Bakır, dünyanın en büyük tüketicisi Çin’de altyapı harcamalarının artırılmasının bakıra talebi güçlendireceği beklentisi ile çıkışını ikinci güne taşıdı.
Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası’nda (LME), yüzde 1 yükselerek ton başına 7,800 dolara kadar çıktıktan sonra, Tokyo saati ile 12:21’de 7,792 dolara geldi. Metal bu ay yüzde 5 ile Mayıs ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirmeye ve yıllık kazancını yüzde 2.5’e daraltmaya hazırlanıyor.
Beijing Antaike Information Development Co. genel müdür yardımcısı Wang Zhongkui, dün yaptığı açıklamada, rafine ve hurda metal dahil toplam Çin talebinin 2011- 2015 döneminde her yıl ortalama yüzde 6 artabileceğini kaydetti. Gümrük verilerine göre, Çin’in bakır ithalatı yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artarak 2.68 milyon tona çıktı.
Sydney’de Mine Life Pty kıdemli kaynak analisti Gavin Wendt, “Piyasa bekleyişlerinden kaynaklanan kısa vadeli dalgalanmalar dışında, bakır tüketimi, Çin, Brezilya ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerde, güçlü bir şekilde artmayı sürdürmeye hazırlanıyor” dedi ve “Çin talebi, otoritelerin ekonomiye yeni altyapı tedbirleri ile istikrar kazandırmaya çalışmaları ile birlikte, önümüzdeki aylarda muhtemelen artacak” şeklinde görüş bildirdi.
Çin yarın Ekim ayı imalat sanayi verisinin son halini açıklayacak ve ardından, 9 Kasım’da sanayi üretimi ve tüketici fiyatları açıklanacak. Komunist Parti’nin, gündeminde 10 yılda bir yapılan liderlik değişimin de olduğu kongresi 8 Kasım’da başlayacak.
Aralık vadeli bakır kontratı yüzde 0.8 yükselerek, New York Comex piyasasında pound başına 3.534 dolara çıktı. Şubat vadeli bakır kontratı, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda yüzde 0.7 yükselişle 56,860 yuana (9,109 dolar) ulaştı.
LME’de, aluminyum, çinko, nikel ve kurşun da değer kazandı.
Bloomberg HT