Bilanço Analizleri / Oyak Yatırım – (11.11.2014)

Oyak Yatırım araştırma departmanı tarafından hazırlanan 2014 3. çeyrek sonuçları ve değerlendirmeleri raporu:

ALARK 2014 yılının üçüncü çeyreğinde 0.4 milyon TL net kar açıklarken bu rakam piyasa beklentisi olan 30 milyon TL’nin oldukça altında kaldı. Özellikle taahhüt tarafının ikinci çeyreğin ardından üçüncü çeyrekte de zarar yazmaya devam etmesi karın beklentilerin altında kalmasında etkili oldu. Şirketin konsolide VAFÖK rakamı ise -45 milyon TL olarak gerçekleşti ve piyasa beklentisi olan 22 milyon TL’lik rakama göre oldukça olumsuz bir tablo çizdi. Üçüncü çeyrekte zayıf gelen finansal sonuçlar sonrası piyasa tepkisinin olumsuz olacağını düşünüyoruz.

SAHOL yılın üçüncü çeyreğinde 456 milyon TL net kar açıklarken bu rakam piyasa beklentisi olan 490 milyon TL’nin altında kalırken bunda Akbank’ın karının beklentilerin altında gelmiş olması etkili oldu. Banka dışı segmentlerin karı 129 milyon TL ile yıllık %16 gerileme gösterdi. Özellikle perakende ve sigorta segmentlerindeki kar gerilemesi banka dışı karın gerilemesine sebep oldu. Şirketin kombine VAFÖK rakamı ise banka dışı segment için 719 milyon TL olurken yıllık %9 artış sağladı. Bu artışta özellikle çimento segmenti karlılığındaki artış etkili oldu.

AKFEN: Akfen Holding yılın üçüncü çeyreğinde 33 milyon TL zarar ederken piyasa beklentisi 23 milyon TL zarar etmesi yönündeydi. Şirketin zararında özellikle kurlarda yaşanan hareket sonrası gerçekleşen kur farkı giderleri etkili oldu. IDO yaşanan yeniden yapılanma sonrasında hem gelirlerini hem de karlılığını artırdı. Operasyonel olarak en büyük katkıyı yine Mersin Limanı yaparken şirketin EBITDA marjının bir önceki seneye göre gerilediği görülüyor.

THYAO: THY’nın üçüncü çeyrek karı TL1373mn’la piyasa beklentisi olan TL1114mn’un üzerinde gerçekleşmiştir. Operasyonel kar da beklentilerin üzerindedir. Yolcu verimindeki iyileşmenin operasyonel karlılığa yaptığı katkı dışında gider kontrolü ve kur kaynaklı finansal gelirler de net kardaki yıllık bazda %95lik sıçramada önemli rol oynamıştır. Pozitif.

GUBRF: Gübretas yılın 3. Çeyreğinde 31mn TL net kar elde etti. Açıklanan kar geçen piyasa beklentisi olan 24mn TL’nin üzerinde. Sonuçlar hem gelirler hem de faaliyet marjı anlamında beklentilerin üzerinde. Türkiye’de artan fiyatlar sayesinde %26’lık gelir büyümesi ve İran’da artan karlılık Gübretas’ın 3. Çeyrek karını destekledi. Gübre fiyatları üçüncü çeyreğin ortasından bu yana artış trendinde. 3. Çeyrek sonuçlarının hisse fiyatına etkisinin olumlu olması beklenebilir. Bunun yanında İran’a uygulanan yaptırımların azaltılmasına yönelik yapılan anlaşmanın süresi 24 Kasım’da doluyor. Piyasa anlaşmanın uzatılıp uzatılmayacağına odaklanacaktır. Hisse için Endeksin Altında Getiri tavsiyemizi ve 4TL hedef fiyatımızı devam ettiriyoruz.

PGSUS: Pegasus’un üçüncü çeyrek karı TL251mn’la piyasa beklentisi olan TL209mn’un üzerinde gerçekleşmiştir. Yolcu verimindeki iyileşmenin operasyonel karlılığa yaptığı katkı dışında kur kaynaklı finansal gelirler de net kara olumlu yansımıştır. Şirket TSİ 17:00’de tele-konferans düzenleyecektir.

DOAS: Doğuş Oto’nun 3Ç net karı 67 mn TL. DOAS 3Ç net karı 54 mn TL olan piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. VAFOK rakamı ise 101 mn TL olarak gerçekleşirken, beklenti 92 mn TL seviyesindeydi. Satışlardaki büyüme 3Ç’de %9 oldu. Satış adetleri daralmasına rağmen artan araç fiyatlarının etkisiyle satış gelirleri büyüme trendini sürdürdü. Bunun yanında karlılıklardaki güçlü seyir devam etti. TL’nin Euro karşısında dengeli seyri şirkete fayda sağlamaktadır. Sonuçları beklentilerin üzerinde olması ve güçlü operasyonel görünüme işarat etmesi nedeniyle piyasanın olumlu tepki vermesini öngörüyoruz.

ASELS: Aselsan’ın 3Ç net karı 47 mn TL. Aselsan 3Ç net karı 31 mn TL olan piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. VAFOK rakamı ise 123 mn TL olarak beklentiler dahilinde gerçekleşti. Satışlardaki büyüme TL bazında %43, ABD doları bazında ise %30 oldu. Büyüme oranı beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşti, fakat faaliyet kar marjı beklentilerin altında kaldı. Diğer yandan kur farkları nedeniyle net kar baskı altında kaldı. Vergi kaleminden ise 34 mn TL pozitif katkı geldi.

ASYAB: Bank Asya’nın 3Ç14 zararı piyasa beklentisi olan 195 milyon TL’nin altında 301 milyon TL olarak açıklandı. Takipteki kredi portföyü 552 milyon TL artmasıyla, takipteki kredi oranı %15.1’e yükseldi. Banka bu sebeple 275 milyon TL özel karşılık gideri kaydetti. Olumlu olarak ise, takipteki krediler ve yakın izlemedeki kredilerin toplamı 3 milyar TL ile çeyreksel bazda değişmedi. Krediler geçen çeyreğe göre %21 daralırken, mevduatlar %26 daraldı. 3Ç14’de toplam mevduat çıkışı 3.6 milyar TL olarak gerçekleşti.

OYAK YATIRIM ARAŞTIRMA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir