Sektörel Görünüm
Bankacılık sektörünün genel görünümünü son veriler ışığında değerlendirdiğimizde, yılın ilk çeyreğinde net karın çeyreksel %6,8 oranında daraldığını, geçen yılın aynı çeyreği ile karşılaştırıldığında ise %44,7 artış sergilediğini; sektörün toplam varlıklarının Mart sonu itibariyle yıllık %63 artışla 25,872 trilyon TL’ye yükselirken, toplam varlıkların en büyük alt kalemi olan kredilerin ise yıllık %51,8 artışla 12,930 trilyon TL’ye ulaştığını takip ediyoruz.
Daha güncel görünüme yönelik değerlendirmeler açısından haftalık verileri incelediğimizde de, kredilerde yıllık artış hızının 2023 Temmuz ayının ikinci haftasında %60,2 ile tepe yaptıktan sonra ılımlı bir düşüş trendinde geliştiğini ve 17 Mayıs itibariyle de %45,7 seviyesine indiğini görüyoruz. Önümüzdeki dönem için de, hem enflasyonla mücadeleye kredilerin artış hızının yavaşlatılmasıyla destek verilmesi hem de parasal sıkılaşmanın gecikmeli etkilerinin gözlenmesiyle, kredi artış hızındaki düşüş eğiliminin korunmasını bekliyoruz. Öte yandan, kredi artış hızındaki yavaşlamanın mevduatlara göre ılımlı kalmasıyla, kredi/mevduat rasyosunun yılbaşından beri ılımlı yükseliş eğilimiyle %80’in üzerinde istikrarlı sayılabilecek bir görünüm sergilediğini söyleyebiliriz. Takipteki krediler rasyosu da, yılbaşından beri kontrol altında kalan ve bu aya ait son veriler altında %1,58 ile son beş yılın dip seviyelerine işaret ediyor. Diğer bir ifadeyle, parasal sıkılaşmanın reel ekonomi ve bankacılık sektörü üzerinde korkulan baskılayıcı etkisine dair bir gelişimin henüz oluşmadığı sonucuna varabiliriz. Pozitif tarafta bulunan net faiz marjının da bankacılık sektörünü destekleyen bir görünüm verdiğini izliyor; orta vadede de kademeli normalleşme hareketinin gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.
Bankacılık sektör görünümüne yönelik ortaya çıkan bu pozitif tablonun BİST bankacılık endeksine yansımalarını da güçlü bir şekilde izliyoruz. Nitekim, 2023’ün ilk çeyreği sonuna doğru başlayan güçlenmenin devamında yıl genelinde yükseliş eğiliminde olan Banka/Sınai rasyosunun yıl sonunda 0,75 seviyesine ulaştığını biliyoruz. 2024 yılında da, para politikası otoritesinin dezenflasyonun tesis edilmesine yönelik gösterdiği kararlılıkla, bankacılık sektörünün ivmelendiği ve Banka/Sanayi rasyosunun, 2022 yılının Eylül ayında görmüş olduğu tepe noktası olan %1 oranını aşarak %1,04 seviyesine kadar yükseldiğini ve güncel görünümde de %1,02 seviyesinde seyrettiğini takip ediyoruz. Söz konusu rasyo, 5 yıllık ortalaması olan 0,71’in üzerinde olmakla birlikte, 2018-2019 döneminde rasyonun %1 seviyesinden %1,4 seviyesine yaklaşarak yükselişini devam ettirdiği biliyoruz. Aylık enflasyon ana eğiliminde belirgin ve kalıcı düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkılaşma duruşunun devam edeceğine dair kararlı duruşun etkisi ve baz etkisinin bu sefer destekleyici tarafa dönmesiyle, yıllık enflasyonda düşüş hareketinin Haziran’dan itibaren başlayacağı ve Temmuz-Eylül döneminde hız kazanacağı beklentisiyle, bankacılık endeksinin güçlenen görünümünü sürdüreceğini düşünüyoruz (Mayıs enflasyonuna dair tahminlerimiz, yıllık enflasyonda tepenin öngörülerin altında kalabileceği yönünde). Ayrıca, BİST100 endeksinde %40’a yaklaşan yabancı payındaki artışın devam etmesinin de bankacılık sektörü için destekleyici unsur olacağını düşünüyoruz.
Hisse Bazlı Beklentiler
Bu beklentilerden hareketle, bankacılık sektörü hisseleri için 12 aylık hedef fiyatlarımızda revizyona gidiyoruz.
Akbank için 70,98 TL olan hedef fiyatımızı 79,35 TL seviyesine yükseltiyor, “TUT” tavsiyemizi koruyoruz.
Garanti Bankası için 95,89 TL olan hedef fiyatımızı 123,33 TL seviyesine yükseltiyor, “TUT” olan tavsiyemizi koruyoruz.
İş Bankası için 18,20 TL olan hedef fiyatımızı 20,40 TL’ye yükseltiyor, “AL” olan tavsiyemizi sürdürüyoruz.
TSKB için 12,40 olan hedef fiyatımızı 13,24 TL seviyesine yükseltiyor, “TUT” tavsiyemizi koruyoruz.
Vakıfbank için 27,53 TL olan hedef fiyatımızı 28,32 TL seviyesine yükseltiyor, “AL” tavsiyemizi sürdürüyoruz.
Son olarak, Yapı Kredi Bankası için 37,96 TL olan hedef fiyatımızı 44,83 TL seviyesine yükseltiyor, “TUT” tavsiyemizi koruyoruz.
Rapor için tıklayın.
Kaynak: Halk Yatırım