Banka hisselerinde dalgalanma döngüsü

XLBNK: Likit banka hisselerindeki dalgalanma döngüsü

Likit banka hisseleri tek parça halinde bakınca belli bir yönde düşüş ve yükseliş halinde devam ediyor görülüyor. Bu yönelimlerin getirdiği tempo değişikliği de tam anlamıyla güçlü trend işaretleri olarak görülebilir. Bu devamlılık endeks bazında görülürken, bileşeni olan hisseler de farklı yönlerde hareket ederek pozisyon almayı sağlayacaktır.

Tempoda dönemsel parçalar: tam döngü hareketi

Kendi içinde döngü oluşumunu veriler üzerinden okuyabiliyoruz: son 1 yılda % 73 kazandıran endeks, son 6 ayda %56 kazandırdı. Bir kıyaslama yaparsak: yıllık kazancı sağlayan tempolu hareket son 6 ayda gerçekleşti. Tempolu hareketteki vurgu geçmişe göre artmış olan hızadır. Bir yıl önce yatırım yapmışların memnuniyetinin çok üstünde, son 6 ayda yatırım yapmışların memnuniyeti vardır. Bu planlamayı sağlayan da elbette son 3 yıl, son 5 yıl, son 10 yıl şeklinde götürebileceğimiz hikaye büyüklüğü ve içeriğidir.

Enflasyona karşı savaşan endeks

Son 5 yıla bakınca % 991 getiri veya yaklaşık 10 misli görülen performans da, düşük enflasyon döneminden bugüne gelişle kıyaslandığında reel getirisi artıdır. Bu savaşta son 1 yıllık hareketin artan temposu da, 5 yıla göre yüksektir. İç içe hikayeler birbirini tamamlayacak süreklilik ilişkisi kurmaktadır.

Son 3 ay sessiz görünse de içeride dalgalanma var

Endeks hızlı hareketi sonrası, son 3 ayda, ağırlıklı hisselerinin hareketiyle ağır kalmış veya düşük tempoya geçmiş olsa da, hisse bazlı endeks üstü belirgin getiriler oluşmuştur. Bu şekilde devam edeceğini dalgalı yapıdan dolayı düşünebiliriz. Ağır bileşen Garanti Bankası, hafif bileşen TSKB; son 3 ayda dikkat çeken getirilerde kaldılar. Bu iki hisse arasındaki ilişki temel analize bağlı yapısal değil, piyasa hareketine bağlı kantitatif (miktarsal) benzerlikten gelmektedir.

TLREF: sebepleri muhtelif olabilirse de sonuçta yükseliş beklentisini koruyoruz

– son 1 yıla bakarak yapısal değişimin ilerleyiş yönü hakkında fikir edinebiliriz

– bu fikir piyasadaki genel değerlendirmeye ters olabilir çünkü yaklaşım kantitatiftir

– kantitatif veya miktarsal bakış, farklı parçaların birleştirilip modellenmesi (değerlendirme) üzerinedir

– buna göre: zaman ilerledikçe ilk 6 hareketlerinin gerisinde kalan son 6 ay hareketi oluşmaktadır

– geri kalma veya göreceli negatif getiri hali normalleşme gerektir

– bu vakadaki normalleşme pozitif getirinin tempo kazanması şeklindedir.

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!