Banka Sektöründe Görünüm
Banka hisselerinde hedef fiyat güncellemesi
Değerlemelere İlişkin:
‐ Bankalar için 12 aylık fiyat hedeflerimizi değerleme döneminin bir çeyrek ilerletilmesi ve iskonto varsayımımızı 100 baz puan indirerek (varsayılan risksiz getiri oranının %17’den %16’ya indirilmesi sonucu) ortalama %11 oranında artırıyoruz.
‐ Hedef fiyat değişiklikleri paralelinde Halkbank ve TSKB’nin değerlemelerini ‘Endeksin Üzerinde Getiri’ye yükseltirken, yukarı yönlü potansiyelin kısmen önceden alınmış olması nedeniyle Vakıfbank için görüşümüzü ‘Nötr’ olarak aşağı yönlü güncelliyoruz. Diğer banka değerlemelerimiz aynı kalıyor. Araştırma Portföy Önerilerinde Garanti Bankası %29 ve İş Bankası C %20 getiri potansiyeli ile yer almaya devam ediyor.
‐ Eylül ayı başında açıklanan ikinci çeyrek büyüme ve Ağustos ayı enflasyon verileri küresel piyasalarda risk iştahının yeniden dengelenmesiyle BIST’te yeni bir yukarı hareket sağladı. Orta vadeli enflasyon beklentileri ve TCMB’nin faiz indirim süreçlerinin küresel risklerde öngörülemeyen bir risk oluşmaması durumunda bu hareketin devam olasılığını yüksek görüyoruz.
Sektör Görünümü:
‐ Bankaların Temmuz ayı net kârı aylık bazda %34 gerileyerek 3,3 milyar TL’de kaldı. Bankalar ilk altı ayda da ortalama 4,1 milyar TL aylık kâr elde etmişti. Sektör kârı önceki ay kamu bankalarının bir defaya mahsus ya da dönemsel gelirleri nedeniyle yüksek çıkmıştı. Düşen mevduat ve kısa vadeli fonlama maliyetleri nedeniyle 30 Eylül’de açıklanacak 8. ay kârlarının yeniden güçlenmesini bekliyoruz.
‐ Temmuz’da kamu bankalarının toplam net kârı 2,0 milyar TL’den 32 milyon TL’ye gerilerken 0,8 milyar TL’lik ilk yarı aylık ortalamasının da çok altında kaldı. Yerli ve yabancı mevduat bankalarında ise Temmuz ayı net kârı 1,23 milyar TL düzeyinde yani önceki aya yakın geldi. Bu bankaların ilk altı ayda aylık ortalama net kârı ise 1,4 milyar TL’ydi.
‐ Temmuz’da esas faaliyetlerde kamu bankalarının düşen swap maliyetleri ile net faiz gelirlerinde bir miktar artış ve karşılık giderlerinde de azalma görüldü. Buna karşılık bu grupta faaliyet giderleri önceki aya göre arttı. Özel mevduat bankalarında ise karşılık giderleri Temmuz’da Haziran ayına göre arttı; buna karşılık güçlenen net faiz gelirleri ve artan komisyonlar bu artışı karşıladı. Ağustos’ta esas faaliyette düzelmenin tüm bankalarda devam etmesini bekliyoruz.