* ABD ekonomisi için her şey yolunda diyebiliriz. Geçen yıl sonlarında FED’ in 2020 yılında yeniden faizlerde artışa başlayabileceğini belirtmiştim. Çok fazla tepki almıştım. Yazıma başlarken yeniden faiz artırımlarının ya 2020 ya da 2021’ e başlayacağını söyleyeyim.
* ABD’ nin 2019 yılında büyük problemlerinden biri imalat sektöründe daralma beklentileriydi. Çin’ de yaşanan Corona Virus riski ABD imalat sektörünün yeniden canlanması için önemli bir fırsat oluşturdu. Bunun sebebi Çin’den düşen talebin ABD pazarına yerleşmesi. Şubat ayı için ABD İmalat PMI verisinin 50.00 üzerinde açıklanması bu beklentilerin yerinde olduğunu gösterdi.
* Corona Virus’ün yıkıcı etkilerinin Asya kıtasında olacağını düşünüyorum. Planlanışın da böyle olduğu fikrindeyim. Bu sayede üretim maliyetlerini düşüren ABD’ nin değerli Amerikan Doları ile kendini hedge eder mallarını daha hızlı satabilir. Modern finans ve ekonomi hızlı değişim gösteriyor değil mi!
* Şubat ayında FED Başkanı Jerome Powell’ın da benle aynı fikirde olduğunu gördük. Arasıra haberleşiyoruz! Powell ABD ekonomik gidişatının yerinde olduğunu ve birkaç aylık periyotta enflasyon hedeflerinin üzerinde olacaklarını açıkladı. Peki ne değişti? – Söyleyeyim; Çin imalat sektöründe yaşanan daralma net olarak ABD’nin tüm ekonomik sıkıntılarını giderir.
* 2018 yılında Ons Altın, Amerikan Doları ve Japon Yeni varlıklarının kol kola değerleneceğini yazmıştım. Bana “ hayal dünyan kuvvetli “ dediler. 2019’ dan bu yana benzer fiyatlamalar görüyoruz. Aslında hayal kurmamıştım. Bunun sebebi güvenli varlık algısının değişmeye başlaması. Modern finans teknolojileri alım satımı kolaylaştırdı. Altın ikinci planda kalacaktır. Güvenli varlık talebinin ilk akla gelen enstrümanı artık ekonomik olarak en güçlü yapıya sahip ülke varlıkları olacaktır. Bu böyle en az 20 yıllık periyotta devam eder.
* Durun bir de yakın gelecekte olacakları söyleyeyim. Başkan Trump azledilme sürecine yeniden güç topladı ve şimdi Avrupa’ya saldıracak. Çin tamam zaten! Yakındır Avrupa’da vergi sistemleri üzerine açıklamalar başlar. Daha sonra sallantıda olan Avrupa ekonomisinde bir deprem görürüz. Avrupa ekonomisindeki problemler bir salgın gibi birlikteki ülkelere yayılmaya başlar. İşte o süreçte ABD endekslerinde yeni bir ralli başlar. Bu da yakındır söyleyeyim çok uzak bir tarih değil. Bunu neden yapıyor sorunun cevabını da günü gelince veririm.
* Unutmadan! Bu çok dile getirdim ama anlatamıyorum sanırım. İstatistik bir bilimdir lakin biraz da yalancı bir bilimdir. Burada yalancı değil. Amerikan Doları global olarak rezerv para birimi ve %65 civarına yaklaşan bir kullanım oranına sahip. İstatistik bilimi gösteriyor ki, para tarihi boyunca bir rezerv para biriminin ortalama ömrü 100 yıldır. Amerikan Doları henüz 20 yılını tamamladı ki hala koskoca 80 yıla yakın vakti var. Yani Dolar endeksinin halen çok düşük olduğunu söyleyebilirim.
* Şimdi gelelim pariteye! EURUSD paritesinde 1.2560 seviyesine yaşanan atak bir düzeltme hareketiydi ve Fibonacci 61.8 Altın Oran düzeltmesinde sonlandı. Oradan yaşanan geri dönüşten bu yana short pozisyon taşıyorum ve o dönem de bunu yazmıştım. Artık 1.000 seviyesinin altına yolculuk başladı. Parite için kısa vadede 1 Ocak 2020’ den bu yana kaç işlem günü geçtiyse o kadar periyotluk “ lineer ağırlıklı hareketli ortalama “ günlük grafiğinize ekleyin ve takip edin. Fiyat bir yerde oraya değer ve normalleşme yaşanır ancak daha sonra yeniden düşüşler devam eder. Şuan için bu ortalama 1.0985’ lerde lakin bu ay içinde değmezse de şaşırmam. Burada kilit nokta düzeltmelerin ateşine kapılıp “ aha 1.17 geliyor, aha 1.20’ e gidiyoruz! “ fikirlerini aklımıza getirmeyelim. Euro Amerikan Doları’nın rüzgarına yetişemez!