim verileri güçlü kaldığı sürece, reaksiyon büyük olasılıkla zayıf imalat rakamlarında yer alacaktır.

Geçen hafta artan kişisel gelir ve kişisel harcama rakamlarının ardından, tüketici güven endeksinin ABD’de tüketimin güçlü kaldığını kanıtlaması bekleniyor. Endeksin Kasım ayındaki 125.5 seviyesinden Aralık ayında 128.5 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

Çin ile geçici ticaret anlaşmasının ilk kez ortaya çıkmasından bu yana ABD doları “al” buttonu ucunda ön saflarda yer aldı, ancak güvenli para birimi olarak cazibesinin bir kısmını kaybetti. Önümüzdeki haftalarda daha olumlu ABD raporları bekleniyorsa, bunun dolar satışını sınırlamaya devam etmesi gerekiyor. ABD verileri hayal kırıklığı yaratıyor, ancak başka yerlerde zayıf büyümeye karşı gelebilmeye devam ederse, ABD’nin dünyadaki en tutarlı ekonomiye sahip olduğu beklentisini tetikleyeceği için dolar için güçlü bir destek sağlaması muhtemeldir.

 

Grafik TradingView ile oluşturulmuştur

BİST100 olumlu bir trend çizgisinde stabil olarak 113.683 puanında bulunmaktadır. Al ağırlıklı olduğunu ve iç/dış piyasalardaki duruma uygun hareket edildiğini görmekteyiz.

İlgili grafikten, düzeltmenin netliğinin arttığını ve mevcut çizgide desteği arttıracağı söylenebilir. Bu hafta işlem günleri beklenenden daha az belirsiz geçtiğini sezgisel olarak fark etmekteyiz.

Osilatörler(göstergeler): Momentum oldukça fiyata rağmen etkili ve stabil seyrediyor. Bunun yanında EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun pozitif devam ettiğini saptıyoruz. Stokastik(stoch) çizgisi ortalama sınırdan az yukarıda devam ediyor. Aroon ise istenen seviyede stabil ve umut vadeden bir gösterge olarak süregelmektedir.

Destek kademeleri, sıçrayış beklentilerini 117000 puanında oluşturdu. Böylece, beklentilerin al sinyali verdiği dolgun bir hacim ile direnç noktaları test edilmeye hazırdır.

İlk destek noktaları 110.500 – 111.800 ve momentum destek verdiği sürece destek yukarılara çekilecektir. SMMA(mavi) çizgisi netliği az olduğundan diğer osilatörler netleşene kadar beklemekte fayda var.

Direnç seviyeleri ise, 115.250 – 115.750 olarak tanımlanabilir. Aroon “up” yukarılarda olursa direnç daha kolay aşılabilecektir.

Bu hafta osilatörlerin güçlenmesi, psikolojik direnç olan 115 binin daha kolay ve sancısız geçilmiş olabileceğini söyleyebiliriz. Fakat formasyon ancak bu hafta oluşabilecek denilebilir.

Grafik TradingView ile oluşturulmuştur

DOHOL hissesi %-1.08 düşüşle 1.83 fiyatından kapandı. Hacim ise ortalamadan düşük ve sat ekseninde gerçekleşmektedir.

İlgili grafikten görüldüğü üzere, bu yükseliş trendi yerini düşüş trendine vasat bir şekilde bıraktı, son seanslarda kırmızı ve nötr sinyaller baskın ve belirgin olagelmektedir.

Osilatörler(göstergeler): Momentum, hafif düşüş içinde bulunmaktadır. Bunun yanında EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun düşüş trendinde kademe kademe aşağı gittiğini gözlemliyoruz. Stokastik(stoch) çizgisi stabil, fakat yetersiz (%27 seviyesinde)  devam ediyor. %80 üzerine çıkarsa fiyatta tavana yönelme olasılığı artmış olacaktır. Aroon ise istenmeyen seviyede ve düzeltme beklenmektedir.

