Borsa dolar bazında 175 dolardan 141 dolara düştü. Oldukça olumsuz bir görünüm olsa da hisse fiyatı düştükçe temettü hissesi alan küçük ve mikro yatırımcı inancını korumaya ve maliyeti düşürmeye devam ediyor.
En büyük endeks ağırlığı olan temettü hissesi EREGL Türk lirası dolar 12 TL iken 0.62 dolar iken şu anda 1.20 dolar ve bu iki kat artış demek. Son bir sene volatilite dikkate alınırsa kar ve zarar hesaplarını Türk lirasına göre hesaplamak giderek zor oluyor.
TSLA grafiği, yüzde 0.20 yükseliş ile USD 816.73 $ fiyatında ilerlemektedir.
Grafik TradingView’den
Borsa İstanbul 2516 seviyesinden Fib desteğinde ve 200 günlük ortalamasında tutunmaya çalışıyor. Bazı yorumcular “dolara karşı Borsa İstanbul yatırımcısı hangi hisse senedini alacağını şaşırdığını” savunurken bazıları ise bunun özellikle EREGL gibi temettü hisselerinin ucuzluk günleri olduğunu savunuyor. 2580 Fib ‘i kırılırsa ve dolar 18 sınırını geçmezse temettü hisseleri yıl sonuna doğru kazandırmaya devam edebilir.
Grafik TradingView’den
DOHOL 3.83 ile dolara karşı bir meydan okumayla haftayı kapattı. %4.93 yükseliş devam etmektedir. 3.94 TL direncini kırmak için al sinyali alınsa da risk katsayısı fazla denebilir. 4.15 büyük ilk direnç için momentum ve EMA tam al vermedi. Beyaz çizgisinin üst trende yakın olması gerek denebilir.
Grafik TradingView’den
ASELS nokta atışı yapmak istedik fakat yüksek volatilite de zor olsa da hedeflenen bir fiyat var. 2 Ağustos’a kadar 23.48 ‘e yükselebilir çünkü EMA20 ve 200 arası oldukça sıkıştı ve half trend 2 kere al sinyali sundu. Bu piyasada bu denli büyük hisseleri bile portföyünüzde çeşitlendirerek risk azaltılabilir.
Sonuç itibariyle, temettü veren büyük hisselere olan inanç ve sabır doları orta ve uzun vadede amiyane tabirle yenebilir. İhracat odaklı bir büyüme olacağından Bank of America’nın bile Türk borsalarından kendi fonları için milyonlarca dolar hisse senedi aldığını biliyoruz. Bu sebeple sağlam bir pozisyon ile Türk sanayisine güvenmenin getiri sağlayabileceği söylenebilir. Bazı yatırımcılar ise ABD borsalarından dolar ile alım yapmakta ve Türk lirası ile BIST’e girilmesinin enflasyonist baskıya boyun eğmek olduğunu belirtmektedir. Fakat ikinci görüş, yanlış yönlendirilen yatırımcıların belirttiği veya riski volatilitede azaltmayan yatırımcılara ait olduğu da belirtilebilir.
Okan Özdemir