Bankacılık Sektörü 2016/3. Çeyrek Şirket Kar Tahminleri / Vakıf Yatırım

Bu hafta bankalar 3Ç16 dönemi solo finansal tablolarını yayınlamaya başlayacak.

Buna göre; 21 Ekim’de Akbank, 24 Ekim’de Garanti Bankası, 02 Kasım’da Yapı Kredi Bankası finansal sonuçlarını açıklamayı planlarken, Halk Bankası ve İş Bankası’nın Kasım ilk haftasında üçüncü çeyrek sonuçlarını açıklaması beklenmektedir. Bankaların 2016 yılı ilk dokuz aylık solo sonuçlarını son açıklama tarihi ise 09 Kasım 2016’dır.

Genel olarak bankaların 3Ç16’da 2Ç16’ya göre daha zayıf kredi büyüme performansı sergilediği görülmektedir. Sektör genelinde mevduat maliyetlerinde gerilemenin sürmesi ile sektörde net faiz marjında (NFM) beklentimize paralel iyileşmelerin devam edebileceğini düşünüyoruz.

Yükselen enflasyon ile birlikte 3Ç16’da enflasyona endeksli menkul kıymet getirilerinin, ikinci çeyreğe göre güçlü gerçekleşeceğini öngörüyoruz. 2Ç’de %2,88 olarak hesapladığımız enflasyon etkisi üçüncü çeyrekte %8,84 seviyesine çıktı. Bu durumdan özellikle geçmişe yönelik enflasyon ile muhasebeleştiren Halk Bankası ve Yapı Kredi Bankası’nın olumlu etkileneceğini bekliyoruz.

Bu doğrultuda izleme listemizde bulunan bankaların 3Ç’de toplam konsolide olmayan net karlarında;

 çeyreksel bazda genel olarak tek seferlik gelirlerin (Visa birleşmesi nedeniyle) olmaması nedeniyle %20,0 düşüş,

 yıllık bazda ise düşük baz etkisi sebebiyle %102,8 artış,

 bankaların net faiz gelirlerinin ise çeyreksel bazda ortalama %6,2 artış, net ücret ve komisyon gelirlerinde %3,8 düşüş öngörüyoruz.

Banka bazında baktığımızda; İş Bankası’nın 3Ç15’te görülen yüksek net ticari zararın bu yılın üçüncü çeyreğinde azalması yanı sıra, daha güçlü net faiz ve net ücret komisyon gelirleri beklentisi ile yıllık bazda net karda %143 gibi güçlü bir artış gerçekleşmesini bekliyoruz. Halk ve İş Bankası’nın bir önceki çeyreğe göre net faiz gelirlerini en çok artıran bankalar olmasını tahmin ediyoruz.

Bankacılık sektörünün 3. çeyrek performansına baktığımızda:

 Kredi Büyümesi: 3Ç16 için sektör genelinde kredi büyümesi için genel görünüm yeniden zayıflarken, kamu bankaları güçlü büyümeyi sürdürdü. BDDK verilerine göre, Eylül sonu itibariyle Haziran sonuna göre, kredilerde %2,8 (tüketici: +%1,4, ticari: +%1,5) büyüme görülürken, tüketici kredileri kırılımında konut kredileri ikinci çeyreğe göre %1,9 ile en çok büyüme gösteren alan oldu. Mevduat bankaları arasında, kamu bankalarının kredi büyümesi %4,7 ile en çok artış gösterirken, özel bankalar %2,5, yabancı bankalar ise %1,6 büyüme gösterdi.

 Mevduat Büyümesi: Mevduatta 3Ç’de 2Ç’ye kıyasla YP’de daralma dikkat çekerken, TL ağırlıklı büyüme ise artarak devam etti. BDDK verilerine göre, Eylül sonu itibariyle Haziran sonuna göre, mevduatta %1,9 büyüme görülürken, TP bazda %6,7 artış, YP bazda %4,4 düşüş kaydedildi. Mevduat bankaları arasında, kamu bankalarının mevduat büyümesi %3,9 ile en çok artış gösterirken, özel bankalar %3,2 büyüme kaydetti.

 Aktif Kalitesi: Sektörün üçüncü çeyrekte Takipteki Krediler Oranı (TKO) (30 Eylül itibariyle) önceki çeyreğe göre 1 bp artış ile %3,37 seviyesine çıktığı görülürken, takipteki krediler karşılık oranı ise 133 bp düşüş ile %76,0 seviyesine yükseldi. Özel mevduat bankalarının TKO’su 3Ç16’da çeyreksel bazda 25 bp, kamu mevduat bankalarının 9 bp, yabancı mevduat bankalarının ise 29 bp yükseliş kaydetti.

Öneri listemizde bulunan bankaların 3Ç16 net kar tahminleri şu şekildedir:

1. Akbank (AKBNK)

 Banka üçüncü çeyrek sonuçlarını 21 Ekim’de açıklayacak. Banka’nın 3Ç16’da bir önceki çeyreğe göre %17,8 düşüş ile 1,09 mlr TL net kar açıklamasını bekliyoruz.

