Bilgi yönetimi; bir şirkette bilgi akışı, iletişim ve insan kaynakları departmanının aynı ortamda bir düzen ve uyum içinde çalışarak organizasyona artı değer katma hedefiyle bilgi kaynaklarından ve işletme potansiyelinden maksimum düzeyde yaralanma amacıyla geliştirilmiştir. Bir başka deyişle entellektüel sermayenin faydasını en üst düzeye çıkarmayı hedeflemektedir.
Entelektüel sermaye küreselleşen organizasyonlarda rakiplere karşı üstünlük sağlamak ve şirket farkındalığını ortaya koymak için şirketin sahip olduğu bilgi, pozisyon, teknolojik gelişim, müşteri ilişkileri, profesyonellik gibi şirkete has belirleyici özelliklerin bütünüdür.
Bilgi yönetiminin şirketlere katkısını,
1.Firmaların performans, verimlilik, rekebet gücü faktörlerinin iyileştirilmesi
2. Organizasyonların bireysel çalışmalardan çok grup çalışmalarına yönlendirilerek elde edilen bilginin etkin bir biçimde kullanılıp paylaşılması
3. Şirketlerin karar süreçlerinin iyileştirilerek daha verimli kararlara imza atması
4. İş süreçlerinde iyileştirme yapılması
5. Araştırma maliyetlerinin minimuma düşürülmesi
6. Daha yenilikçi organizasyon yapılarının kurulmasına olanak sağlamak olarak özetleyebiliriz.
İşletmelerde Bilgi yönetimini hayata geçirerek bilgi paylaşımı sürecinde çalışanlara liderlik edecek, çalışanları heyecanlandırıp motivasyonlarını arttıracak liderlere ihtiyaç vardır. Bilgi liderinin öne çıkan en büyük özelliği çalışanların öğrenme yeteneklerini ve sahip oldukları tecrübeleri bilgiye dönüştürebilmektir. Bilgi liderleri, Tam isabetli kararlar verirler ve duygusal zekaları çok güçlüdür. Bu liderler doğru zaman ve doğru iş konusunda uzmandırlar. Organizasyonun sahip olduğu bilgileri pratiğe dökerek çalışanların motivasyonlarını yükseltirler. Şirketlerin sahip olduğu enerjiyi deneyimleri ve yetenekleriyle harmanlayıp şirket vizyonlarının yükseltilmesine yardımcı olurlar. Bilgi liderlerinin şaşılacak derecede mükemmel iletişim yetenekleri vardır. Yapılması istenen işleri ve beklentileri net ve eksiksiz olarak çalışanlara ileterek tam isabetli sonuçlara ulaşılmasını sağlarlar.