2Ç21 Bankalar kar beklentileri
Çeyreksel bazda %3 kar artışı modelliyoruz
Bankaların 2Ç21 dönemi bilançolarını 28 Temmuz – 19 Ağustos tarihleri arasında açıklamaları bekleniyor. Takip ettiğimiz bankalar için karlılıkta bir önceki çeyreğe göre %3, yıllık bazda ise %5 oranında artış modelliyoruz. Kamu mevduat bankalarında çeyreksel bazda %14 kar daralması, özel mevduat bankalarında ise %4 seviyesinde kar artışı modelliyoruz.
Çeyreğin öne çıkan başlıkları;
1) Özel mevduat bankalarında sektör üstü TRY kredi büyümesi,
2) Sektörün düzeltilmiş net faiz marjında 27 baz puan iyileşme,
3) Swap fonlama maliyetlerinde ve Tüfe endeksli kağıt getirilerinde artış,
4) Ücret ve komisyon gelirlerinde toparlanma (Kamu: +%25, Özel: +%2),
5) Ticari zarar rakamında yüksek artış (1Ç21: 2,5 milyar TL zarar, 2Ç21: 9,6 milyar TL zarar),
6) Özel bankalarda 5,9 milyar TL ticari zarar, kamu bankalarında 3,8 milyar TL ticari zarar,
7) Kredi karşılıklarında önemli ölçüde azalma,
8) Net kredi riski maliyetinde gerileme (Çeyreksel: -14 baz puan),
9) Faaliyet giderlerinde hafif artış (Çeyreksel: %3),
10) Özkaynak yöntemi uygulanan ortaklardan sağlanan karda azalma (Çeyreksel: -%7) şeklinde sıralanabilir.
Takip ettiğimiz bankalar arasında çeyreksel bazda en yüksek kar artışını Yapı Kredi Bankası için, en büyük kar daralmasını ise VakıfBank için modelliyoruz. Kamu bankalarının karlarının yüksek seyreden ticari zarar sebebiyle baskı altında olmasını bekliyoruz. Garanti BBVA ve Yapı Kredi Bankası uzun vadede en beğendiğmiz bankalar olmaya devam etmektedir.
Takip ettiğimiz bankalar arasında, çeyreksel bazda en yüksek kar artışını Yapı Kredi Bankası için modelliyoruz. Yapı Kredi Bankası için 2Ç21 net kar beklentimiz 1,886 milyon TL olup hem çeyreksel hem de yıllık bazda bazda güçlü %30 ve %42 artışa işaret etmektedir. TL kredi büyümesinde devam eden sektör ortalaması üzerinde büyüme (orta tek hane), net faiz marjında (swap maliyetlerine göre düzeltilmiş) 52 baz puan iyileşme, vadesiz mevduat tabanında kuvvetli artışın da etkisiyle kredi-mevduat makasında 10-15 baz puan toparlanma, ücret ve komisyon gelirlerinde normalleşme (Çeyreksel: -%10), yüksek swap fonlama maliyetlerine paralel 1,1 milyar TL seviyesinde yüksek ticari zarar çeyreğin öne çıkan unsurlarıdır. Aktif kalitesi tarafında kümülatif kredi riski maliyetinin (net) çeyreksel bazda önemli ölçüde iyileşerek 70 baz puan seviyesine gerilemesini ve karlılığı pozitif etkilemesini modelliyoruz. Pozitif.
Çeyreksel bazda en büyük kar daralmasını ise VakıfBank için modelliyoruz. VakıfBank için 2Ç21 için kar beklentimiz 628 milyon TL olup çeyreksel bazda %16, yıllık bazda ise %59 azalmaya işaret etmektedir. Net faiz gelirlerinde ve ücret ve komisyon gelirierinde yaşanan toparlanma pozitif faktörler olup karlılığı olumlu etkileyecektir. Ücret ve komisyon gelirlerinde %20 toparlanma, 1,500 milyon TL ticari zarar, TL kredi büyümesinde yavaşlama modelliyoruz. Net faiz marjının (düzeltilmiş) çeyreksel bazda yüksek 18 baz puan daralmasını modelliyoruz. Aktif kalitesi tarafında ise kredi riski maliyetinin (net) 10 baz puan seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Negatif.
Akbank için 2Ç21 kar beklentimiz 1,882 milyon TL olup çeyreksel bazda %7 azalmaya yıllık bazda ise %19 kar artışına işaret etmektedir. TL kredilerde sektör büyümesine paralel çeyreksel %4 büyüme, tüketici kredilerinde devam eden pazar payı artışı, net faiz gelirlerinde kuvvetli toparlanma (Çeyreksel: +%24), ücret ve komisyon gelirlerinde hafif gerileme (Çeyreksel: -%5), 500 milyon TL ticari zarar, faaliyet giderlerinde sınırlı artış ve kredi karşılıklarında azalma çeyreğin önemli detaylarıdır.
