Bankalar: Dağıtım süreci bitmedi

Bankalar: Bildiğiniz büyümenin sonu

Bankalar endeksi temmuz 2024 zirvesinden %25 düşmüş durumda ve durmasını gerektirecek dalgalanma azalmıyor. Temmuz yazımızda reel faizlerde daha fazlasını bekleyebileceğimizi belirtmiştim. Bu  beklentiyi mutlak faizlerde artış olarak da destekleyebiliriz.

Geçmişte ortalama hareketlerden sapma hikayesi devam ettiği sürece gereken budur.  Böylece sistemin sürekliliği sağlanmış olur. Geleceğe aktarılacak bulgu geçmiş verilerden gelmektedir. Modelin eksikliği durumu bulgu çıkarımını kısıtlar. Bir model bakışa göre yükseliş ve düşüşlerin daha fazla sapma sonucu oluştuğunu gözlemlemek farklı açılımlar sağlayabilir.

Bankalar endeksi için yükseliş ve düşüş gerçekleşmelerini model üzerinden açıklayarak, bakışı geleceğe iz düşürebiliriz.

Kıyaslama halleri: son 40-45 ay baskısı risk iştahını söndürüyor

Son 40-45 ay hesabını geriye dönüp tekrarlasak da benzer ifadede olacaktık: risk iştahının sönmeye başladığı döneme giriyoruz. Bir başka deyişle, sönümleme şiddetti bu ay itibariyle artmaktadır. Yazıyı ileride güncellediğimizde zaman etkisi devam edecektir: risk iştahındaki sönme üst seviyeye çıkmıştır.

Simülasyon dünyasındayız ve geçmişin verileri  üzerinden senaryolar ilerletmek mümkündür. Senaryo tasarımı sayısal model üzerinden kurulursa hesaplanabilirliği kolaydır.

Reel artış zirve yaparken risk iştahı sönmeye başlamıştı

Eylül 2020 dibinden, temmuz 2024 zirvesine maksimum değişim hesaplanınca, 15 misli üzeri artış görülmektedir. Gerçek anlamda sayısal model tasarımı bu ideal getiri civarında kalabilmelidir. Hata payı hesaplanacaksa ve üzerine farklı ölçümler kurulacaksa referans getiri, kıyas getiri olarak zirve/dip oranı alınmalıdır. Bunun dışındaki performans ölçümlerini kaçak oynama hali olarak görmekte sakınca yoktur. Bir problem varsa bunu çözmek için yeni problem üretmek yol değildir.

Bankalar için risk iştahı sönerken, para akışının dağılımı dönemsel görülmelidir

bankalar endeksi diğerlerine göre çok yüksek miktar parayı tuttuğu için düşüş hali ciddi sarsıntı getirecektir

– bu sarsıntı piyasa değeri yüksek hisselerden çıkan paranın kendini karşılayacak endekse geçecek şekilde görülebilir

– piyasa değeri eridikçe dağıtılacak büyüklüğün birkaç endeksi birden etkilemesi mümkündür

– elbette benzer yapıdaki endekslerin tercihi yüksek olasılıktır

– nakit akışı ve likit hali güçlü hisseleri temsil eden endeksler tercih edilebilir

– çeşitli sebepler üzerinden bakarsak, mutlak faizde artış beklentimizi koruyoruz

– bu durum reel getiriyi yukarı çekecek şekilde gelişirken bankalar üzerindeki baskıyı kuvvetlendirecektir

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!