Borsa endeksi: BIST100, BIST30 durumu koruyor
Borsa endeksi üzerine gerek doğrudan gereksen hisse grupları veya sektörler üzerinden yazmayı sürdürüyoruz: temelde boğa eğilimini korumaya devam ediyoruz. Bunu da bir tür olasılıklar hesabı üzerine tutarlı şekilde kurmaktayız: geçmişteki kırılımlar arası anormalliğin şiddetini görecek modeller deneniyor ve iyileri seçiliyor. Şubat ayı kırılımı da bu tür anormalliklerden biriydi ve bu bozulmayı hangi makro ekonomi altında gördüğümüzü unutarak yaşanan hayal kırıklıklarını haberler üzerinden görmekteyiz.
Son 3 yıl getirisine bakarsak para akımı nereye?
Bu dönemde BIST100 % 180, BIST30 % 150, BIST50 % 160 primle enflasyona ve dövize karşı korumada zorlanırken, BIST100 dışı hisseler %475 getiriye ulaştı. Hatta BIST30 dışı BIST100 hisseleri %305 getiriye gelirken piyasa için akımlar hakkında fikir veriyor. Elbette burada, oluşmuş akımları durumsal ifadeyle belirtmiş olduk. Bu tablonun geleceğe ne taşıdığını görebilmek için 3 yılın dalga dağılımına bakmak gerekiyor.
Her seri hareket bir sonraki için ipucu verir
Elbette bunu kendi bakış açımıza, yani sayısal modele göre belirtmekteyiz. Son 3 yıla bakınca seri kazançların veya kayıpların yığılma halini son derece değerli bulmaktayız. Haftalar bazında üst üste görülen primler ve yıkımlar geleceği şekillendirmektedir.
Son 6 haftada baskı gören ve pozitif kapanış yapmakta zorlanan düşüşleri yaşadık: bir başka deyişle zaman penceresinde hesaplardan çıkan haftaların yerini alan 6 hafta gördük. Hesaplamalardan çıkan haftalar yatay seyirde idi. Zaman ilerledikçe de (haftalar geçerken) hesaplamalardan daha fazla yatay seyirli hafta çıkmasını göreceğiz.
Piyasa manivelası 6 haftadır güçleniyor, dahası gelecektir
Modelimiz için son derece değerli bulduğumuz kaldıraç etkisi, manivela kolu değerli hal almaya devam ediyor: hem mutlak değer olarak yükseliyor, hem de zamansal ağırlığı artmaktadır. Simülasyon yapınca da görüyoruz ki gelecek haftalarda hesaplara daha yüksek değerler girecek, düşük değerler çıkacaktır. Ortalama değer yükselirken, ağırlığı da korunduğu için incelenen veri seti içinde daha fazla dikkat çekmektedir.
Manivela kolu bu haldeyken, tüm manivela kolu içindeki ilk parça olduğunu unutmuyoruz: bu da bizi yüksek primli dönemin (haftalar süren getiri serisi) bu kol içine yerleşmeye devam ettiğini göstermektedir: daha güçlü dayanak harekat alanı açmaktadır.
— > Ufak detaylara 2022 üzerinde bakarsak: manivela kol gücü önemini arttırıyor. Sinyal dağılımı da pozitife geçmeyi sürdürüyor. Boğalar halen kontrolü bırakmış görünmüyorlar. Son 3 haftada ne hareketlenmeyi unutmadan model kurmak da keyif verici olabilir…