4Ç23 Bankacılık Sektörü Kar Beklentileri
TÜFE tahvil gelirlerindeki düşüş ve marj baskısı 4Ç23 kârını azalttı
Bankalarda 4Ç23 kârlarının önceki çeyreğe göre %15 düzeyinde azalmasını bekliyoruz. Bu gerileme en çok TÜFE tahvil gelirinde düşüş ve alım/satım gelirlerinde azalmadan kaynaklanıyor. Diğer taraftan komisyon gelirlerinde güçlü seyir ve düşen etkin vergi oranı kârları destekleyecek. Ancak, net kârın Vakıfbank Garanti Bankası, Albaraka Türk ve TSKB’de düşük-orta tek haneli oranlarda artmasını bekliyoruz. Ayrıca bu gruptan Vakıfbank’ın 4,3 milyar TL ve Albaraka’nın 1,5 milyar TL serbest karşılık ayırmasını öngörüyoruz. Kârlarda olumlu ayrışma Vakıfbank ve Garanti Bankasında TÜFE tahvil gelirinden, Albaraka Türk’de gayrimenkul yatırımlarının değerlemesinden, TSKB’de sektörden olumlu ayrışan esas faiz marjından kaynaklanıyor.
Marj baskısı 4Ç23’te devam etti: Aylık bankacılık verilerine göre mevduat bankalarının çekirdek net faiz marjı 3Ç23’ün sonlarında ticari kredi faizlerinde normalleşmeyle hafif toparlansa da, mevduat maliyetinin artışı, vadesiz mevduat payının düşmesi ve özellikle TL cinsinden zorunlu karşılık yükünün 4Ç23’te daha da artmasıyla yeniden zayıflama eğilimine girdi. Bankalarda swap fonlama kullanımı 4Ç23’te 3Ç23’e kıyasla artarken, repo fonlama bir miktar azaldı. Gerek swap ile fonlanan tutarın gerekse de swap maliyetinin artması ile swap giderlerinin önceki çeyreğin 3-4 katına kadar ulaşmasını bekliyoruz. Özetle araştırma kapsamımızdaki bankalarda çekirdek net faiz marjının 4Ç23’te 150-200 baz puan düştüğünü tahmin ediyoruz.
Alım satım ve kur gelirleri düştü. 4Ç23’te tahvil faizleri belirgin artış eğiliminde oldu. Kur tarafı ise önceki çeyreğe göre daha öngörülebilir bir patikada seyretti. Özellikle bankaların döviz alım/satım kaynaklı hazine gelirlerinin belirgin azaldığını tahmin ediyoruz.
TÜFE tahvil geliri hesaplama yöntemleri ayrışıyor. Muhasebe yöntem farkları ve önceki dönemlerde esas alınan TÜFE oranları çeyreksel bazda TÜFE tahvil geliri eğiliminin bankalar arasında ayrışmasına yol açıyor. TÜFE oranı kaynaklı güncelleme farklarını son çeyrekte yansıtan Garanti Bankası’nın 4Ç23’te %40 oranında tahvil gelir artışı sağlamasını bekleriz. TÜFE oranını enflasyon beklentisini dahil ederek belirleyen İş Bankasında da hafif gelir artışı bekliyoruz. Diğer taraftan yüklü TÜFE tahvil portföyüne sahip olan Yapı Kredi Bankası’nda (güncelleme farkı büyük oranda 2023/9’da yazıldığından) TÜFE tahvil gelirinde %30 civarı düşüş öngörüyoruz. Önceki dönemde nispeten daha düşük enflasyon varsayımı kullandığından, Vakıfbank’ın TÜFE tahvil gelirinde de %20’yi geçen artış görmeyi bekleriz.
Komisyon gelirleri kredi kartları ile büyüdü. Gerek güçlü seyreden kredi kartı alışverişleri, gerekse de artan politika faizi ile işlem ücret/komisyonlarının artması bankaların komisyon gelirlerinin önceki çeyreğe göre ortalama %30’un üzerinde büyümesine imkan sağladı. İş Bankası ve Halkbank’ın büyümelerinin ortalamanın belirgin üzerinde olacağını, Albaraka’da ise gerileme göreceğimizi tahmin ediyoruz.
Sorunlu kredi girişi ve artan karşılık giderleri: Aralık ayının son haftasında 16 milyar TL girişle takibe dönüşen krediler 191 milyar TL’yi aştı. Buna bağlı olarak araştırma kapsamındaki bankaların (Yapı Kredi hariç) karşılık giderlerinde belirgin artışlar bekliyoruz. Karşılık giderlerinin özellikle Garanti ve İş Bankası’nda daha belirgin artmasını, takibe dönüşümün azalması nedeniyle Yapı Kredi düşmesini ve önceki karşılıkların bir kısmının iptal edilip gelir yazılması nedeniyle Halkbank’ta kâra pozitif etki etmesini bekleriz.
Faaliyet giderlerinde %10 artış: Enflasyon eğilimine bağlı olarak faaliyet giderleri artış eğilimini koruyor. Faaliyet giderlerinin 4Ç23’te ortalama %10 artmasını bekliyoruz. Artışın önceki çeyrekte olağandışı gider (prim vs.) yazan İş Bankası ve Halkbank’ta yataya yakın; buna karşılık 2024’e ait bazı giderlerini öne çeken Yapı Kredi’de ortalamadan oldukça yüksek olmasını bekleriz.
Etkin vergi oranları bu çeyrekte düşecek: Sabit kıymet ve peşin ödenmiş giderler üzerinden enflasyon muhasebesi hesaplamaları çerçevesinde bankalarda vergi aktifleri oluştu. Bu çerçevede etkin vergi oranın araştırma kapsamımızdaki bankalar için %5-20 aralığında olmasını; Halkbank’ta mali zarar nedeniyle vergi alacağı oluşmasını bekleriz.
Bankalarda 4Ç23 bilanço dönemi 29 Ocak’ta Garanti ile başlayacak, bunu Akbank (1 Şubat) ve Yapı Kredi (2 Şubat) takip edecek. Banka dışı şirketlerde enflasyon muhasebesine geçiş nedeniyle finansallar 22 Mayıs’a kadar uzayacak geniş bir aralıkta yayınlanacak.
Rapor için tıklayın.
Kaynak: Ak Yatırım