Bankacılık Sektörü 2024 3. Çeyrek Kâr Tahminleri / Ak Yatırım

3Ç24 Bankacılık Sektörü Kar Beklentileri

Enflasyon görünümü ve düzenlemelerin etkisi kârları baskılamaya devam etti

Faizin seyri, sınırlı kredi artışı ve likidite yönetimi kârları baskılamaya devam ediyor. Araştırma kapsamımızdaki toplam banka net kârının 3Ç24’te önceki çeyreğe göre %20’nin üzerinde azalmasını ve banka öz kaynak artışının 3Ç24’te %5 düzeyinde, %9 civarındaki dönem enflasyonunun altında kalmasını bekliyoruz. Bununla birlikte Garanti, Vakıfbank ve TSKB’nin net kâr gelişiminin sektör ortalamasına göre daha güçlü olacağını öngörüyoruz. Diğer taraftan, İş Bankası 3Ç24 net kârının, iştirak geliri katkısının da belirgin azalmasıyla en sert gerilemeyi göstermesini; Yapı Kredi Bankası 3Ç24 net kârında da %30’u aşan düşüş yaşanmasını bekliyoruz. Ancak özellikle hazine işlem geliri ve/veya iştirak geliri gibi faktörlere bağlı olarak banka kârlarında bir miktar sürpriz olabilir.

Yüksek faizler ve kısıtlayıcı düzenlemeler kârlılığı olumsuz etkiliyor. Bu tahminler özel bankaların ilk altı ayda ortalama %25 olan öz kaynak getirisinin 3Ç24’te %17’ye gerileyeceğini gösteriyor. Banka kârlarında azalma öncelikle (i) ek sıkılaşma kapsamında kredi miktar sınırlamaları ve zorunlu karşılıkların olumsuz marj etkisinden (TCMB’nin bankalarla swapı sonlandırmasının ardından repo ve interbank fonlamasındaki artışı dikkate alarak); (ii) özellikle Temmuz’daki intikallerle hızlanan sorunlu kredi girişleri ve yavaşlayan karşılık iptalleri sonrası artacak kredi risk maliyetinden, (iii) maaş ayarlamaları nedeniyle genelde dönem enflasyonunun üzerinde artacak faaliyet giderlerinden ve (iv) İş Bankası’nda iştirak gelirinin düşüşünden kaynaklanacak. Buna karşılık net komisyon gelirinin genelde%10-15 bandında çeyreksel artışı banka sonuçlarına destek verdi.

Kamu bankaları marjda daha hızlı toparlanabilir. Kamu bankaları önceki çeyreğe kıyasla TL kredilerde belirgin daha hızlı büyümeler sağlayabildiler ve modelimize göre ortalamanın üzerinde net faiz marjı artışı sağladılar. Sektör genelinde kur farkı/alım satım kazançları (swap maliyeti hariç) ise önceki çeyrek düzeyinde kaldı. Komisyon geliri artışında önceki çeyrek öne çıkan Yapı Kredi Bankası’nın bu çeyrekte rakiplerin gerisinde kalmasını bekliyoruz. Ayrıca İş Bankası’nın 3,0 milyar TL karşılığı iptal ederek serbest karşılıklarını sıfırlamasını ve Vakıfbank’ın 8,8 milyar TL serbest karşılık tutarına dokunmamasını öngörüyoruz. Son olarak net karşılık giderinin (tahsilat ve kur etkisi için düzeltilmiş tutar) sektör genelinde önceki çeyreğin üç katına ulaşmasını; nominal artışın Halkbank veYapı Kredi de rakiplere göre bir miktar daha belirgin olmasını, buna karşılık Garanti’deki artışın daha sınırlı kalmasını bekliyoruz.

Marjlardaki toparlanma beklentileri erteleniyor: TL fonlama maliyeti 3Ç24’te genelde yatay seyretti. Buna karşılık TL kredi faizleri dönem başı ile sonu arasında 400 baz puana yakın geriledi. Diğer taraftan TL kredi artışı özel bankalarda önceki çeyreğe yakın gelirken, kamu bankalarında belirgin hızlandı. Bankaların ZK kapsamında TCMB’de tuttukları ortalama likidite de 3Ç24’te önceki çeyreğe göre 0,6 trilyon TL’ye yakın artışla 4,2 trilyon TL’yi (banka aktiflerinin yaklaşık %15’i) geçti. Eylül başından itibaren ek zorunlu karşılık ihtiyacını ve faiz indirim beklentilerinin ertelendiğini dikkate alırsak marjlarda 4Ç24’te de ancak sınırlı toparlanma olacağını ve marjda belirgin toparlanmanın en erken 2Ç25’e başlayacağını söyleyebiliriz.

Faaliyet gideri artışı bu çeyrekte komisyon gelirleri artışını geçecek. BKM verilerine göre kredi kartı işlem hacimlerinin 3Ç24’te turizmin de etkisiyle önceki çeyreğe göre %18 düzeyinde (dönem enflasyonunun iki katı) artması komisyon gelirlerinde (Yapı Kredi hariç) %10-15 aralığında artışa imkân sağladı. Faaliyet giderleri tarafında da yıl ortası maaş düzeltmeleri nedeniyle %15-20 aralığında bir artış öngörüyoruz. Önceki iki çeyreğin aksine 3Ç24’te faaliyet giderlerinin komisyon gelirlerinin üzerinde büyümesini bekliyoruz. Faaliyet gideri artışının İş Bankası’nda ortalamadan belirgin yüksek, kamu bankaları (tasarruf tedbirleri kaynaklı) ve Albaraka’da ise düşük/orta tek haneli seviyelerde olmasını bekliyoruz.

Sorunlu kredi artışı ilk altı ayda 25 milyar TL, üçüncü çeyrekte 45 milyar TL düzeyinde oldu. Karşılık ayırma oranında bir miktar düşüş nedeniyle brüt kredi karşılık gideri 3Ç24’te aynı oranda artmayabilir. Ancak bankalar yılın ilk altı ayında olumlu risk güncellemesi ilebirinci ve ikinci grup kredi karşılıklarını genel olarak azaltıp iptal ettikleri karşılıkları gelir yazmışlardı. Bu eğilimin 3Ç24’te olmayacağını tahmin ediyoruz. Böylece özel banka tarafında ilk altı ayda 50 baz puan düzeyinde olan toplam kredi risk maliyetinin 3Ç24’te 150 baz puan düzeyinde geleceğini tahmin ediyoruz.

Bankalarda 3Ç24 bilanço dönemi 24 Ekim’de Akbank ile başlayacak: Bunu takiben Garanti 30 Ekim’de; Yapı Kredi ve TSKB 31 Ekim’de sonuç açıklayacak. Banka yönetimlerinin öngörüleri ve BDDK’nın toplu verileri kârlarda sürpriz ihtimalinin sınırlı kalacağını gösteriyor. Ancak özellikle Hazine işlemlerine ve iştirak gelirlerine bağlı sürpriz olasılığı olabilir.

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Ak Yatırım

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!