Utku Altunöz – 04.12.2013
Saygı değer takipçilerim. Son yazımızın üzerine ülkemiz ve dünya ekonomisinde oldukça fazla gelişmeler yaşandı. 2013 yılının son ayına girdiğimiz bu günlerde gündeme damgasını vuran düzenlemeler BDDK’dan geldi. İç talebi kesme eğilimi yüksek olan bu düzenlemeleri ve olası etkilerini bu yazımda irdelemek istiyorum. BDDK’nın taslak olarak sunduğu düzenlemelerde başlıca şu maddeler dikkatimizi çekmektedir.
• Kredi kartı ile yapılan gıda ve akaryakıt harcamalarında taksit kalktı
• Kredi kartı ile yapılan elektrik elektronik, araç kiralama, telekomünikasyon ve kuyumculuk ile ilgili harcamalarda taksit imkânı 6 ay ile sınırlandırıldı
• Kredi kartı ile yapılan beyaz eşya ve mobilya harcamalarında taksit 12 ay ile sınırlandırıldı
• Bedelli 50 bin liraya kadar olan taşıtların alım için kullanılan krediler, taşıt bedelinin yüzde 70′i ile sınırlandırıldı.
• Bedelli 50 bin liranın üzerinde olan taşıtlar için ise kredi sınırı bedelin %50′si ile sınırlandırıldı
• Konut kredileri hariç tüketici kredilerinin vadesi 36 ay ile sınırlandırıldı
• Taşıt kredilerinin vadesi 48 ayı geçemeyecek
Değerli takipçilerim. BDDK’nın bu düzenlemesi şu anlama geliyor. Düzenlemelerin ekonomi yönetiminin makroekonomik hedefleriyle örtüşen iki ana hedefinin olduğu aşikâr. Bunlardan birincisi ciddi bir sorun olan tasarruf açığımızı azaltıp cari açığı arttırmak, ikincisi ise iç talebi frenleyerek büyümede iç ve dış talep arasındaki balansı sağlamak. 2012 sonundaki yüzde 44’ten 15 Kasım itibariyle yüzde 58’e kadar ulaşmasının yanı sıra Bankaların kredi hacmi 1 trilyon lirayı aşarak tarihinin en yüksek seviyesine ulaşması, BDDK ‘nın diğer bir endişesi olarak izlenebilmektedir.
Sonuç olarak yapılan uygulamanın tasarruflardaki açığımızı biraz da olsa azaltacağı ve iç talebi frenleyeceği kesin gibi. Bununla birlikte satın alma davranışlarımıza etkisini önümüzdeki günlerde daha iyi göreceğiz.
Yrd. Doç. Dr. Utku Altunöz
E-mail: utkual@hotmail.com
https://twitter.com/utkualtunoz