Aydın Eroğlu – 19.12.2014
BIST İçin Düzeltmeye Neden Olan Riskler Bitti Mi?
Ekstra düşen petrolün Rusya ve bölge üreticileri için büyük kayıplar yarattığından ve bu nedenle Türkiye’nin komşu petrol üreticileriyle olan ticaretinin olumsuz etkileneceğinden bahsediliyordu. Petrol halâ gördüğü en düşük seviyelerde. Demek ki, bu konuda bir sıkıntı yaşanacaksa (ki, Rusya’da iş yapan bir çok şirketimiz Ruble’nin hızlı değer kaybından büyük zarar gördüklerini açıkladılar)önümüzdeki günlerde olumsuz yansımalarını görmeye başlayacağız.
FED son toplantısında faizler için makul süre ifadesini kaldırıp, sabırlı bir bekleyiş gösterecekleri ifadesini kulandılar. Yellen bankaların faiz şokuna hazırlıklı olması gerektiğini açıkladı. Gördüğümüz gibi, aslında FED faiz riski için de, FED toplantısı sonrasında azalmış bir tehlike yok. Hatta faiz artışı için 2015’in sonuna kalır mı beklentilerinin, ilk yarı içinde faiz artışı başlayacak algısına döndüğünü görüyoruz.
Putin yaptığı basın toplantısında piyasaları ekstra germedi ama, geri adım da atmadığını görüyoruz. İki yıl içinde atlatılacağını söylediği bir kriz içinde olduklarını ama bundan çıkacaklarını soğukkanlılıkla söyledi. Fakat Ruble’de yaşanan değer kaybı pek de Putin’in yaptığı gibi soğukkanlı gerçekleşmiyor.
Son yaşadığımız BIST düzeltmesi esnasında kurlarda hızlı bir yükseliş atağı yaşadık ama, Dolar’ın indiği 2,32 seviyesinin halen hafta başına kadar tehlikeli sınır olarak gördüğümüz 2,30 seviyesinin üstünde olduğunu gözardı etmemek lazım!
Gördüğünüz gibi, piyasaları bozmaya aday olan riskler olduğu gibi yerinde duruyorlar. Belki arada bir iyi gelişmeden bahsedebiliriz. O da AB liderlerinin 315 Milyar Euro’luk stratejik istikrar fonu oluşturulmasında anlaşmaları. Kamu ve özel sektör alt yapı yatırımlarında kullanmak, istihdam ve talep artışı sağlamak için kullanılmak üzere bu fonun oluşturulmasına karar verildi. AB üzerinden piyasalara yeni likidite anlamına gelen bu gelişme, paritenin zayıflamasına neden olacaktır. Borsalardaki pozitif etkisi ise kalıcı olmayacaktır görüşündeyim.
Kısacası, BIST’in düzeltme yaşamasına neden olan riskler bitmedi. Bu nedenle kimse yaşanan yükselişin sarhoşluğuna kendisini kaptırmasın. Bu yükselişleri yeni realizasyon fırsatları olarak değerlendirmeli diyorum.
BIST’de ve Dax’da Gap’ler Oluştu
Dün borsalardaki pozitif açılışlar daha sonra kapandıklarına şahit olduğumuz yeni gap boşluklarının oluşmasına neden oldu! BIST’in kapanmasını beklediğim gap seviyesi 80.820’de, Almanya Dax endeksinin daha sonra kapanmasını beklediğim gap seviyesi de, 9.544 olarak görülüyor. Ben belki hemen olmayabilir ama bu gap’lerin de daha öncekiler gibi kapanmasını bekliyorum.
BIST için 83.953 seviyesinde önemli bir bollinger direnci var. Bankalarda dün yaşanan kuvvetli alımlar hemen kesilmezse, bu direnç seviyesi kırılabilir. Ama devamında 85.541 ve 86.839’da bulunan iki güçlü direnç daha mevcut. İşin ilginç yanı riskler anlattığım gibi halen yerinde dururken, bankalarda yaşanan kuvvetli alımlar beni şaşırtıyor. Özellikle ısctr’nin 6,26 üzerinde kaldığı takdirde düne ait Destek-Direnç tablomuzda da gösterdiğim gibi, büyük bir ters omuz baş omuz formasyonu başlıyor gibi gözüküyor. Bu formasyonlar önemli yükseliş formasyonlarıdır. Eğer tekniğinin gereği gerçekleşecek olursa, ısctr desteği ile bankalara olan iştahın sürdüğüne şahit de olabiliriz.
Bankaların endeksi yukarı itmesi esnasında düzeltmede alınan hisselerin kar realizasyonları için uygun fırsatlar çıkacaktır görüşündeyim. Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.
Son Dakika Haberi: Beklenti yazımı yazarken gelen habere göre; İş Bankası Mensupları Mun.Sos.Guv. ve Yar.San. Vakfı bugün ısctr paylarında satış işlemi yapabileceği açıklamasında bulundu. Bu gelişme hissedeki dün oluşan teknik görüntüyü tersine çevirebilecek bir satış baskı yaratabilir!!!
NOT: Yazının tamamı 09:00’da borsaanalizci.com‘da yayınlanmıştır!