Para kazanma sanatının aslında ekonomi – işletme veya benzeri idare işleri bilmekle ilgili olmadığını halen anlayamadık. Halbuki bunun bir matematiği var ve arayışınız o yönde değilse kaybetme ihtimaliniz çok yüksektir.
Yüksek veya düşük kaybetme ihtimali tamamen saf matematik problemidir. Gerçekleşme öncesi belirlenmiş midir ? Belirlendiğini iddia ederek, tüm yazılarımızın dayanak noktamızı vurguluyoruz. Haberlere göre değil matematik modele göre hareket ediyoruz.
Bankalar geleceği yıllar önce kaybetti
Çok ciddi primlerin görüldüğü 2017-2018 sürekli yükselişi sonucunda büyük tabloda önemli kazançlar elde edilmiş oldu. Ya da şöyle ifade edelim : 2013 – 2018 5 yıllık döneminde bu şekilde şiddetli prim performansı görülmemişti. Buna karşılık, tempo geometrisi bu kazanç dağılımının sonuna gelindiğini işaret etmekteydi. Kabaca, her 5 yılda 1 görülebilecek bu durumun tekrar etmesi için normalleşmesi gereken hareketler oluşmalıydı. Bir başka deyişle ortalama kazanç civarına dönüş yaşanmalıydı. Detayları eğitimde veriyoruz.
Kaybedilen gelecek sonrasına hazırlık
Ortalama kazançların 5 yıllık dağılımda tekrar yükseliş gösterebilmesi önemlidir. Piyasaya güvenen uzun vadeli portföyleri harekete geçirir. Elbette uzun vadeli portföylerin saçma, matematik zekadan uzak davranışları da vardır. Zaten o da olmasa piyasa canlılığı kalmazdı, tek yönlü hareketlerle dinamizm yakalanmaz.
Normalleşme gerekiyor
Haftalardır görülen yükselişin sindirilmesi gerekiyor. Bu sürecin yara verici olduğu düşünülse de gereklidir. Bir sonraki yükseliş hareketinin güçlenmesi için ön hazırlıklar demektir. Sayısal ifade edersek: pozitif primlerle geçen haftalar sonrası normalleşecek dağılımla negatif primli haftalara ihtiyaç vardır.
Son 1 yıldaki tempo geometrisine bakınca önemli yükselişlerin 2020 sonrasında görülmesi de zorlayıcı döneme girildiğinin işaretidir: geçmişin günümüze etkisi son derece önemlidir.
Şubat – mart 2019 sonrası görülen negatif tempoyu karşılayacak hamlelerin bugünden görülmesi o sebeptendir. Amaç göstergeleri kuvvetlendirerek geleceğin prim dağılımını pozitife çevirebilmektir. İyi günler yine gelecektir
Finansal varlıkar üzerine işlem yaparken klasik çözümlerden daha iyisi vardır, fırsatı keşfedici grafik bakış için etkili vaka eğitimleri: https://www.paraborsa.net/iletisim/
Yavaşlama döneminde, sürdürülebilir büyüme ölçekli kalmayı düşünen firmalar için nakit üreterek büyüme odaklı ticari yatırım ve pazar keşfi vaka çalışması: http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html