Bankacılık Sektörü model & hedef fiyat güncellemesi
Bankalar – Kâr beklentilerinde artış, fiyat hedeflerinde yukarı güncelleme
Bankalarda fiyat hedefleri arttı, yatırım görüşü korundu. Banka kâr tahminlerimizi 2021 için %10, 2022 için %50’nin üzerinde artırdık. 2023 yılında da sektörde %15 ortalama kâr artışı hesaplıyoruz. Bu değişikliklerin ardından bankalardaki 12 aylık fiyat hedeflerimizi de %40 yukarı yönlü güncelledik. Araştırma kapsamımızdaki bankalardan Garanti Bankası, İş Bankası, TSKB, Vakifbank ve Yapı Kredi’ye ilişkin ‘Endeksin Üzerinde Getiri’ ve Albaraka Türk ile Halkbank’a ilişkin ‘Nötr’ görüşlerimizi koruyoruz. Banka hisselerinde yukarı yönlü güncellemeler (i) sektörde artan özkaynak kârlılık oranlarının 4Ç22 sonrası enflasyonun gerileyeceği süreçte korunacağı beklentisini, (ii) kur ve faiz seviyelerinde sağlanan dengelenmenin devam edeceği varsayımını ve (iii) bu çerçevede yılın geri kalanında riskler olmakla birlikte bankaların 4Ç21’deki güçlü kâr ivmesini, 1Ç22’de de tekrarlayacağı varsayımına dayanıyor.
Değerleme modellerimizde risksiz getiri faizini (500 baz puan artışla) %21 olarak güncellediğimizde (hisse senedi risk primi %5,5) 2022 sonu defter değeri üzerinden özel bankaların 0,57x – 0,76x kamu bankalarının 0,30‐0,33 seviyelerinde bir fiyat defter değeri çarpanı ile değerlenmesinin makul olacağını düşünüyoruz. Değerlemelerimiz 10 yıllık faizin %20’in altında kalıcı şekilde istikrar kazanması durumunda yukarı potansiyel taşıyor. Ancak banka kâr beklentilerini aşağı yönlü ve özkaynak getiri beklentisini yukarı yönlü etkileyecek bir faiz/kur dalgalanması değerlemelerimiz üzerinde en önemli aşağı risk olarak öne çıkıyor.
Özkaynak seviyelerinde kalıcılık sağlanması risk iştahını artıracaktır. Bankaların 2013’ten sonra sanayi sektör hisselerine göre kötü performans göstermesinde diğer faktörler yanında aktif kârlılığın gerilemesi ve öz kaynak kârlılığının düzenli olarak enflasyonun gerisinde kalması da önemli rol oynadı. 2021 ve 2022’de sektörün aktif ve özkaynak karlılığı son on yılın en yüksek seviyesinde gelecek. Ancak enflasyon eğiliminin de hızlanması özkaynak getiri beklentisini artırdığından banka değerlemeleri baskı altında kalıyor. Diğer taraftan enflasyonun gerileme eğiliminin belirginleşmesini beklediğimiz 2022’nin son çeyreğinden itibaren de kârlılık seviyelerinin korunması piyasanın risk iştahını güçlendirecektir.
Rapor için tıklayın.
Kaynak: Ak Yatırım