Bakır, Fed’in varlık alımlarını azaltmaya önümüzdeki haftalarda başlayabileceği beklentisi ve iyileşen ABD verilerimin metal için talep görünümünü olumsuz etkilemesi sonucu, son dört günde ilk kez değer kaybetti.
Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası’nda (LME), yüzde 0.6 düşerek ton başına 7,051.25 dolara kadar düşmesinin ardından, Tokyo saati ile 16:192da 7,061.50 dolara geldi. Metal erken saatlerde 7,133.75 dolara kadar düşerek 12 Kasım’dan bu yana en düşük seviyesini gördü.
ABD’de 22 Kasım’da açıklanan veriye göre, açılan işletme sayısı Eylül ayında son beş yılın zirvesine çıktı. ABD’de bugün açıklanacak olan askıda konut satışları verisinin Ekim ayında sıçrama yapması bekleniyor. Fed’in 20 Kasım’da açıklanan Ekim ayı toplantı tutanaklarına göre, Fed politika yapıcıları, ekonominin beklendiği gibi iyileşmesi durumunda aylık 85 milyar dolar olan varlık alımlarını önümüzdeki aylarda düşürebilir.
Tokyo’da Okato Shoji Co. araştırma müdür yardımcısı Kaname Gokon, “ABD ekonomisinin iyileşmekte olduğuna ilişkin işaretler, Fed’i varlık alımlarını daha yakın bir zamanda azaltmaya cesaretlendirecek,” dedi.
Gokon, Şanghay ve Londra’daki stokların azalmasının bakır fiyatlarının daha da düşmesini sınırlayabileceğini ve İran’ın nükleer programını sınırlama konusunda dünya güçleri ile anlaşması sonrası jeopolitik risklerin de azaldığını sözlerine ekledi.
İran dün, petrol, otomobil parçaları, altın ve değerli metaller üzerindeki yaptırımların gevşetilmesi karşılığı nükleer aktivitelerini azaltma konusunda anlaşmaya vardır. Şanghay Vadeli İşlemler Borsası tarafından izlenen bakır stokları geçen hafta yüzde 11 ile Aralık 2011’den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. LME tarafından izlenen stoklar ise Şubat ayından bu yana en düşük seviyesine indi.
Şubat vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda, fazla değişmeden ton başına 50,500 yuandan (8,288 dolar) kapandı. Mart vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 düşüşle pound başına 3.207 dolara geriledi.
LME’de, aluminyum, çinko, nikel, kalay ve kurşun da değer kaybetti.
Bloomberg HT