Bankacılık Sektörü 2024 3. Çeyrek Kâr Tahminleri / Ziraat Yatırım

3Ç2024 Bankacılık Sektörü Kar Tahminleri

Bankacılık Sektörü

Tahminlerimizde Etkili Olan Faktörler

BDDK’nın açıklamış olduğu aylık verilere göre Bankacılık sektörü karı 2024 yılının üçüncü çeyreğinin Temmuz – Ağustos döneminde, bir önceki çeyreğin Nisan – Mayıs dönemine göre %6,6 azalmıştır. Öte yandan, net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemindeki Temmuz – Ağustos dönemine göre %31,6 oranında azalmış ve 68,7 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

Merkez Bankası, hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri ile birlikte fiyat baskısında devam eden yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiş ve üçüncü çeyrekte de politika faizini %50 olarak korumuştur. Diğer yandan, kredi ve mevduat faizlerinde önceki çeyreğe göre kısmi gevşeme gözlenirken, TL kredi mevduat makasında bazı toparlanmalar gözlenmiştir. Enflasyondaki görüntü ile birlikte üçüncü çeyrekte TÜFE endeksli tahvillerin getirisinde kullanılan enflasyon tahminlerinde yukarı yönlü revizyonların yapılması da destekleyici olurken, swap maliyetlerinde belirgin düşüşler yaşanmıştır. Net ücret ve komisyon gelirleri de özellikle ödeme sistemlerinin desteğiyle karı desteklemiştir. Buna karşın, artan repo fonlaması, maaş artışlarıyla yükselen faaliyet giderleri ve beklendiği gibi karşılıklarda belirgin artışlar karlılığa baskı yaparken, iştirak gelirlerinde önemli bir katkı gözlenmemiştir.

Sektörde 2024 yılının üçüncü çeyreğinde (28 Haziran 2024 – 27 Eylül 2024 haftalık BDDK verileri) bir önceki çeyreğe göre, TL cinsi kredilerde %5,7 oranında artış yaşanmıştır. YP kredilerde ise Dolar bazında yaklaşık %8,4 oranında büyüme gözlenmiştir. Kurdaki artışın da etkisiyle toplam kredilerde %8,1 oranında artış görülmüştür. Kamu mevduat bankalarında TL kredilerde orta tek haneli büyüme gerçekleşirken, YP kredi büyümesi yüksek tek haneli seviyeyi göstermiştir. Öte yandan, Bankacılık sektöründe YP mevduatlarında Dolar bazında orta tek haneli, TL mevduatlarda yüksek tek haneli artış yaşanmıştır.

Bankalar bu çeyrekte TÜFE endeksli tahvil getirilerinde kullandığı enflasyon tahminini yükseltirken, Akbank tahminini %45’ten %48’e yükseltmiştir. Garanti Bankası %40’dan %45’e, Yapı Kredi Bankası %45’ten %47’ye, Vakıfbank ise %40,7’den %43,45’e çıkarmıştır. Diğer yandan Halkbank, TÜFE endeksli tahvillerin değerlenmesinde kullanılan enflasyonu %55 (Önceki: %60) olarak almıştır. İş Bankası, farklı olarak, beklenti anketini baz almaktadır. Yüksek fonlama maliyeti ile birlikte net faiz gelirlerinde genel olarak düşüşler gözlenirken, en fazla daralmanın yaşandığı Bankalar sırasıyla İş Bankası ve Halkbank olarak tahmin edilmiştir. Diğer yandan, Vakıfbank’ta net faiz gelirlerinde artış öngörülmüştür.

Düşük onlu oranlarda büyüme beklediğimiz ücret ve komisyon gelirlerinde, artan krediler ile ödeme sistemlerindeki görüntünün destekleyici olması tahmin edilmiştir.

Diğer faaliyet gelirlerinde, Akbank ve İş Bankası’nda beklenen serbest karşılık iptallerine rağmen sektörde bu kalemden önemli destekleyici bir gelir yaratılamamıştır. İştirak gelirleri de önceki çeyreğe göre katkısı zayıf kalmıştır.

Azalan swap kullanımı ve maliyetine bağlı olarak swap maliyetlerinde belirgin düşüşler gözlenmiştir. Bu da ticari kar/zarar kalemini desteklemiştir.

Üçüncü çeyrekte beklentilere paralel takipteki kredilerde artış yaşanırken, karşılıklarda da görece yüksek oranda artışlar yaşanmıştır.

Operasyonel giderlerde genel olarak maaş artışlarıyla düşük – orta onlu seviyelerde yükselişler beklenirken; söz konusu giderlerdeki artışlar kamu tarafında sınırlı olarak gerçekleştiği öngörülmüştür.

Bu çeyrekte genel olarak vergi karşılığında yüksek oranlar gözlenirken, İş Bankası ve Yapı Kredi Bankası’dan vergi geliri öngörülmüştür.

Takibimizdeki bankalardan, çeyreksel bazda Vakıfbank ve mevduat toplamayan TSKB’den kar artışı öngörülmüştür. Öte yandan, en yüksek kar azalışının İş Bankası’ndan gelmesi beklenmektedir. Nominal anlamda en yüksek karı Garanti Bankası’nın açıklamasını tahmin edilmektedir.

Tüm bu gelişmelere bağlı olarak, 2024 yılının 3. çeyreğinde takibimizdeki bankaların toplam karlarının bir önceki çeyreğe göre %24,7 oranında azalarak 51,8milyar TL’ye gerilemesini öngörüyoruz. Söz konusu kar rakamı, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %50 oranında düşüşe işaret etmektedir.

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Ziraat Yatırım