İkinci çeyrekte sonuçlar iyi; İş Bankası kar artışına liderlik etmekte…
Yılın ikinci çeyreğinde takip ettiğimiz bankaların toplam net karında bir önceki çeyreğe göre yüzde 22, geçen yılın aynı çeyreğine göre ise yüzde 46 artış beklemekteyiz. Beklentilerimiz, temettü etkisini ve Visa birleşme gelirlerini arındırırsak yinelenen karlılıkta çeyreksel yüzde 8 yükselişe işaret etmektedir. İkinci çeyrekte İş Bankası’nın çeyreksel yüzde 32 (düzeltilmiş yüzde 36) kar artışıyla rakiplerinin önüne geçeceğini düşünmekteyiz.
Çekirdek gelirlerde, kredi getirisi/mevduat maliyeti makasının ortalama 25 baz puan genişlemesi, TÜFE’ye endeksli menkul kıymet getirilerinin çeyreksel olarak nispeten zayıflaması ve komisyon gelirlerindeki sınırlı artışın etkisinde yüzde 2 yükseliş bekliyoruz. Net faiz marjının bu çeyrek yatay kalacağını düşünmekteyiz.
Swap maliyetleri ve hacimlerindeki düşüşle azalan sermaye piyasası zararları, devam eden temettü gelirleri (0,5 milyar TL) ve Visa birleşmesi gelirleri (1 milyar TL) bu çeyrekte karlılığı destekleyecek önemli kalemlerdir. Faaliyet giderlerinin, hem kur baskısının hem de komisyon geri ödemelerinin azalmasıyla yatay seyredeceğini beklerken karşılık giderlerinin aktif kalitesinin nispeten korunması ve tek seferlik giderlerin olmaması sayesinde geri çekileceğini düşünmekteyiz.
Bu raporla, tavsiyelerimizi ve hedef fiyatlarımızı güncelliyoruz. Yüzde 10 risksiz faiz oranı ve yüzde 5,5 ülke risk primiyle Gordon Büyüme Modeli’ne göre hesapladığımız 12 aylık hedef fiyatlarımızı modellerimizde yaptığımız değişikliklerle ortalama yüzde 2 düşürüyoruz. 2016 kar beklentilerimizi yüzde 19’a (önceki: yüzde 16) yükseltirken 2017 yılı için yüzde 14 (önceki: yüzde 16) büyüme öngörmekteyiz.
İş Bankası’nın ikinci çeyrekte yinelenen karını çeyreksel yüzde 36 artırarak rakiplerinin önüne geçmesini bekliyoruz. Komisyon gelirlerindeki güçlü büyüme, sermaye piyasası zararlarının azalması ve yatay faaliyet giderleri karlılık artışını açıklamaktadır. Değerleme açısından ise, 2016 tahmini 6,0 F/K oranı, 0,6 F/DD ve yüzde 10 sermaye getirisi ile rakiplerine göre iskontolu işlem gören İş Bankası’nın bu iskontoyu hak etmediğini düşünmekteyiz. İş Bankası için tavsiyemizi “AL” a (önceki: ‘TUT’), 12 aylık hedef fiyatımızı ise 5,98TL ‘ye (önceki 5,19TL) yükseltiyoruz.
Akbank’ın yinelenen karlılıkta ikinci çeyrekte İş Bankası’ndan sonra ikinci en iyi performansı göstereceğini düşünmekteyiz. Aktif kalitesinin korunması sayesinde zayıflayan karşılık giderleri, sermaye piyasası zararlarının azalması ve güçlü çekirdek gelirler karlılık artışını açıklamaktadır. 2016 tahmini 8,4 F/K oranı, 1,1 F/DD ve yüzde 14 sermaye getirisi ile rakiplerine göre primli işlem gören Akbank’ın değerlemesinin cazip olmadığını düşünmekteyiz. Akbank için tavsiyemizi “TUT” a (önceki: ‘AL’) indirirken, 12 aylık hedef fiyatımızı ise 9,60TL (önceki 9,53TL) olarak revize ediyoruz.
Garanti, Halkbankası ve TSKB için ‘AL’; Yapı Kredi, Vakıfbank ve Albaraka için ‘TUT’ tavsiyelerimizi koruyoruz.
Genişleyen kredi getirisi/mevduat maliyeti makası ve korunan menkul kıymet getirileri sayesinde çekirdek gelirlerde en iyi performansı Garanti’den bekliyoruz. Halkbank’ta çekirdek gelirler artarken kredi büyümesi kaynaklı karşılık gideri artışı ve nispeten zayıf diğer bankacılık gelirleri, Yapı Kredi’de mevsimsellik etkisinde zayıflayan TÜFE’ye endeksli menkul kıymet getirileri ve yükselen faaliyet giderleri ikinci çeyrek karlılıkta etkili olacaktır. Vakıfbank’ta ise mevsimsellik etkisinde zayıflayan TÜFE’ye endeksli menkul kıymet getirilerinin çekirdek gelirler üzerindeki olumsuz etkisini kredi getirisi/mevduat gideri makasındaki genişleme telafi ederek karlılığı olumlu etkileyecektir. TSKB’de çekirdek gelirler TÜFE’ye endeksli menkul kıymet getirilerinin düşmesiyle zayıflayıp karlılığı olumsuz etkilerken, Albaraka’da kar paylaşımlı konut proje gelirlerinin artarak devam etmesi bu çeyrek karlılığı desteklemektedir.
Raporun tamamına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