Aydın Eroğlu – 09.05.2013
Borsamızdaki yabancı payının % 66 civarında olduğunu göz önünde bulundurursak, BIST endeksini Dolar bazında değerlendirmenin de gerektiğini görürüz. İşte bu düşünce ile BIST endeksine baktığımızda, gerçek tarihi zirvenin 50.841$’a denk geldiğini ve bu değerin TL karşılığının da 1,79 kur ile yaklaşık 91.000 seviyesinde bulunduğunu görüyoruz.
İyice artan not artışı beklentileri ile dolar bazında zirvemize gelmiş bulunuyoruz. Şimdi önemli olan Dolar bazındaki bu tarihi zirve kırılacak mı, yoksa tam da buradan realizeler gelecek mi sorusunun cevabıdır! Bankaların tekniklerine bakınca BIST’in bu zirvesini kıracağını öngörüyorum. Ama satırın başında dediğim gibi, bu yükselişin ana destekçisi not artışı beklentisidir. S&P Haziran başında Türkiye’de bir şirket değerlendirmesi toplantısı düzenleyeceğini açıklayınca, piyasalarda not artışı mı gelecek heyecanı oluştu.
Bakan Z.Çağlayan’ın ”Not artışı bugün yarın olabilir ama bunun esas tarihine rating kurumları karar verecektir” şeklinde konuşması da bir ön mesaj mı diye algılanmıştı. Fakat S&P dün yaptığı açıklama ile, Türkiye’de yapacağını duyurduğu toplantının bir şirket değerlendirme toplantısı olacağı konusunda uyarıda bulundu. Bunun not beklentileri yaratmaması gerektiğini açıkladı. Kısaca not değerlendirmesi için tarihin henüz belirsiz olduğuna dikkat çekti. Şimdi bu açıklama sonrasında bir realize yaşanır mı? Ya da zaten asıl not artışı beklentisi Moody’s’den bekleniyordu, bu nedenle S&P çok önemli değil diye de düşünülebilir mi bunların yansımasını borsada göreceğiz.
Ben realize gelir mi – gelmez mi konusunu bir kenarda bırakıp bir başka konuya dikkat çekmek istiyorum! BIST zirvesini kırarsa ne olur? Eğer endeks yaklaşık 91.000 olan Dolar bazında zirvesini kırarsa, BIST 92.000 – 93.000 – 95.000 – 98.000 – …109.000’e kadar gidebilecek yeni bir teknik sürece girer! 91.000 seviyesi Dolar bazında çok ama çok önemli bir çanak direncidir. Daha öncesinde 88.200 civarlarında kırılan bir fincan-kulp formasyonu da olduğunu düşünürsek, hemen devamında 91.000 seviyesindeki çanak formasyonu da başlarsa, BIST çok daha ciddi bir yükseliş dalgası ile karşı karşıya kalabilir!
BIST’in teknik olarak bu zirvesini kırması gördüğünüz gibi çok önemli bir sonuç doğuracak. Ama dediğim gibi, bu son yükseliş S&P’nin Haziran başında yapacağını duyurduğu toplantının not artışı beklentisi ile yaşandı ise, devamında S&P tarafından yapılan bu toplantı bir şirket değerlendirmesi toplantısı olacaktır uyarısı nedeniyle, 91.000 zirvesi geçilmeyip kısa bir realize riskini de yaşayabiliriz! Eğer bu realize yaşanırsa, endeksin yine Dolar bazındaki grafiklerine göre yaklaşık 89.800 ve 87.700 civarlarında ilk destekleri bulunuyor. Geri çekilmelerde bu seviyeler görülebilir.
VOB ve BIST için olası teknik seviyeleri ara kademeleriyle Destek-Direnç Tablomuzda gösteriyorum. Lütfen bu tabloyu sık sık kontrol ediniz. Her kırılan direnç ya da destek sonrasında, bir sonraki direnç veya desteğe gidileceğini düşünmek teknik olarak doğru olacaktır!
Saygılarımla
www.aydineroglu.com – www.borsaanalizci.com