BİST100
“2060-1827” aralığındaki yatay alanda dolaşmakta. Savaş ortamı içinde tutunmaya çalışıyor. Tüm olumsuzluklara şimdiye kadar iyi dayandı denilebilir ama bundan sonrasına da aynı dayanma gücünü gösterebilecek mi bekleyip göreceğiz. Cuma günkü düşüşle 20 günlük ortalama desteğine kadar sarktı. Altında da 50 günlük ortalama desteği var. 50 günlük ortalamanın altına sarkma durumunda fazla hissede kalmamak gerekiyor. 16 Mart’taki FED toplantısına kadar yukarı yönde pek bir hareket olması beklenmemeli hele hele bu savaş ortamında.
BIMAS
Yatay alandan kurtulma çabası içinde. “88.40”dan “61.10” a kadar süren düşüşün %61.8’lik geri alma seviyesinde dirençler karşılaşıldı. Ortalamaların üstünde.. Çok kısa vadeli düşünenler için 50 günlük ortalamanın altı stop olarak değerlendirilebilir.
MNDRS
Sarı renkle gösterilen yatay alandan aşağıya sarkıyor. Destek seviyesi kırıldı kırılacak. Sıkıntılı.
“1.90”-2.50″ aralığındaki alandan aşağıya koparsa teknik hedef olarak yatay alan kalınlığı olan “0.60” kadar daha aşağı yönde gitmesi beklendiğinden “1.30-1.40” aralığına bakılır. Hemen olacak diye bir beklenti içinde olmamak lazım. Düşüşün devamı olursa önce “1.50-1.60” aralığına bakılabilir. Ortalamaların üstüne çıkılmadıkça ( haftalık grafiğe bakılmakta ) uzun vadeli düşüş akımı devam edebilir.
DEVA
“33.40”dan gelen satışlarla “26.42”deki dibe kadar süren düşüş onun da altına sarktı ama “26.00”da durduruldu. Sert yükseliş içinde fiyat kendisini ortalamaların üstüne atarak büyük düşüşün %61.8’lik geri alma seviyesine kadar tırmandı. “33.40”daki tepeye yaklaşılırken “33.16”da biraz satıcı geldi. Diğer yandan %61.8’lik önemli Fibo direncine de yaklaşıldığından satıcılar çoğalmış olabilir. Destek hareketli ortalamalarda. Ana direnç “36.8”de..
BRISA
%61.8’lik Fibo direnci olan “31.44”deki tepeden gelen satışlar etkisini sürdürüyor. Tepeleri birleştiren trend çizgisi direnç. Fiyat ortalamaların altına sarktı. En yakın direnç 20 ve 50 günlük ortalamalarda. Düşüş sürüyor. Son dip bir öncekinin altında gerçekleşti. Altta “24.00” de dip var. Güçlü destek “20.00” civarında.
TOASO
Dipleri birleştiren trend desteği kırılıyor. “90.00” civarında iki adet tepe oluştu. Son tepeden gelen satışlarla fiyat ortalamaların altına indi. Satıcılar trendi kontrol etmekte. “73.80” son elde edilen dip ve fiyat onun altına giderse satışlar artabilir. “27.24”den kalkan fiyatta iyi getiri elde edildiğinden kar satışları olacaktır. “2406”ya giden endekste erişilen tepeden gelen satış dalgasında “63.20”den tepki geldiğinden eğer düşüş devam eder de hızlanırsa güçlü destek “63.20”deki dibe yaklaşırken ortaya çıkabilir.
KENT
“25.00”den “597”ye çok kısa sürede götürülen senette yaşanan düşüş hala devam ediyor. Fiyat ortalamaların altında aşağıya sürüklenerek en son olarak “146”ya kadar geldi. Alış satış kademelerindeki lotlar fazla olmadığından ve de herkesin gelmediği bir yer olarak bilindiğinden kontrolü kolay olan senette fiyat güçlü yatırımcı veya gruplar tarafından aşağıya yukarıya hareket ettirilebiliyor. Düşüş tepeden %78’lik Fibo geri çekilme seviyesinde. Ortalamaların üstüne çıkarsa hareket gelebilir. Direnç veya destekler etkili yatırımcılar tarafından saptanan senette şu olur, bu olur diyebilmek zor.
ODAS
Uzun süredir düşüşte olan senet “1.28” civarında durulmaya ve yatay bir alanda gitmeye başlamıştı.. Zaman zaman çıkışlar yaşayan senette geçmişte “1.60-1.70” aralığında satıcılar belirmişti. Son olarak “1.25”e inen senede gelen alımlarla Cuma günü tavan olan senette ilk direnç “1.59”da.Sonrasında “1.69”da tepe direnci bulunuyor. Eğer “1.25-“1.70” arasındaki yatay alanı yukarı katlarsa “2.15” civarı hedef olabilir ama bu senette geçmişte yatırımcıları çok zarar ettiren hareket gerçekleştiğinden çıkışlara da bu son çıkışa da şüpheli bakanlar olması doğal. Ortalamalar destek. Tepede dağıtılan senetler bu seviyelerde aynı güçlü yatırımcılarca toplandıysa hareketin devam etmesi normal. Nerede son bulacağı ise etkili yatırımcıların veya grupların hedefine bağlı.