Destek seviyelerinin, 1.70 – 1.74 TRY kademelerinde fiyat bulmaktadır. Doğan Holding hissesinde volatilite daha düşük, ve kar olasılığı da yükseliyor. Bu hafta yükselme trendindeki duraksama devam etmektedir. Olumlu beklentiler tekrar güç kazanacaktır.

Direnç kademeleri; 1.90 – 1,98 TRY seviyelerinden kademe aralığında denilebilir.  Bu kademeler indikatörlerin(göstergelerin) desteğinden güç kazandı ve aşağı yönlü kısa pozisyonlar ön plana daha çok çıktı.

Hisse Senedi Takipçisi ‘nden DOHOL ‘un rayting ve hareketli ortalamalar rayting ‘inin sırasıyla “al” ve “güçlü al” sinyalinde bulunduklarını gözlemlemekteyiz.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur

PETKM hissesi 3.69 ile (%-1.07) düşüş kademelerine yol aldı. Borsa İstanbul ‘un duraksamasının da payı var. Gün içinde al fırsatı verdi

Grafikte, formasyon olumsuz oluşum içerisinde bulunmaktadır. Kırmızı sinyaller, Gann karesi formasyonu içinde devam etmektedir.

Osilatörler(göstergeler): Momentum hafif düşüş içinde bulunmaktadır. Bunun yanında EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun ağı ağır bir düşüş trendinde olduğunu gözlemlemekteyiz. Stokastik(stoch) çizgisi yetersiz ve etkisiz olarak (%26) devam etmektedir. Sınırın üzerine çıkarsa fiyatta tavana yönelme olasılığı artmış olacaktır. Aroon ise istenen seviyede bulunmaktadır, “up” çizgisi “down” çizgisinden düşüşte ve olumsuz sinyallere işaret etmektedir.

Destek seviyelerinin, 3.56 – 3.66 TRY seviyelerinde olabileceği anlaşılmaktadır. Ancak osilatörlerde netlik sinyalleri azalırsa, stop-loss(zararı durdur) 3.46 olarak belirtilebilir.

SMMA(mavi olan indikatör) çizgisi, fiyat ve hacmin üstünde bulunduğundan destek noktaları olduğundan daha aşağı çekildi.

Direnç noktaları ise 3,84 – 3,94 aralığı olarak belirtilebilir. Hisse Senedi Takipçisi ‘nden genel anlamda osilatörlerin olumlu olduğunu, bunun yanında rayting ve hareketli ortalamalar rayting ‘inin sırasıyla “al” ve “al” sinyalinde bulunduklarını gözlemlemekteyiz.

Takipçi, TradingView ile oluşturulmuştur

Hisse senedi piyasasında sanayi endeksinin olumlu ve trend çizgisinde desteğin durağan bir kademe aralığına girdiğini belirtebiliriz. Yukarıda, Hisse Senedi Takipçisi ‘nde görülebileceği üzere genel anlamda osilatörlerin olumlu sinyal vermekte oldukları anlaşılmaktadır.

Sonuç itibariyle, özellikle küçük yatırımcının, uzun vadede sanayi ve hizmet sektöründe kazanacağını savunulabilir. Türkiye ‘de yerli otomobil vizyonu ve planı sanayide, önemli bir ivme olacaktır. Volatilite azaldığından ve beklentiler arttığından sanayi ve teknoloji endeksinin etkili bir performans içerisinde yer bulabileceği belirtilebilir. Fakat bazı yorumcular ise üretimin geç olacağı veya Uzel (ulusal pazarda uzun seneler yer edinmiş aileye ait batık traktör üreticisi) ve Temsa (ulusal düzeydeki yerli otobüs üreticisi) gibi iflas verebileceğini iddia etmektedir.

Son olarak, piyasa okuryazarlığı söz konusu olursa, online platformlarda fikir alış-verişi yapmalarının daha yararlı olacağına inanmaktayım. Böylelikle gündemi grafik üzerinden kuş bakışı takip edebilecekleri ve içgörü kazanacakları kitleye daha kolay erişim sağlayabilirken, özgelişimlerini ve piyasa okur-yazarlığını da arttırabilirler. 

Okan ÖZDEMİR