Bankacılık endeksi hızı düşürdü

Bankacılık Endeksi: Yıllık hız kaybı tepki getirir

Bankacılık endeksinin son 1 ayda 20 puan üstünde kaybettiğini görüyoruz. Gelecek beklentileri satılıyor veya alınıyor ise bir problem olarak görülebilir. Farklı dönemlerin coşku olu endeksi için, yazılarda bahsettiğimiz faiz döngüsü aleyhine işleyebilir mi? Bu yıl %11 arttığını hatırlarsak %20 düşüş hikayenin günlük olaylarla açıklanamayacağını göstermektedir. Son 5 yıla bakarsak, gerçekten çok hızlı yükseldiğini diğer endekslerle kıyaslayarak görebiliyoruz. Artık bu hızın normalleştirilmesi beklenebilir ama sayısal verilerle bunu desteklemek gerekir.

Son 5 yıl getiri: %1016

Bu değerin önemini kurumsal yatırımcı açısından görmek gerekir: 10 misli kazanmış yatırımcı elbette farklı alanlara yatırımı düşünebilir. Halka açık piyasa değeri 11 milyar $ üzerinde: getiri hızının negatife dönmesi halinde çözülecek sermayenin farklı sektörleri hareketlendirmesi beklenebilir. Her zaman, geldiği yere dönmesini bekleyemeyiz.

Geçmişe bakarak gelinen noktayı daha iyi görebiliriz: 2022 eylül dönemine bakarak basit bir kıyaslama değişimi ortaya koyacaktır. Eylül 2022 ilk yarısında, 9 eylül kapanışta aylık getiri 88 puan artmıştı (% 88). Beş yıllık getiri %161 iken halka açık piyasa değeri 8 milyar $ üzerinde idi.

Üç yıl bile dolmadan görünen tablo net: 5 yıllık getiri çok hızlı artmıştır. Üç basamaklı getirilerden 4 basamaklıya geçilmiştir (tl bazlı getiri). Doların tl karşısındaki getirisinin bu dönemde düşmeye başlaması da kazancı ek olarak katlamıştır. Dolar bazlı getiri büyüklüğü de elbette diğer kurumsal yatırımcıların beklentisini, tercihini etkiler.

Sonuçta, kurumsal yatırımcı kurallar çerçevesinde hareket eder ve bunu farklı sektörlere de uygulayabilir.

Simetri korunur: (getiri hızı) / (gösterge hareketleri) = sabit

Getiriye bakmak anlamlı olsa da, değişimin hızı daha değerli bulgular verebilir.  Yine 2022 sonbaharına dönersek bunu görebiliyoruz: getiri hızı arttığı için aylık yükseliş neredeyse 3 basamaklı olmuştu. Ancak bunu sağlayan gösterge hareketleri olmuştur. Hareketlerdeki yığılmanın yönü ile uyumlu getiri hızı görülmesi gerekir.

Eğer ki nadir görülen vakalardan birine rastlarsanız bunu göstergelerdeki harekete bağlamak gereklidir: 1 aylık getirinin % 100 üzerine çıktığı dönemler buna örnektir. Bu sonucun oluşumu için gerekli hareketler farklı piyasalarda tekrarlanırsa yine aynı sonuca varılır.

Hatta, tekrarlanan bu şablonun ima ettiği getiri ve hızından da bahsedebiliriz: şablon sabit gelişiyorsa getiri hızı sabittir, Trend değişmez. Diğer durumlarda getiri hızı değişeceği için, trend değişir.

Son 5 yıl: ortalamaların mücadelesi kaybedilen ivme

Parlak getirilerin tekrarlanması her yatırımcı isteğidir: büyük pencerede son 5 yıla bakarak karar alacağı geleceği daha iyi değerlendirebilir. Eğer ki 2-3 hafta sonrasına bakacaksa ufak ortalamalardaki gelişimlere, 2-3 çeyrek sonrasına bakacaksa daha büyük ölçekli ortalamalara bakabilir.

Getiri arayışında olacaksak gelinen noktaya bakmak gerekir: geçmiş üzerine yeni getiri binebilir mi? Piyasa hareketlerinde süreklilik olacağına göre yorulmayı ima eden ortalamalar oluştuğunu da görmek gerekir.

Günlük tempo hızına bakarsak 12.500 üstüne gitmesi normalleşme gereğidir: bu seviyeden aşırı negatif sapma biriktikçe tepki hazırlığı kuvvetlenir.  Şubat düşüşüyle birlikte 10.900 altına biriken tempo kayıpları yükselişi desteklemektedir.

Kurumsal hedeflere uygun tanımlı haber mektupları için temasa geçebilirsiniz.
Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!