Ziraat Yatırıım tarafından hazırlanan günlük şirket haberleri ve bilanço analizleri:
Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Pozitif): Türk Hava Yolları, 2014 yılının 3. çeyreğinde oldukça olumlu bir tabloyla karşımıza çıkmış bulunmakta. Bu dönemde satış gelirlerini %26 oranında arttırarak 7.170mn TL’ye yükselten şirketin geçen senenin aynı çeyreğinde cirosu 5.687mn TL idi. Türk Hava Yolları’nın brüt karlılığı maliyetlerdeki azalışın da etkisiyle %29 oranında artarak 1.878 mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin net faaliyet karı aynı dönemde %38 oranında artarak 1.154 mn TL olmuş ve ticari faaliyetlerden kaynaklanan kur farkı giderlerinin bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %91 oranında azalması faaliyet karını desteklemiştir. THY, 2014 yılının 3. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre net karını %95 oranında arttırarak 1.373mn TL’ye yükseltmiştir. Oldukça yüksek olan bu kar rakamının ana destekleyicisi ise euro cinsinden olan yüksek açık yabancı para pozisyonudur. Bilanço kapanış gününde EURTRY kurunda TL lehine yaşanan hareketler borçlarının %60’ı eurodan oluşan şirket için oldukça avantajlı bir durum oluşturmuştur. Şirket, 2014 yılının 3. çeyreğinde 477 mn TL net finansman geliri kaydetmiştir, bir önceki yılın aynı çeyreğinde ise 85 mn TL’lik bir finansman gideri söz konusuydu.
Yılın ilk dokuz ayında 41,4 milyon yolcu taşıyan THY’nin yolcu sayısında %14, artış yaşanırken, yolcu doluluk oranı da geçen yılın seviyesini koruyarak %79,7 olarak gerçekleşti. 12 Kasım’da Ekim ayı trafik verilerini açıklayacak şirketin bugün seansa gapli bir açılış yapması olasılık dahilinde.
Pegasus (PGSUS, Pozitif): Şirket, seans kapanışının ardından 2014 yılının 3. çeyreğine ait finansallarını yayınladı. Anılan dönemde oldukça olumlu bir bilançoyla karşımıza çıkan şirketin 3. çeyreği oldukça iyi değerlendirmiş olduğunu söyleyebiliriz. 2014 yılı 3. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre satış gelirlerini %33 oranında arttırarak 1.108 mn TL’ye ulaştıran şirketin brüt karlılığı da aynı dönemde %29 oranında artarak 339 mn TL olarak gerçekleşmiştir.
2013 yılının 3. çeyreğinde ticari faaliyetlerinden kur farkı gideri ve diğer giderleri 36 mn TL olan şirketin, bu çeyrekte durumu tersine çevirdiği ve net 38 mn TL net diğer faaliyet geliri elde ettiği görülmektedir. Bunun sonuncunda Pegasus’un net faaliyet karı %80 oranında artarak 331 mn TL olarak gerçekleşmiştir.
2014 yılı 3. çeyreğinde vergi giderleri önceki yılın aynı çeyreğine göre %70 artan şirketin net karı her ne kadar sınırlansa da yine de bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %119 oranında artarak 252 mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Aselsan (Öneri “EKLE”, Nötr): Aselsan’ın net dönem karı 2014 yılının 3.çeyreğinde 47mn TL ile bir önceki yılın aynı dönemine göre %69 oranında artarak olumlu bir görüntü sergilerken, bir önceki çeyreğe göre ise %66,7 oranında gerilemiştir. Aselsan’ın bir önceki çeyreğe göre karında kaydedilen sert düşüşte dolar cinsinden olan döviz açık pozisyonu nedeniyle bir önceki çeyrek 34,9mn TL diğer faaliyet geliri kaydeden şirketin bu çeyrekte dolar kurundaki artışın olumsuz etkisiyle 63,3mn TL diğer faaliyet gideri kaydetmesi olmuştur. Aselsan’ın satış gelirleri 659,4mn TL ile bir önceki yıla göre %42 bir önceki çeyreğe göre ise %7 oranında artmıştır. Aselsan’ın Ocak Eylül dönemi net karı da 245,6mn TL’ye yükselmiş ve bir önceki yılın aynı döneminde %92 oranında artış kaydederek iyi bir görüntü sergilemiştir.
Sabancı Holding (SAHOL, Öneri “EKLE”, Sınırlı Negatif): Sabancı Holding’in net dönem karı 2014 yılının 3.çeyreğinde 456mn TL ile bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,1, bir önceki çeyreğe göre ise %18,4 oranında gerilemiştir. Holding’in çimento grubu oldukça iyi bir performans sergilemesine karşın, Enerji tarafında Ayedaş ve Toroslar Elektrik Dağıtımın alınmasının bilançolar üzerindeki olumsuz etkisinin devam etmesi ve kuraklık nedeniyle hidroelektrik üretimindeki düşüş (187mn FAVÖK’e olumsuz etki ilk dokuz ayda) karlılığı olumsuz etkilemiştir. Perakende tarafta Carrefoursa yeni yapılanmayla birlikte iyi bir performans sergilerken, Teknosa ise kara olumsuz etki yapmıştır. Sigorta tarafında motor segmentinde 3.çeyrekte oluşan ek karşılıklar ve özellikle tarımda kuraklık nedeniyle oluşan yüksek hasarlar Aksigorta’nın 3. çeyrekte net zarar kaydetmesine neden olmuştur. Sabancı Holding’in Ocak-Eylül dönemi net karı da 1,43 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.
Vakıfbank (VAKBN, Öneri “EKLE”, Nötr): Vakıfbank ile Avrupa Yatırım Bankası arasında KOBİ ve orta büyüklükteki işletmelere kullandırılmak üzere 100 milyon euroluk kredi sözleşmesi imzalandı.
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Nötr): Dün itibarıyla İş Finansal Kiralama payları ile ilgili olarak 0,92 fiyat aralığından 500.000 adet alış işlemi ortaklıkça gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Banka’nın, İş Finansal Kiralama A.Ş. sermayesindeki payı %29,01 seviyesine ulaşmıştır.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Limak Holding: İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Limak’a ait %40 hisseyi 285 milyon euroya almak için ön alım hakkı kullanan Malaysia Airport Holdings, alımı finanse etmek için bedelli sermaye artırımına gidecek. Malezyalı şirketin dün yaptığı açıklamaya göre 274.8 milyon yeni hisse ihraç edilecek.
Avivasa Emeklilik (AVISA): Avivasa Emeklilik’in 41-49 lira aralığında yapılan halka arzında ek satış dahil şirketin sermayesinin %19,7’sini oluşturan 7,04 milyon lira nominal değerli hissenin tümü satılırken, fiyat 47 lira olarak belirlendi. Halka arza 2,8 kat talep geldi. Avivasa Emeklilik hisseleri 13 Kasım’da işlem görmeye başlayacak.
Ziraat Bankası: JCR Eurasia Rating, T.C. Ziraat Bankası’nı en yüksek düzeyde yatırım yapılabilir kategorisi içerisinde değerlendirilerek Uzun Vadeli Ulusal Notu’nu ‘AAA (Trk)’, görünümünü ise ‘Stabil’ olarak teyit etmiştir. Diğer taraftan, Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para ve Uzun Vadeli Uluslararası Yerel Para Notları ‘BBB-‘ olarak teyit edilmiştir.
Ayen Enerji (AYEN, Nötr): Şirket, nitelikli yatırımcılara satılmak üzere ihraç edilecek 150mn TL nominal değerli tahviller için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulunmuştur.”