İstanbul Altın Borsası (İAB), bankalar arasında altın transferine imkan tanıyan sistem üzerinde çalışıyor. Sistem, hali hazırda uygulanmakta olan EFT sistemine benzer bir yapıda.
Proje kapsamında İAB, bankalarla görüşmeler gerçekleştirdi. Projeye Türkiye Katılım Bankaları Birliği destek verirken, Türkiye Bankalar Birliği de sıcak bakıyor.
İAB Başkan Vekili Osman Saraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada altının yoğun olarak mücevher şeklinde kullanılmakla beraber son birkaç yıldır Batı ülkelerinde de gündeme gelen yatırım aracı olarak altın talebinde yaşanan artış sebebiyle altın fiyatlarında rekor yükselişlerin gündeme geldiğini, birkaç yıl öncesine kadar dünyada üretilen altının yüzde 80 kadarının mücevher üretiminde kullanılırken, bu oranın 2008’de yüzde 65’e, 2009’da ise yüzde 49’lara düştüğünü söyledi.
Altın fiyatlarındaki hızlı yükselişe paralel bazı ülkelerde hurda olarak piyasaya dönen altın arzının artarken, diğer bazı ülkelerde de altın talebinin yükseldiğini kaydeden Saraç, Türkiye açısından altının genel kullanım şeklinin genellikle takı ve süs aracı şeklinde olduğunu, diğer yandan son dönemde altının yatırım aracı olarak finansal piyasalarda öneminin arttığını, hisse senedi ve fonlar gibi finansal menkul kıymetlere yatırım yapan kesim tarafından da talep edilmeye başlandığını anlattı.
Saraç, ”Altının yatırım aracı olarak finansal kuruluşların portföylerinde yer almasıyla finansal kuruluşların hesaplarına kaydi ve fiziki olarak girdiğini görmekteyiz. Özellikle altın yatırım fonları aracılığıyla finansal kıymet olarak fiziki altına yatırım son dönemde artmıştır” dedi.
”BANKALARIMIZIN ALTIN TRANSFER SİSTEMİNE GEREKSİNİMLERİ AŞİKAR”
Osman Saraç, bankalar tarafından vadeli vadesiz altın hesapları açıldığını, altın kredileri kullandırıldığını, küçük büyük altın külçelerin banka şubeleri yanında hiper marketlerde bile satışa sunulduğunu belirterek, İAB bünyesinde uzaktan erişimle 24 saat işlem yapma olanağı getirildiğini ve yapılan değişikliklerin Borsa işlemlerinde artış sağladığını kaydetti.
Gelinen noktada Türkiye’deki bankaların ”altın transfer sistemine” gereksinimlerinin aşikar olduğunu ifade eden Saraç, şöyle devam etti:
”Bu sistem hali hazırda uygulanmakta olan EFT sistemine benzer bir yapıda altının kaydi transferini, fiziki karşılığının da İAB eliyle takasını içermektedir. Bu kapsamda proje hakkında bankalarımız ile görüşmeler yapılmış ve olumlu görüşleri alınmıştır. Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile yapılan görüşmeler sonrasında kendilerinin desteği alınmış ve Türkiye Bankalar Birliği ile yapılan görüşmelerde de kendilerinin projeye sıcak baktıkları anlaşılmıştır. Altın transfer sistemi ile ilgili bir mevzuat engeli görülmemektedir. Projenin Hazine Müsteşarlığı, TC Merkez Bankası ve BDDK gibi kamu otoriteleri tarafından uygun görülmesi halinde sistemin uygulamaya geçirilmesinin hem Bankacılık sistemimize yeni ürün ve gelişim sağlama hem de yastık altı altın kaynağının ekonomiye kazandırılması konusunda önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.”
Kaynak: Akşam