CRFSA
“216”dan beri süren düşüş akımı devam ediyor. Fiyat “36.00” civarındaki destek alanının da altına gitti. “32.44” görüldü. Buradan yukarı dönüp de ortalamaların üstüne çıkarsa o zaman bu son düşüş “ayı tuzağı ” olarak tanımlanır ama görüntü o ki ortalamaların altında oluşu ve ortalamaların üstüne çıkmadıkça düşüş trendi devam etmekte demek gerekir. Hareketli ortalamaların üstünde de ” 51.00″de direnç var. Üç defa oradan döndü. Gerçi grafiğe bakıldığında “34”den “216”ya kadar giden senette o hareketi gerçekleştirenler de küçük yatırımcılar değil. O bakımdan yatırımcılardan dip fiyatlarda yeteri kadar senet toplandığında senedi hareketlendirebilirler.
BOSSA
Trend yukarıya ama son zamanlarda satıcı gelmeye başladı. “43.28”e kadar giden çıkış hamlesi “47.80”deki ilk zirveyi aşamadı ve fiyat biraz da piyasayı etkisi altına alan savaş ortamı içinde ortalamalara kadar geriledi. hareketli ortalamaların altına sarkma yaşanırsa “33.00”deki son dip test edilebilir. Kendi halinde fazla gün içi alışverişe müsait olmayan senette kısa vadede kar satışları gelmesi şaşırtıcı olmaz. Senet “4.92”deki dipten itibaren hesaplama yapılmış olsa 10 misli olmuş durumda.
CIMSA
Çıkış trendi içinde “40.30” a kadar yükseldi. Satışlar geldi. Halen sarı renkli yatay alan içinde geziniyor ama gelen satışlarla ortalamaların altına inmesi iyi değil. “30.76” son dipi Onun altında “29.32”de dip desteği var ama eğer sıkı bir düşüşe geçerse o dip desteği pek tutmaz. Destek olarak “25.00-26.00” aralığına bakılır eğer düşüşe geçilirse zira yatay alan kalınlığı yaklaşık “36-31″=”5.00” TL kadar ve düşüşe geçerse “31.00”den aşağıya o kadar gitmesi beklendiğinden hedef bahsedilen aralık olur. Direnç iki tepenin oluştuğu “36.00” civarında. Dipleri birleştiren destek çizgisi kırılırsa satışlar artacaktır.
ISGYO
“1.83”deki dipten kalkan fiyat giderek hızlanmaya başladı. Parabolik çıkışa dönmek üzere. Çıkışın nerede son bulacağı senetteki güçlü ellerin çıkışı nerede sona erdirmek istediğine bağlı. Bu tür çıkışlarda zarar görmemek için iz süren stop kullanmak ve stoplara riayet etmek önemli. Destek hareketli ortalamalarda. Fiyatla ortalama arasındaki mesafe giderek açıldı. Mesafenin büyüklüğü fiyatın hız kazanması ve ortalamaların fiyattaki hıza ayak uyduramamasından kaynaklandı.
TUKAS
Yatay alan içinde geziniyor. Son günlerde ortalamaların altında iken yukarı yönde bir tepki alımı geldi. Yaklaşık rakamlarla “9.00”-“6.50” aralığındaki sarı renkli alanda yeteri kadar senet toplandıysa senedi bir zamanlar “1.29”dan “17.79”a kadar götürebilenler yeniden devreye girebilir. Yeteri kadar senet toplanamadıysa da yatay alanda gezinme süresi artabilir. Senet tepeden %61.8lik geri gelme seviyesini de aşmış durumda. Önemli direnç “12.00-12.50” aralığında gelişebilir. Gerçi istendiğinde orası da rahatça geçilebilir. “6.38”son dip olduğundan dolayı onun altına gidiş stop olarak ele alınabilir.
TRILC
Halka arz sonrasında başını alıp giden fiyat yedi kat yukarıya gitti. “35.05”den başlayan satışlarla yatırımcı hissede takılı kaldı. Yol boyunca alanların çoğu maalesef zararda ve zararlar da epeyi büyük oldu. “9.06”daki dip desteği de kırıldı. Yatırımcılar bezginlik geçirip ellerindeki senetleri düşük fiyatlardan sattıktan sonra güçlü eller tarafından toplanan senetler yeterli sayıya erişince ancak o zaman çıkış yaşanacak herhalde ! Halka arzlarda fazla hızlı gidenlerin çoğunda grafikler aynı görüntüye sahip oldu. Ortalamalar direnç. Onların üstünde ise “15.00” civarındaki tepeler dolayısıyla grafik görüntüsü dolayısıyla “15.00” civarında direnç oluşabilir denilebilir.
YAPRK
Destek “27.00-28.00″aralığında oluşuyor. Direnç ise “38.00” civarında. Fiyat sarı renkle gösterilen yatay alan içinde geziniyor.. “16.00”dan “84.28”e çok hızlı çıkan senet orada oluşan ikili zirve sonrasında ortalamaların altına da inince hayır etmedi ve sürekli olarak aşağılara sarkıp durdu. Hızla yukarılara çekilen fiyat yeni gelen yatırımcılara yüksek fiyatlardan devredildi. Muhtemelen şimdi de yatırımcılardan senetleri geri almadan fiyatta kayda değer bir hareket gerçekleşmeyebilir. “60.00”ın üstü tepede senette kalan yatırımcılarla dolu olabilir.
Kaynak: Acar Menkul