2022 Şubat Ayı Bankacılık Sektör Kar Analizi
Artan vergi giderleriyle net karda aylık hafif daralma
Bankacılık sektörü Şubat ayı net karı, vergi gideri etkisiyle aylık %6 daralmayla 18,9mlr TL (yıllık +%287) ve özsermaye karlılık oranı %29 (12 aylık kümülatif: %18) seviyesinde gerçekleşti. Net faiz geliri, menkul kıymet getirilerindeki artışla aylık %8 yükselerek 36,6mlr TL’ye (yıllık +%206) ve net faiz marjı aylık 31bp artışla %5,2’ye ulaştı (TL kredi mevduat makası -36baz puan, döviz makası -3baz puan, TL ve döviz menkul kıymet getirileri +348 puan ve +15baz puan). Diğer taraftan, daralan komisyon gelirleri (6,6mlrTL, aylık -%1, yıllık +%57), daralan temettü gelirleri (732mnTL, aylık -%31, yıllık +%66), 136mnTL’lik ticari zarar ve daralan diğer gelirler (6,9mlrTL, aylık -%23, yıllık +%13) aylık toplam gelirleri (aylık -%4, yıllık +%153) baskılayan unsurlar oldu. Ancak, daralan karşılık giderleri (13,3mlrTL, aylık -%10, yıllık +%3) ve daralan faaliyet giderleri (11,9mlrTL, aylık -%5, yıllık +%58) vergi öncesi karı destekledi. Karşılık giderlerindeki düşüşe paralel olarak toplam risk maliyeti %2,9’dan %2,4’e geriledi. Komisyon gelirleri yıllık %57 artışla 6,6mlrTL’ye yükselirken, faaliyet giderleri yıllık %58 artışla 11,9mlrTL’ye yükseldi.
Karlılıkta iyileşme risk maliyeti ve kurlara bağlı
Aylık verilerin de işaret ettiği üzere, artan enflasyon trendine paralel olarak artan menkul kıymet getirileri karlılığı desteklemeye devam ediyor. Açıklanan döviz korumalı TL mevduat enstrümanına olan talep de sektörün büyüme potansiyelini pozitif etkileyebilir. Varlık kailtesi tarafında ise, risk maliyeti sektör karlılığı için belirleyici faktör olmaya devam ediyor. Son verilerde risk maliyetinde düşüş trendi gözlemlesek de, global gelişmeler, döviz kurlarındaki oynaklık ve BDDK’nın donuk alacak sınıflandırmasında sağladığı kolaylığın kaldırılmasıyla provizyon maliyetlerinde yukarı yönlü risklerin olduğunu düşünüyoruz. Ancak, GARAN ve YKBNK’nin görece yüksek karşılık rezervleriyle sektörde iyi konumda olduklarını düşünüyoruz. Bunların yanında, döviz kurlarındaki volatilite bankaların sermaye rasyoları üzerinde risk oluşturmaya devam ediyor. Sonuç olarak, varlık kalitesindeki belirsizlik ve olası makro volatilitelerle sektöre temkinli yaklaşımımızı sürdürüyoruz.
Sermaye rasyoları yeterli seviyelerde
SYR ve Ana SYR rasyoları aylık 52bp ve 50bp artışla %19 ve %14,2’ye yükseldi. Ancak, döviz kurlarındaki olası volatiliteler sektörün sermaye rasyoları üzerinde baskı oluşturmaktadır.
Rapor için tıklayın.
Kaynak: Yatırım Finansman