Bankacılık Sektörü Raporu / Gedik Yatırım – (28.03.2024)

Sektör Güncelleme Raporu

AKBNK
ENDEKSİN ÜZERİNDE GETİRİ

Fiyat (TL/hisse) 44,40
Hedef Fiyat (TL/hisse) 60,50
Potansiyel Getiri 36%

GARAN
ENDEKSİN ÜZERİNDE GETİRİ
Fiyat (TL/hisse) 68,70
Hedef Fiyat (TL/hisse) 91,80
Potansiyel Getiri 34%

İŞ BANKASI
ENDEKSİN ÜZERİNDE GETİRİ
Fiyat (TL/hisse) 10,84
Hedef Fiyat (TL/hisse) 17,28
Potansiyel Getiri 59%

YAPI KREDİ BANKASI
ENDEKSİN ÜZERİNDE GETİRİ
Fiyat (TL/hisse) 26,42
Hedef Fiyat (TL/hisse) 35,00
Potansiyel Getiri 32%

TSKB
ENDEKSİN ÜZERİNDE GETİRİ
Fiyat (TL/hisse) 8,21
Hedef Fiyat (TL/hisse) 12,41
Potansiyel Getiri 51%

Operasyonel olarak zorlu bir yıl, karlılıklarda ortalama %30 seviyesinde sınırlı bir artış beklemekteyiz. 2024 yılında şüphesiz bankaların en temel sorunu artan fonlama maliyetlerini yönetmek olacak. Yıl boyu fonlama maliyetlerinin yüksek kalması beklentimizin yanında krediler tarafındaki büyüme sınırlamaları ise seçiciliği artıracak ve kredi hacmini sınırlayacaktır. Yoğun rekabet ortamı ve azalmasını beklediğimiz talep sebebiyle yüksek kredi fiyatlandırmalarının da zorlaşmasını beklemekteyiz. Sonuç olarak kredi-mevduat makasının korunması ancak mevduat maliyetlerinin etkin yönetilmesiyle mümkün olabilir. Bu zorluklara rağmen, yılın büyük bölümünde kredi faiz oranlarına getirilen tavandan kaynaklanan 2023’teki düşük baz nedeniyle 2024’te swap düzeltilmiş net faiz marjında yıl boyu kademeli toparlanma ile birlikte yalnızca ortalama 26 baz puanlık bir daralma bekliyoruz. 2024’te net faiz marjlarındaki daralmanın yanısıra ticari kazançlarda normalleşme ve yüksek faiz ortamı ve daha yavaş büyüme nedeniyle net kredi risk maliyetinin 2 katına çıkmasını beklemekteyiz. Net ücret komisyon gelirlerinde %84’lük artış beklerken, operasyonel giderlerde ise enflasyonun üzerinde %61’lik artış beklemekteyiz.

2025 özsermaye karlılığı beklentileri ile bankalar 7 yıl aradan sonra ilk defa enflasyon beklentilerinin üzerine çıkabilir. Bankalar için 2025 özsermaye karlılığı beklentimiz ortalama %39 ile yıllık ortalama enflasyon beklentimiz olan yaklaşık %32’nin üzerindedir. Sıkı para politikası ve seçici kredi ortamında, fonlama maliyetlerini iyi yöneten özel bankaların zorlu bir 2024 ilk yarının ardından 2025 yılının güçlü beklentileriyle de birlikte cazip fırsatlar yaratabileceğine inanıyoruz. Bu sene marj toparlanması ile marjlarını benzerlerine yaklaştıracağını düşündüğümüz ve 2025’te gerileyen enflasyonla birlikte benzerlerinden farklı Tüfe’ye endeksli tahvil muhasebeleştirmesi kaynaklı avantajlı konuma geçmesini beklediğimiz İş Bankası’nı öne çıkarıyoruz. Ayrıca İş Bankası’nın güçlü iştirak portföyü sebebiyle 2025’te enflasyon muhasebesinden göreceli daha az olumsuz etkilenmesini beklemekteyiz. Ayrıca yüksek vadesiz mevduat tabanı ile fonlama maliyetlerini görece düşük tutmayı ve benzerlerine kıyasla yüksek özsermaye karlılığı yaratmayı başaran Yapı Kredi’yi de beğenmekteyiz. Bu anlamda Yapıkredi’nin 2024 ve 2025’te sırasıyla %40 ve %43 özsermaye karlılığı ile sektör ortalamasından olumlu ayrışmasını beklemekteyiz. Yapı Kredi’de yukarı potansiyel emsal gruba göre daha düşük olmasına rağmen karlılık tarafındaki risklerin de düşük olduğunu düşünmekteyiz.

Değerleme: Değerlememiz Gordon Büyüme modelinde 10 yıllık tahmin süresi, %19,5 risksiz faiz oranı, %5,5 hisse senedi risk primi, 1,0 beta ve %25 özsermaye maliyeti varsayımına dayanmaktadır. Akbank, Garanti, İş Bankası, Yapı Kredi ve TSKB’deki “Endeksin Üzerinde Getiri” tavsiyemizi koruyoruz, hedef fiyatlarımız rapor kapsamımızdaki bankalar için ortalama %43 artış potansiyeline işaret etmektedir. 2024 ve 2025 tahminlerimize dayalı olarak, yerel tahvil getirileri üzeri tahmini özsermaye karlılığı vs. PD/DD’ye ilişkin görsel, Türk özel bankalarının Gelişmekte olan ülke emsallerine göre iskontolu işlem gördüğünü gösterirken İş Bankası iskontosuyla öne çıkmaktadır.

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Gedik Yatırım