 Banka’nın 3Ç16 kredi büyümesinin, %2,8 olan sektör büyümesinin üzerinde gerçekleştiğini düşünüyoruz. Mevduat tarafında ise bir önceki çeyreğe göre TL ağırlıklı büyüme ile toplamda %8 civarı artış bekliyoruz.

 Akbank’ın 3Ç’de net faiz gelirlerinin bir önceki çeyreğe göre %6 gerilemesinin yanı sıra, net ticari karın 2Ç’den daha güçlü gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.

 Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından bankaya tebliğ edilen 116,2 mn TL’lik idari para cezasının 3Ç’de faaliyet giderlerinde etkisi görülürken, net karı da bir miktar olumsuz etkileyeceğini düşünüyoruz.

2. Garanti Bankası (GARAN)

 Garanti Bankası üçüncü çeyrek sonuçlarını 24 Ekim’de açıklayacak. Banka’nın 3Ç net karının bir önceki çeyreğe göre %17,4 düşüş, bir önceki yılın aynı dönemine göre %139,8 artış ile 1,27 mlr TL’ye ulaşmasını bekliyoruz.

 2Ç’de serbest karşılıkların bir kısmının iptal edilmesi ile ortaya çıkan gelir ve Visa birleşmesi kaynaklanan tek seferlik gelirin 3Ç’de olmaması net kardaki çeyreklik bazda düşüşün nedenlerindendir.

 Banka ayrıca 3Ç’de de 81 mn TL tutarında tahsili gecikmiş alacak satışı gerçekleştirdi. Bu satışı da hesaplamaya dahil ettiğimizde 3Ç’de Banka’nın TKO’nun %3,0 seviyesine yükselmesini bekliyoruz.

3. Halk Bankası (HALKB)

 Banka’nın Kasım ayının ilk haftasında ilk dokuz aylık finansal sonuçlarını açıklamasını bekliyoruz. Halk Bankası’nın 3Ç16 net karının bir önceki çeyreğe göre %21 düşüş, bir önceki yılın aynı dönemine göre %59,8 artış ile 700 mn TL’ye ulaşmasını bekliyoruz.

 Banka’nın 3Ç16’de güçlü kredi büyümesinin ikinci çeyreğe paralel YP ağırlıklı olarak gerçekleşmesini beklemekle beraber, bir önceki çeyreğe göre toplamda %4,0 kredi büyümesi tahmin ediyoruz.

 Yükselen enflasyon nedeniyle 3Ç16’da enflasyona endeksli menkul kıymet getirilerinde ikinci çeyreğe göre güçlü gerçekleşeceğini ve kredi-mevduat farkındaki iyileşme beklentisi ile bu çeyrekte bankanın net faiz marjında 30 bp civarı artış tahmin ediyoruz.

 2Ç’deki kadar güçlü temettü gelirlerinin yanı sıra tek seferlik Visa birleşmesinden kaynaklanan gelirlerin olmaması ve artan karşılık giderleri bir önceki çeyreğe göre net karı olumsuz etkileyecek faktörler olacaktır.

4. İş Bankası (ISCTR)

 Banka’nın 3Ç16 sonuçlarını Kasım ayının ilk haftasında açıklamasını bekliyoruz. Buna göre; bankanın üçüncü çeyrekte 920 mn TL (%30 çeyreksel düşüş ) net kar açıklamasını öngörmekteyiz.

 İş Bankası’nın 3Ç’de kredi-mevduat farkının iyileşmesi nedeniyle net faiz gelirlerinde bir önceki çeyreğe göre %13,4 artış gösterme beklentimize karşın önceki çeyreğe göre Visa birleşmesinden kaynaklanan tek seferlik gelirin ve temettü gelirlerinin olmaması ile net karda çeyreksel bazda %30,2 düşüş öngörüyoruz.

5. Yapı Kredi Bankası (YKBNK)

 Yapı Kredi Bankası üçüncü çeyrek sonuçlarını 02 Kasım’da açıklayacak. Banka’nın üçüncü çeyrek net karının bir önceki çeyreğe göre %11,5 düşüş, bir önceki yılın aynı dönemine göre %136,1 artış ile 750 mn TL olarak gerçekleşmesini bekliyoruz.

 Yükselen enflasyon nedeniyle 3Ç16’da enflasyona endeksli menkul kıymet getirilerinde ikinci çeyreğe göre güçlü gerçekleşme öngörmekle birlikte bu çeyrekte bankanın net faiz gelirlerinde bir önceki çeyreğe göre %8,9 artış tahmin ediyoruz.

 2Ç’deki tek seferlik Visa birleşmesinden kaynaklanan gelirin 3Ç’de olmaması ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından bankaya tebliğ edilen 116,2 mn TL’lik idari para cezası net karda çeyreklik bazda düşüş beklentimizin temel nedenlerindendir.

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan Bankacılık Sektörü 2016 / 9 Aylık Kar Tahminleri Raporu için tıklayın.