Cem Şengezer – 12.01.2019
Bankacılık endeksi için yeni bakış açısı ile daha fazla soruya cevap aranacaksa bakılması gereken dönem 2002-2006 arası olabilir. Aşırı iştahlı piyasa tüm riskleri göze alarak ortalama hareketini geçmişte olmayan noktalara çekmişti. Aylık bazda görülen bu hareket bir beklentinin yönetilmesiyle ilgili neler yapılabileceğini de gösteriyordu.
Buna bağlı olarak temel soru da ilerliyordu: bu şekilde bir çılgın piyasa hareketi gelecek yıllarda devam edebilir miydi ? Bu yüksek ivmenin sindirilmesi için geçmesi gereken süre kaç periyod, yıl olabilirdi?
Emlak kriziyle birlikte görülen 2008 kırılımının yarattığı yıkıcı etki sonucunda piyasa geçmiş kazançlarını dengelemeya başladı. Bir sonraki temel soru da ortaya çıkmaya başladı: bundan sonraki hayat kırılımlarla mı geçecektir ?
Giderek kendini toparlamayı bir sorun haline dönüştürecek piyasa dinamiği beklenebilir mi ? Devamında görülen yükselişi bu şekilde açıklayabiliriz.
2009-2010 düzeltmesi geçmiş kadar “soluksuz” gerçekleşmemiş olsa da risk iştahında artışın belirleyici olmuştu. Yani risk iştahını geçmiş hareketler belirler tezimiz doğrulanmaya devam ediyor.
Haftalık bazda değerlendirsek; 2017-2018 dönemi bir çılgınlığı yaşatmıştı. Ancak 2005-206 döneminde olduğu gibi risk iştahının yüksek olmadığını geometrik şablonları kıyaslayarak belirtebiliriz. 5 yıllık süreçlerde değerlendirirsek risk iştahı giderek azalmaya devam etmektedir. Bu bizi gelecekte nereye götürebilir sorusunun cevabını yine geometrik modelleme ve risk iştahı belirliyor olacaktır. Risk iştahı uzun dönemde düşüş yaşarken, temkinli davranan ama fırsatları kovalayan yatırımcı ne zaman veya hangi işaretlerle harekete geçebilecektir ? Elbette bunu da üretilen raporlar ve haberler belirleyecektir.
Bir bakış olarak belirtirsek: anlamlı ortalamalardan sapmanın göstereceği şiddet belirleyici olacak mıdır? Bu ortalamalardan sapmanın getireceği geometrik biçim, formasyon hangi açılardan önemlidir? Bu da bizi 100.000 endeks halinin sorgulanmasına götürecektir. Geçmiş risk iştahı döneminden uzakta kalmış hisseler bazında hareket belirginleşebilir ve yükseliş getirebilir ama endeks ana bileşenleri için baskılı seyir beklenmelidir.
2018 boyunca yaşanmış haftalık kırılımların birleşik etkisini göz ardı etmeden tepki hareketlerinin hesaplanması mümkün olabilecektir. Genel beklenti penceresinden bakarsak : 2019 dengelenmeyi zor şartlar altında sağlamaya çalışıyor olacaktır.
Sanayi endeksi parlayan yıldız mı ?
Sanayi endeksi için parlak geçmiş sonucu, 2003 – 2008 arası dönemde bir coşku yaşandı. Ardından gelen kırılıma rağmen benzer risk iştahının görülmemiş olması gelecek yıllar için önemli ipuçları vermektedir. Biriken iştahın patlama noktası yaratmasını bekleyebiliriz. Buna sebep olarak yükseliş geometrisindeki istikrarlı formasyonlar gösterilebilir.
Dövizdeki dalgalanma ihracatı teşvik ederken, akıllı planlama ile pazar tercihi de değişmektedir. Buna göre uygulanabilir plan önerisi :
http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html