Modern biyogaz / biyokütle pazarında büyüme yeni yatırımlar ile destekleniyor
AL – Hedef Fiyat: 8.60 TL (12-ay)
Mevcut Fiyat (TL) 5.86
Hedef Fiyat (TL) 8.60
Getiri Potansiyeli (%) 47%
BIOEN için 12-aylık hedef fiyatımızı 8.60 TL olarak belirlerken, tavsiyemizi AL olarak paylaşıyoruz. Global enerji piyasalarında yapı taşlarının yeniden şekillendiği 2021 yılında Şirket, faaliyet giderlerindeki artıştan olumsuz etkilenmiştir. Uluslararası enerji dengelerinde yaşanabilecek olası sıkıntılar için alternatif ve çevreye duyarlı üretim kaynakları gelecek vadetmektedir. Biotrend’i YEKDEM ile garanti altına alınmış gelirleri, mevcut faaliyetlerinin kapasite kullanımı olarak diğer yenilenebilir enerji kaynaklarından daha verimli olması ve 2022 yılında hedeflenen yatırımlarının Türkiye enerji sektörü gelişimine olumlu katkısı sebebiyle öne çıkarıyoruz. Yıl başlangıcından itibaren endeksin %20 gerisinde performans gösteren hisse, 2022 tahminlerimize göre 18.4x F/K ve 8.3x FD/FAVÖK çarpanlarıyla işlem görüyor.
■ Ortalama 7.8 yıl ile YEKDEM gelirleri yatırım ve büyüme alanını destekliyor. Şirket’in mevcut santrallerinin 2021 yıl sonuna göre kalan YEKDEM süresi 7.8 yıl olmakla birlikte ortalama 133 USD/MW fiyattan yararlanmaktadır. 2021 yılında üretilen elektriğin %99,5’ini YEKDEM kapsamında satan Biotrend, yenilenebilir enerji şirketleri ile kıyaslandığında kalan YEKDEM yararlanma süresiyle avantaja sahiptir. Şirket’in stratejik planında yer alan gelir çeşitlendirmesi ile YEKDEM tamamlanması sonrasında gelir yaratacak Seracılık, Atıktan Polimer Üretimi ve Buhar Satışı gibi alanlarla da ön plana çıkacaktır.
■ Şirket’in ana faaliyetlerini oluşturan Çöp Gaz, Biyogaz ve Biyokütle santralleri yenilenebilir enerji santralleri arasında yüksek verimlilik avantajına sahip. Türkiye’de Güneş, Rüzgâr, Jeotermal, Hidro ve Biyokütle santrallerini kapasite faktörü bakımından incelediğimizde rüzgar ve güneş santrallerine kıyasla biyokütle santrallerinin verimliliği daha yüksektir. Şirket, biyogaz / biyokütle alanındaki mevcut üretim kapasitesi ve gelecek yıllar için planlanan yatırımları ile Türkiye’de modern biyokütle enerji alanında öncülük etmeyi hedeflemektedir.
■ Şirket’in mevcut üretim kapasitesi ve gelecek yıllar için planlanan yatırımları ile Türkiye’de modern biyokütle enerji alanına büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Biotrend, evsel atık, tarımsal ve ormansal atık, atık yakıt hazırlama ve tedarik, atık ayrıştırma & bertaraf, ATY (atıktan türetilmiş yakıt) ve karbon sertifikası alanlarında faaliyetlerin sürdürmesinin yanında, 2022 ve sonrası yıllar için seracılık, buhar satışı ve hibrit enerji üretimi alanlarında yatırımlar hedeflemektedir. Şirket’in bu alanda yapacağı yatırımların enerji sektörü için gelecek hikayesi yaratacağını düşünüyoruz. Uzun vadede yan gelirlerin toplam gelirleri içerisindeki payının %50 oranına çıkarılması hedeflenmektedir. Mevcut durumda %12 seviyesinde bulunmaktadır.
■ Pandemi sonrasında enerji maliyetlerinde yaşanan artış üretim yöntemlerinde modernize olma ihtiyacı doğurdu. 2021 yılı ile artan enerji maliyetleri elektrik piyasa takas fiyatlarının yukarı yönlü hareketine sebep olurken, 2022 yılı başında tedarik problemleri kaynaklı kesintiler de yüz göstermeye başlamıştır. Yerli üreticilerin değişken maliyetlerin fazla olduğu geleneksel yöntemlerin yanı sıra yenilenebilir enerji kaynaklarına ilgi duymasını da enerjide dışa bağımlılığın azalması bakımından önemli buluyoruz. Biyokütle enerji üretimi maliyeti birim başına 0.076 USD/kWh seviyesinde bulunurken, Güneş, Rüzgar, Hidro ve Jeotermal birim başına maliyetleri sırasıyla 0.057, 0.084, 0.044 ve 0.071 USD/kWh seviyesindedir.