Ticari zarar kaleminin, yüksek swap fonlama maliyetlerine paralel, kur riskinden korunma amaçlı YP hedge pozisyonundaki pozitif etkinin de azalmasıyla 500 milyar TL tutarında gerçekleşmesini ve karlılığı olumsuz etkilemesini bekliyoruz. Banka 1Ç20 finansallarında 620 milyon TL ticari kar açıklamıştı.
Net faiz marjının (düzeltilmiş), Tüfe endeksli kağıt gelirlerindeki önemli ölçüde artışa paralel çeyreksel bazda 30 baz puan iyileşmesini öngörüyoruz. Swap fonlama maliyetlerinde, önemli ölçüde artış modelliyoruz. Aktif kalitesi tarafında ise, kümülatif kredi riski maliyetinin (net) yaklaşık 90 baz puan seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Nötr.
Garanti BBVA için 2Ç21 kar beklentimiz 2,623 milyon TL olup çeyreksel bazda %4, yıllık bazda ise güçlü %64 artışa işaret etmektedir. TL kredilerde devam eden sektör üstü büyüme (%6,0), ücret ve komisyon gelirlerinde devam eden toparlanma ve swap fonlama maliyetlerinde artış bekliyoruz. Yüksek swap maliyetlerine paralel 1,1 milyar TL tutarında ticari zarar gerçekleşmesini bekliyoruz. Banka 1Ç21 finansallarında 70 milyon TL ticari kar açıklamıştı.
Net faiz marjının (düzeltilmiş), Tüfe endeksli kağıt gelirlerindeki (Ceyreksel: %21) ve swap maliyetlerindeki artışa paralel çeyreksel bazda sınırlı 10 baz puan daralmasını öngörüyoruz ve marj gelişiminde en kötünün 1Ç21’de gerçekleştiğini düşünüyoruz. TL kredi-mevduat makasında çeyreksel bazda 50 baz puan zayıflama öngörüyoruz. YP tarafın ise hafif iyileşmesini modelliyoruz. Aktif kalitesi tarafında, kümülatif kredi riski maliyetinin (net) 50 baz puan gerileyerek kur etkisi dahil 225 baz puan seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Diğer karşılıkların ise 2Ç21’de 200 milyon TL ek serbest karşılık ayrılabileceği beklentimize paralel olarak 600 milyon TL seviyesinde gerçekleşmesini modelliyoruz. Pozitif.
HalkBank için 2Ç21 kar beklentimiz 67 milyon TL seviyesinde olup çeyreksel bazda %13 artışa, yıllık bazda ise %93 azalmaya işaret etmektedir. Net faiz gelirinde kuvvetli toparlanma çeyreğin ana olumlu vurgusudur. 15 milyon TL temettü geliri, ücret ve komisyon gelirlerinde son derece güçlü toparlanma (Çeyreklik:+% 30), 2,250 milyon TL ticari zarar, faaliyet giderlerinde hafif gerileme, son derece güçlü tahsilatlar ve -TRY350mn kredi karşılıları çeyreğin diğer öne çıkan konularıdır. Hacimler açısından bakıldığında, TL kredilerde %2 seviyesinde sınırlı büyüme, YP kredilerde ise %2 daralma öngörüyoruz. Aktif kalitesi tarafında ise kümülatif kredi riski maliyetinin (net) güçlü tahsilatlara paralel -40 baz puan seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Nötr.
İş Bankası için, 2Ç21 kar beklentimiz 1,802 milyon TL olup çeyreksel bazda %3 azalma yıllık bazda ise %14 kar artışı modelliyoruz. Güçlü TL mevduat büyümesi, TL kredi büyümesinde yavaşlama, ücret ve komisyon gelirlerinde kuvvetli toparlanma, 3,1 milyar TL seviyesinde ticari zarar ve faaliyet giderlerinde çeyreksel %9 artış çeyreğin önemli detayları olarak öne çıkmaktadır. Bankanın net faiz marjının (düzeltilmiş) çeyreksel bazda sınırlı 6 baz puan iyileşmesini, özkaynak yöntemi uygulanan ortaklardan sağlanan karın ise ~1,3 milyar TL seviyesinde gerçekleşmesini öngörüyoruz. Aktif kalitesi tarafında ise kümülatif kredi riski maliyetinin (net) yaklaşık 150 baz puan seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu rakam bütçe beklentisi olan 250 baz puan seviyesinin oldukça altındadır. Banka beklentilerden zayıf marj gelişimine paralel olarak 2021 yılı için 3.6%-3.8% olan net faiz marjı bütçesini revize edebilir. Nötr.
TSKB için 2Ç21 için kar beklentimiz 242 milyon TL olup çeyreksel bazda %7, yıllık bazda ise %44 artışa işaret etmektedir. Marjlarda toparlanma, ücret ve komisyon gelirlerinde danışmanlık ve yatırım bankacılığı gelirlerinin desteği ile kuvvetli toparlanma, 70 milyon TL ticari zarar, kredi zarar karşılıklarında gerileme çeyreğin öne çıkan unsurlarıdır. Aktif kalitesi tarafında kredi riski maliyetinin (net) yaklaşık 90 baz puan seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Nötr.
Rapor için tıklayın.
Kaynak: Şeker Yatırım