Bankacılık Endeksi 1200 altına indikçe “aşırı ucuz”a mı gidiyor?
Bankacılık endeksi üzerine olumlu görüşlerimiz devam ediyor. Endeksin mutlak değeri, kantitatif model tasarlarken çoğu önemi yüksek parametre arasında değildir. Esas olan algıdır, göreceli değerdir ve bunun dönemsel şiddeti yükselir veya düşer. Döngüleri belirleyen algıdır. Yanisi döngüyü modelleyen algıyı da modellemiş oluyor.
En basit haliyle: belirlenecek kaldıraç noktalarına göre gelişmelere bakarak geleceğin algısını tahmin edebiliriz. Dünün pahalı algısındaki seviye gelecek için ucuz görülebilir. Tamamen model bazlı bakışla ilgilidir.
Paradoks ifade bolca kullanılır, örneğin: bugün için ucuz gördüğümüz bankacılık endeksinin bu şekilde, model gereği, algılanmasının sebebinin ocak 2021 zirveler haftası olduğunu düşünmeli miyiz? Fazlasıyla önemli etkisi olan bu zirve döneminin gelecek 6 ayı belirleme etkisi “son derece yüksek kalacaktır.
Ocak 2021 zirvesine giden yolda kasım ve aralık 2020 günleri de önemli ralliciklere sahne olmuştu. Art arda gelen 3 ayın kesintisiz gücünü de düşünecek olursak: gerisini model bakış tamamlamaktadır. Hatta eksikleri tamamlamamıza yardımcı olmaktadır.
Ufacık bir eğitim parçası daha vermiş olduk: seri hareketler önemlidir. Herhangi varlık sınıfı için geçmiş ve geleceğin algı döngüsünü belirler.
Mademki 2021 ocak zirveleri önemli idi, o tarihe giderek geçmişle bağlantısına bakıp neden düşüş, hatta çağlayan hareketi oluşturduğunu açarak geleceğe yönelik ders çıkaralım.
2021 ilk dersi: neden şiddetlenen düşüş haftalarıyla başladık?
Bunu tam olarak açıklayabilmek için “o tarihten geriye doğru” bakmak gereklidir ve hatta yeterlidir: eğriler, çizgiler oluşturarak “tekil” olmayan yorumlara gerek yoktur. Zaten bu tür yorumlar da oldukça riskli sonuçlar doğurmaktadır. Öyle olmasaydı küçük yatırımcı ortalaması mutsuz ve çekingen olmaya devam etmezdi.
————– >Ocak 2021 için neden “pahalı” algısı yüksekti?
O tarihlerde bankacılık endeksi 1.550 üzerine kendini hızla atmış ve 1650 seviyelerinde tartışmalar “daha iyisi” olabilir yönlü idi. Algı ağır şekilde bu yönde gelişmişken model gereği tespit ettiğimiz pivot seviye 1.508 seviyesinde idi.
Arkadan sorular gelebilir: bu seviyenin pivottan bu kadar sapmış iken pahalı algılanmasını sağlayan nedir?
Cevap nettir: algoritmalarla belirlenen sinyal güçleridir. O dönem pivot seviyeden aşırı sapma söz konusu iken algoritmik sinyaller “kendi iç dünyalarındaki pivot seviyeden, bu aşırılığı karşılayabilecek kadar sapmış değil idi.
Bu iki temel sonuç birleşince düzeltme kaçınılmaz olmuştur. Algıdan ibaret modelle “pahalı / ucuz” tanımı dönemsel olarak değişir: incelenen zaman dilimine, ölçeğine göre değişmektedir. Bu bakış genel piyasa analiz yaklaşımına uymuyor görünse de defalarca test edilmesiyle doğrulanmıştır.