■ Biotrend’in yatırımları devam edenlerle birlikte 11 ilde toplam 18 tesisi bulunmaktadır. Şirket’in ön lisansı alınmış olan ve yatırımları devam eden tesisleriyle birlikte 18 adet tesisi bulunmaktadır. Bunlardan 16 adet tesis aktif olarak üretime devam etmektedir. Nisan 2022’de bağlı ortaklığı tarafından işletilen İnegöl Biyogaz Elektrik Üretim Tesisi ve Bergama Çöp Gaz Elektrik Üretim Tesisinde kapasite artışları yapılması sonucu Şirket’in toplam kurulu gücü 92,2 MWe’ye ulaşmıştır.
■ Landfill’in olumlu katkısı devam edecek. Şirket’in özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlar kalemi altında muhasebeleştirdiği Landfill Enerji Sanayi Ticaret A.Ş.’nin 2021 sonunda kurulu gücü 11,312 MWe’dir. 2021 sonunda 56,179,247 KW üretim katkısında bulunan Landfill’in gelecek yıllarda da olumlu katkısının süreceğini düşünüyoruz. Operasyonel marjlara olumlu katkısının yanı sıra Şirket’in borçluluğunun olmamasını da pozitif değerlendiriyoruz.
■ Şirket’in agresif yatırım dönemi sonrasında temettü dağıtma planlarının devreye gireceğini tahmin ediyoruz. Halka arzından itibaren yoğun bir şekilde kapasite artışları ve tesis inşaatları ile üretimini arttıran Şirket’in 2022 sonunda yoğun yatırım dönemini geride bırakarak karlılığını arttırmasını bekliyoruz. 2024 yılından itibaren kâr payı dağıtım politikası çerçevesinde paydaşlarına minimum %50 oranında temettü dağıtabileceğini düşünüyoruz. 2024 yılında 2023 yılı net karından hisse başına brüt 0.72 TL temettü dağıtacağını tahmin ediyoruz.
■ 2022-2023 yıllarında operasyonel anlamda olumlu bir tablo öngörüyoruz. 2022 tahminlerimize göre Şirket’in satış gelirleri ve FAVÖK’ünü sırasıyla %180.5 ve %217.7 oranında arttıracağını, FAVÖK marjının %37.3 seviyesine ulaşacağını ve yatırım harcamalarının 720 milyon TL düzeyinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. FAVÖK marjındaki iyileşme beklentimizde en önemli katkının artan kapasite ile yaratılacak ölçek ekonomisi ve biyokütle yatırımlarının devreye girmesi olarak ön plana çıkıyor.
■ Yurt dışı yatırımları için büyüme alanına sahip. Şirket, mevcut durumda faaliyetlerini tamamen yurt içinde sürdürmektedir. Ancak, Balkanlar ve Orta Asya gibi yakın coğrafyadaki cazip yatırım fırsatlarının da yakından takip edildiğini belirtmek isteriz.
■ İlerleyen dönemlerde olası satın almalar inorganik büyüme hikayesi yaratabilir. Şirket’in ağırlıklı olarak iç kaynaklarını kullanarak başlattığı büyüme hikayesini ilerleyen dönemlerde tesis satın alımları ve farklı alanlarda iş birlikleri izleyebilir. 2021 ve 2022 yıllarında devam eden kapasite artırımları ve inşaat süreçlerini şirketin büyümesi açısından olumlu olarak yorumlamamızın yanında, gelecek dönemde olabilecek olası satın almaların da yeni hikayeler ortaya çıkarabileceğini düşünüyoruz.
Potansiyel Riskler
■ Biotrend Çevre için öngördüğümüz potansiyel riskler; (i) Şirket’in yatırımlarında olabilecek gecikmeler (ii) yenilenebilir enerji desteklerinde olası azalmalar (iii) enerji piyasalarındaki dalgalanmalar
Değerleme Yöntemi
Biotrend için 12-ay hedef piyasa değerine ulaşırken, İNA ve Benzer Şirket çarpanları yöntemlerini kullandık. İNA ve Benzer Şirket Karşılaştırma yöntemlerine sırasıyla %75 ve %25 ağırlıklar verdik. Yurt içinde biyogaz / biyokütle alanında enerji üreten ve atık ayrıştırma faaliyetleri gösteren halka açık şirket olmamasının yanında, uluslararası benzer şirketlerin farklı lisans ve üretim şartlarına sahip olması sebebiyle Benzer Şirket Karşılaştırması ağırlığını %25 olarak kullandık. Sonuç olarak, ağırlıklandırılmış değerleme modelimizde BIOEN için 12-ay hedef fiyatımız 8.60 TL seviyesinde olup, %47 getiri potansiyeline işaret ediyor.
Kaynak: Deniz Yatırım